Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Βίκτωρ Παπαζήσης


Βίκτωρ Παπαζήσης

Ο Βίκτωρ Παπαζήσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 και πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2009, ήταν εκδότης.

Σπούδασε Οικονομικά στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά. Ηταν βαθύς γνώστης του χώρου του βιβλίου και ανέλαβε εκδοτικές πρωτοβουλίες που σημάδεψαν ολόκληρες δεκαετίες.
Ηταν από τους πρώτους εκδοτικούς οίκους που προσέφεραν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό στοχαστές και διανοητές παγκόσμιας εμβέλειας και καθιέρωσαν στην Ελλάδα το πανεπιστημιακό βιβλίο και το βιβλίο δοκιμίου. Από το 1929, οπότε ιδρύθηκαν οι εκδόσεις «Παπαζήση», μέχρι σήμερα, έχουν εκδώσει περίπου 5.000 τίτλους σ’ έναν δύσκολο εκδοτικά τομέα, όπως οι επιστήμες του Ανθρώπου.

Τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, το 1969, ο Βίκτωρ Παπαζήσης συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς, βασανίστηκε, δικάστηκε για τη συμμετοχή του στη Δημοκρατική Αμυνα και έμεινα φυλακισμένος μέχρι το καλοκαίρι του 1973. Την περίοδο εκείνη ο εκδοτικός οίκος, αγνοώντας τη λογοκρισία και τις απειλές της δικτατορίας, συνέχισε να εκδίδει πολιτικά βιβλία. Εκείνα τα δύσκολα χρόνια το βάρος των εκδόσεων επωμίστηκαν η γυναίκα του Βίκτωρα, Ισαβέλλα Παπαζήση και ο Δήμος Μαυρομμάτης.

Μετά τη μεταπολίτευση, και πριν τον περιορίσουν τα προβλήματα της υγείας του, ασχολήθηκε ενεργά με τον συνδικαλισμό στον χώρο του Βιβλίου από διάφορες θέσεις και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου. Ηταν, επίσης, πρόεδρος και μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών κινήσεων, πολιτικών ή πολιτιστικών, ενώ αρθρογραφούσε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

De Siris