Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδης


Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδης

Ο Άλμπερτ Ισαάκ Μπεζερίδης γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1908 και πέθανε την 1η Ιανουαρίου 2007, ήταν Αμερικανός ελληνοαρμενικής καταγωγής μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος, από τους πρωτοπόρους του φιλμ νουάρ.

Η ζωή και το έργο του

Γεννήθηκε ως Albert Isaac Bezzerides στη Σαμψούντα της Τουρκίας και σε ηλικία ενός έτους εγκαταστάθηκε στην Αμερική μαζί με τους μετανάστες γονείς του (ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Αρμένισσα). Έργάστηκε ως οδηγός σε φορτηγό και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλυ. Συγχρόνως ξεκίνησε να ασχολείται με το γράψιμο.

Οι εμπειρίες του από τη δουλεία του ως οδηγού, η επαφή του με τους εργάτες και η διαφθορά αποτέλεσαν το υλικό για το πρώτο του μυθιστόρημα The Long Haul το 1938 το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο δύο χρόνια αργότερα με τίτλο They Drive by Night (στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο Η φόνισσα) με πρωταγωνιστές τους Τζ.Ραφτ και Χ.Μπόγκαρτ. Μέχρι το 1959 είχε υπογράψει το σενάριο πολλών ταινιών όπως: Desert Fury (1947), Thieves' Highway (1949), On Dangerous Ground (1952), Track of the Cat (1954) και Kiss Me Deadly (1955) κ.α.. Ήταν συνδημιουργός της σειράς γουέστερν The Big Valley.

Οι φιλελεύθερες απόψεις του και η φιλία του με προσωπικότητες της αριστεράς που τα ονόματά τους είχαν συμπεριληφθεί στην μαύρη λίστα την περίοδο του μακαρθισμού είχε ως αποτέλεσμα ο Μπεζερίδης να πέσει σε δυσμένεια στο Χόλυγουντ.

Για τη ζωή του Μπεζερίδη γυρίστηκε η ταινία- ντοκιμαντέρ «Buzz» (2007) του Σπύρου Ταραβήρα.

De Siris