Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

Γιώργος Τσαγκάρης


Γιώργος Τσαγκάρης

Ο Γιώργος Τσαγκάρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και πέθανε στις 6 Αυγούστου 2008, ήταν συνθέτης και μουσικολόγος.

Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο. Φοίτησε επίσης στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 350 παραστάσεις έργων από το αρχαίο δράμα έως και το σύγχρονο δραματολόγιο, συνεργαζόμενος με τα κρατικά θέατρα, τους κορυφαίους θιάσους ρεπερτορίου καθώς και με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα συμμετέχοντας επανειλημμένα στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών, Φιλίππων, Θάσου, Δωδώνης.

Για την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο τιμήθηκε με το βραβείο «Κάρολος Κουν». Υπήρξε παραγωγός και σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Έλληνες Δημιουργοί και Ερμηνευτές».

Το 1992 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σύνθεσης που πραγματοποιήθηκε επ ευκαιρία της Ολυμπιάδας της Βαρκελώνης με το συμφωνικό ποίημα «Προμηθέας», υπό τους ήχους του οποίου η Ολυμπιακή Φλόγα εισήλθε στο Στάδιο, ενώ το 1997 βραβεύθηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Είχε διευθύνει κοντσέρτα -πλην της Ελλάδας- σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ρωσία, Αρμενία, Σλοβενία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αζερμπαιτζάν, ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη και Γερμανία.

Από τις τελευταίες σημαντικές εργασίες του ήταν η τελετή υποδοχής-διανυκτέρευσης της Ολυμπιακής Φλόγας στον ιερό χώρο των Δελφών. Υπήρξε καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας από τον Οκτώβριο του 2007.

De Siris