16 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα
16 Ιανουαρίου 1945 - Ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιο του, το επονομαζόμενο Führerbunker.
Γεγονότα
27 π.Χ. - Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος πρόσθεσε τον τίτλο «Αύγουστος» στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό.
1362 - Καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα που βυθίζουν τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ στη νήσο Στραντ.
1547 - Ο Ιβάν ο Τρομερός ανακηρύσσεται Τσάρος της Ρωσίας.
1820 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας αρνιέται τη τη ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας πιστεύοντας ότι θα βοηθούσε καλύτερα από τη θέση του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας.
1829 - Στολίσκος υπό τον Ανδρέα Τενεκέ κυριεύει 2 τουρκικές κανονιοφόρους στο λιμάνι της Πρέβεζας και αιχμαλωτίζει το Διοικητή τους Χασάν Πασά και 24 Τούρκους.
1878 - Οι Έλληνες της ελεύθερης νοτίου Ελλάδας σχηματίζουν Επαναστατικά τμήματα και εισέρχωνται στη Θεσσαλία να βοηθήσουν τους επαναστατημένους Έλληνες της βορείου Ελλάδας.
1920 - Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών πρόδρομου του ΟΗΕ.
1933 - Ο Στέφανος Στεφανόπουλος παραιτείται από Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Παναγή Τσαλδάρη.
1945 - Τερματίζεται η μάχη των Αρδενών υπέρ των συμμάχων, ήταν η τελευταία επίθεση του Γερμανικού στρατού.
1945 - Ο Αδόλφος Χίτλερ καταφεύγει στο υπόγειο καταφύγιο του, το επονομαζόμενο Führerbunker.
1969 - Αυτοπυρπολείται ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα ως πολιτική διαμαρτυρία
1973 - Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, σε μια από τις πρώτες εμφανίσεις του, παίζει στο πανεπιστήμιο της Βιλανόβα ενώπιον 25 θεατών.
1979 - Εγκαταλείπει το Ιράν ο σάχης αφού η εξουσία έχει περάσει στον Αγιατολάχ Χομεϊνί.
1987 - Ο Ζάο Ζιγιάνγκ αναλαμβάνει πρόεδρος του Κομουνιστικού κόμματος της Κίνας, στη θέση του απερχόμενου Χου Γιαομπάνγκ.
1992 - Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 10 μηνών.
1998 - Το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας θέτει εκτός νόμου το Ισλαμικό κόμμα της Ευημερίας του Εμπαρκάν.
2001 - Πυροβολείται ο Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, πρόεδος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος και πεθαίνει δυο μέρες αργότερα.
2003 - Το διαστημικό λεωφορείο Columbia απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα αποσυντεθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.
2004 - Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν.
2005 - Ο Πρόεδρος της Κροατίας Στιέπαν Μέσιτς επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.
Γεννήσεις
1901 - Φουλτζένσιο Μπατίστα Ζαλντιβάρ, Δικτάτορας της Κούβας, (1934 - 1959).
1093 - Ισαάκιος Κομνηνός, τριτότοκος γιος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού
1853 - Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών «Michelin».
1893 - Περικλής Βυζάντιος, Έλληνας ζωγράφος
1931 - Γιοχάνες Ράου, Γερμανός πολιτικός
1932 - Ντάιαν Φόσι, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη»
1959 - Σαντέ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Έλεν Φολσάντε Αντού, νιγηριανή τραγουδίστρια.
1961 - Κέννεθ Σίβερτσεν, Νορβηγός μουσικός, ποιητής, κωμικός και συνθέτης
1946 - Γκράχαμ Μάστερτον, Άγγλος συγγραφέας
1987 - Μαρίνος Πρεβένιος, Έλληνας πρωταθλητής της ξιφασκιας
Θάνατοι
970 - Πολύευκτος, Οικουμενικός Πατριάρχης και άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας
1327 - Νικηφόρος Χούμνος , βυζαντινός λόγιος και πολιτικός
1794 - Έντουάρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του μνημειώδους έργου «Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».
1892 - Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής, Έλληνας λόγιος και ποιητής
1967 - Ρόμπερτ Βαν ντε Γράαφ, αμερικανός φυσικός, που εφηύρε την ομώνυμη γεννήτρια και έδωσε το όνομά του σ' ένα δημοφιλές συγκρότημα του προοδευτικού ροκ (Van Der Graaf Generator).
1975 - Θεόκλητος Καριπίδης, Έλληνας ποιητής, πολιτικός και αγωνιστής
1998 - Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός
Συναξαριστής
Η προσκύνησις της τίμιας αλύσεως του αγίου και ενδόξου αποστόλου Πέτρου.
Μαρτύρων Ελασίππου, Μεσίππου και Πευσίππου των αυταδέλφων και Νεονίλλης (†161-180). Ήταν αδέλφια και κατάγονταν από την Καππαδοκία. Ήταν ειδωλολάτρες και το επάγγελμά τους ήταν να εξημερώνουν και να ιππεύουν άγρια άλογα. Η γιαγιά τους όμως, Νεονίλλη, ήταν χριστιανή. Με την συνεχή προσευχή της και την επιρροή που ασκούσε στα εγγόνια της κατόρθωσε να τα φέρει κοντά στο Χριστό. Όμως αυτή η αλλαγή στην πίστη δεν άργησε να γίνει γνωστή. Τους ασκήθηκαν πιέσεις για να αρνηθούν το Χριστό, αυτοί όμως ομολόγησαν με θάρρος τη πίστη τους. Για να τους βασανίσουν άναψαν τεράστιες φωτιές και τους οδήγησαν μπροστά στις φλόγες για να φοβηθούν. Οι άγιοι, όμως, ομολογόγησαν με ακόμη περισσότερη δύναμη την πίστη τους. Τότε οι βασανιστές τους έριξαν στη φωτιά κι έτσι έλαβαν τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου. Η γιαγιά τους όταν πληροφορήθηκε το μαρτύριο των εγγονών της δάκρυσε και παρακάλεσε τον Πανάγαθο Θεό να τελειώσει κι εκείνη την επίγεια ζωή της θεάρεστα.
Δάνακτος του αναγνώστου, εξ Αυλώνας Βορείου Ηπείρου.
Νεομαρτύρων Δαμασκηνού του μοναχού και πρεσβυτέρου, του εν Γαμπρόβω Τυρνόβου (†1771) Καταγόταν από το χωριό Γράμποβο της Βουλγαρίας. Νέος ήλθε στο Άγιο Όρος, όπου μόνασε στην μονή Χιλανδαρίου. Οι πατέρες της μονής εκτιμώντας την αρετή και τις ικανότητές του, τον έστειλαν στην πόλη Σφιστόβ της Βουλγαρίας για να διευθετήσει κάποια υπόθεση της μονής, δηλ. την απόδοση της οφειλής κάποιου τούρκου σε αυτήν. Ο τούρκος όμως κατηγόρησε τον άγιο και τον έσυρε βίαια στον κριτή για να πετύχει την καταδίκη του σε θάνατο με αγχόνη. Έτσι στις 16 Ιανουαρίου 1771, παρέδωσε με μαρτυρικό τρόπο την μακάρια του ψυχή.
Νικολάου του Μυτιληναίου.
De Siris