Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

12 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα


12 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα

12 Ιανουαρίου 2000 - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Γεγονότα

475 - Ο Βασιλίσκος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1913 - Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή, που στέλνει προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, υπογράφει ως Στάλιν, δηλαδή Ατσάλινος Άνθρωπος.

1929 - Οργανώνεται η ελληνική Γεωργική Τράπεζα.

1913 - Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

1943 - Έλληνες αντάρτες του ΕΣΑΠ (Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπάθειας) εξολοθρεύουν την Ιταλική φρουρά της Καλαμπάκας.

1944 - Εκτελούνται στην Ιταλία ο κόμης Γκαλεάτσο Τσιάνο και ο στρατηγός Εμίλιο ντε Μπόνο, επειδή τάσσονται κατά του Μουσολίνι.

1944 - Αγγλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στον Πειραιά.

1945 - Στην Ελλάδα ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπι συναντάται με εκπροσώπους του ΕΛΑΣ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων τερματισμού των εχθροπραξιών.

1945 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η Ρωσία εξαπολύει μια τεράστια επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη εναντίον των Γερμανών.

1970 - Κάνει την παρθενική του πτήση το Boeing 747.

1971 - Παραπέμπονται στις ΗΠΑ σε δίκη ο αιδεσιμότατος Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα άτομα με την κατηγορία της συνομωσίας για την απαγωγή του Χένρι Κίσιγκερ και την ανατίναξη ομοσπονδιακού κτηρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

1971 - Επεισόδια απειλούνται από τους Έλληνες καπνεργάτες του Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί για άνδρες.

1973 - Θεμελιώνονται τα νέα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1979 - Η ελληνική Κυβέρνηση αποκαλύπτει και επικηρύσσει για 2 εκ. δραχμές δύο άτομα, που καταζητούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

1981 - Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές παίρνουν μέρος για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1992 - Υπέρ της απόσχισής της από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας τάσσεται η αλβανική μειονότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1992 - Στη Γερμανία, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 1/3 των κατοίκων πιστεύει ότι οι Εβραίοι ήταν συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα.

1995 - Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αποσύρει μέρος του στρατού και της αστυνομίας της από το Μπέλφαστ, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας.

1996 - Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

1997 - Τρεις νεκροί, 4 αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα.

2000 - Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2000 - Επί 5 λεπτά της ώρας μετοχές αρχικής τιμής 6.500 δρχ της νεοεισηγμένης εταιρείας Ράδιο Κορασίδη πωλούνται στο ΧΑΑ αντί 120.000 δρχ η καθεμία, καθώς η, μέσω Η/Υ, αυξημένη ζήτηση ανέβασε την τιμή. Στη λήξη της συνεδρίασης η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στις 28.000 δρχ.

Γεννήσεις

1628 - Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς με πιο γνωστά «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης»

1876 - Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας

1873 - Σπύρος Λούης, oλυμπιονίκης του μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896

1899 - Πωλ Χέρμαν Μίλερ, νομπελίστας χημικός

1910 - Λουίζ Ράινερ, Αυστριακή ηθοποιός, που κέρδισε για δυο συνεχόμενες χρονιές, 1936 και 1937, το Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για τις ταινίες Ο μέγας Ζίγκφελντ (The Great Ziegfeld) και Υπό το βλέμμα του Βούδα (The Good Earth)

1936 - Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη, ηθοποιός.

1944 - Τζο Φρέζιερ, μποξέρ και παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 1964

1960 - Ντομινίκ Γουίλκινς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1981 - Γιώργος Στεφάνου, Έλληνας πετοσφαιριστής. 

1982 - Δημήτρης Τσιάμης, Έλληνας αθλητής του στίβου

1983 - Στέλλα Καλτσίδου, Ελληνίδα αθλήτρια της καλαθοσφαίρισης.

Θάνατοι

1049 - Αμπού Σαΐντ, Πέρσης μυστικιστής

1519 - Μαξιμιλιανός Α΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

1665 - Πιέρ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός γνωστός για το θεώρημα που φέρει το όνομα του.

1822 - Ηλίας Μαυρομιχάλης, Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του 1821.

1827 - Ασήμω Γκούρα, γυναικεία μορφή του '21.

1911 - Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος, Έλληνας νομικός και βουλευτής.

1939 - Χαρίκλεια Νταρκλέ, Ελληνικής καταγωγής υψίφωνος.

1976 - Άγκαθα Κρίστι, συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, σε ηλικία 85 ετών

2001 - Γουίλιαμ Χιούλετ, ο ένας εκ των δυο ιδρυτών της εταιρίας Hewlett-Packard

2003 - Μώρις Γκιμπ, τραγουδιστής και μπασίστας των Bee Gees

Συναξαριστής

Μαρτύρων Τατιανής (†226), Γεννήθηκε επί αυτοκρατορίας Αλεξάνδρου Σεβήρου από επιφανείς γονείς και κατείχε το αξίωμα της διακόνισσας. Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε την πλούσια φιλανθρωπική δράση της Τατιανής διέταξε να τη συλλάβουν και την ανάγκασε να τον συνοδεύσει σε ειδωλολατρικό ναό όπου η αγία με την προσευχή της γκρέμισε τα είδωλα. Επειδή η Τατιανή δεν πείστηκε ν’ απαρνηθεί την χριστιανική της πίστη, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια απ’ τα οποία εξήλθε σώα και αβλαβής. Τελικά αποκεφαλίστηκε και έλαβε το αμαράντινο στεφάνι του μαρτυρίου.

Ευθασίας,

Μερτίου (†305), Ήταν στρατιωτικός στους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Για την χριστιανική του πίστη καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον του. Ο άγιος παρουσιάσθηκε μπροστά του με την αρμόζουσα σεμνότητα, αλλά με ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα αρνήθηκε να θυσιάσει στα είδωλα. Ο αυτοκράτορας προέβη τότε σε μία ταπεινωτική πράξη. Διέταξε να του αφαιρέσουν τη στρατιωτική ζώνη. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια και οχτώ ημέρες αργότερα παρέδωσε την αγία ψυχή του, ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε με την ύψιστη τιμή να γίνει μάρτυράς Του.

Πέτρου, Αθανασίου, του ομολογητού.

Οσίων Ηλιού του θαυματουργού, του εν τω «Παραδείσω» και Αλεξάνδρου.

Εορτολόγιο

Μέρτιος, Μέρτος, Μέρτης, Μύρτος, Μερτία, Μέρτα, Μέρτη, Μερτούλα, Μυρτιά, Μυρτούλα, Τατιανή, Τατιάνα, Τάτια, Τίτη, Τάνια

De Siris