Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρχέλαος Αντώναρος


Αρχέλαος Αντώναρος

Ο Αρχέλαος Αντώναρος του Ευαγγέλου γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1921 και πέθανε στις 29 Απριλίου 1998, ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, γνωστός ως Αρχέλαος.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έκανε τριετείς σπουδές φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ νωρίς εκμεταλλεύτηκε το έμφυτο ταλέντο του στη σκιτσογραφία. Άρχισε ν΄ ασχολείται μ΄ αυτό το 1936 συνεργαζόμενος αρχικά με την εφημερίδα "Μακεδονία". Στη συνέχεια ερχόμενος στην Αθήνα συνέχισε με εντονότερο ρυθμό συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά ("Θησαυρός", "Ρομάντζο", "Φαντάζιο", "Πάνθεον" κ.λπ.), καθιστώντας το ταλέντο του βιοποριστικό.
Ιστορικές έμειναν οι κοινωνικές γελοιογραφίες του στο περιοδικό "Θησαυρός", εκείνες με τους "Βαρελοφρόνους" και τους "τροχονόμους" που άφησαν εποχή.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με την πολιτική και καλλιτεχνική γελοιογραφία παρουσιάζοντας πολιτικούς και καλλιτέχνες με τα πιο έντονα χαρακτηριστικά τους. Στο ταλέντο του αυτό ήταν αμφίχειρας, μπορούσε δηλαδή την ίδια εικόνα να παρουσιάσει ταυτόχρονα αντιτακτά.

Εξέδωσε τα λευκώματα "Βαρελόφρονες", "Σας αρέσει ο Αρχέλαος;" κ.ά. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο "Αρχέλαος" ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Μιλούσε επίσης ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Καλλιθέας). Πέθανε το 1998. Παιδιά του Αρχέλαου είναι ο Μάνος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, Υπουργό στο γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2004.

De Siris