Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Γιώργος Ανδρέου


Γιώργος Ανδρέου

Ο Γιώργος Ανδρέου γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1952 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Πιάνο έμαθε από μικρός σε ωδείο, στη συνέχεια τέλειωσε τη νομική που τον είχε φέρει στη Θεσσαλονίκη & το ξεκίνημα στη μουσική του πορεία έγινε εκεί στη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα "Αλέ Ρετούρ", παρέα με τον Στάθη Παχίδη, με τον οποίο ηχογράφησαν & ένα δίσκο, το "Σαν ελληνική ταινία". Αργότερα, στην Αθήνα, έφτιαξε με μια άλλη παρέα το συγκρότημα "Morel".

Ακολούθησαν οι μουσικές του σπουδές στο εξωτερικό, & με την επιστροφή του στην Αθήνα ασχολήθηκε εκτενώς με την ενορχήστρωση (δίσκοι των Αναστασία Μουτσάτσου, Αφροδίτης Μάνου, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Παντελή Θαλασσινού κλπ) αλλά σιγά σιγά & με τη σύνθεση δικών του τραγουδιών.

Πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος του Γιώργου Ανδρέου ήταν το "Κορίτσι & γυναίκα" με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, ένας δίσκος που έγινε γνωστός σιγά σιγά (μεγαλύτερη επιτυχία το "Να μ’ αγαπάς"). Ο δίσκος αυτός ξεκίνησε σαν ιδέα όταν ο νέος τότε συνθέτης & ενορχηστρωτής ανέλαβε να ηχογραφήσει κάποια δημοτικά & σμυρνέικα τραγούδια, με τη φωνή της Τσαλιγοπούλου…Τα τραγούδια εκείνα κατέληξαν τελικά σε άλλο δίσκο & η Ελένη Τσαλιγοπούλου ενέπνευσε τον Ανδρέου να γράψει για αυτήν τραγούδια. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε με τον δίσκο "Αρζεντίνα" αλλά & με το "Αλλάζει κάθε που βραδιάζει" που ενορχήστρωσε ο Ανδρέου κάνοντας ευρύτατη χρήση του ηλεκτρικού ήχου, & κάνοντας στροφή με ένα πιο ποπ αποτέλεσμα.

Ενδιάμεσα ο Γιώργος Ανδρέου συνεργάστηκε με την Ελένη Βιτάλη στο δίσκο "Η πόλη που ονειρεύτηκα", & με αρκετούς νεότερους αλλά & πιο παλιούς τραγουδιστές στον δίσκο "Δέκα τελευταία χρόνια". Το 1995 κυκλοφόρησε & ο δίσκος "Τραγούδια του παράξενου κόσμου" με την Τάνια Τσανακλίδου, μία δουλειά τουλάχιστον ενορχηστρωτικά πολύ δυνατή. Ωριμότερη πάντως στιγμή της καριέρας του σαν συνθέτης ήταν η "Μικρή Πατρίδα" σε στίχους του Παρασκευά Καρασούλου, απ’ τον οποίο δίσκο βέβαια ξεχώρισε αμέσως το ομώνυμο τραγούδι, ενώ & ο υπόλοιπος δίσκος είναι αξιόλογος. Φυσικά, στο διάστημα όλης της δεκαετίας του ’90 ο Ανδρέου έγραψε τραγούδια για αρκετούς άλλους, νεότερους κυρίως, τραγουδιστές, ενώ συνέχισε να ασχολείται σε μεγάλο βαθμό & με την ενορχήστρωση.

Με τις πολλαπλές ιδιότητες του διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Ανδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Νίκο Ξυδάκη, Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Αφροδίτη Μάνου, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζουδιάρη,
Γιώργο Ζήκα, Μίνωα Μάτσα, Στάμο Σέμση, Κώστα Χαριτάτο, Μανώλη Γιλιάτσο, Γιώργο Κούκιο και άλλους. Ο Γιώργος Ανδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και πολλά -ανέκδοτα ακόμη- ορχηστρικά κομμάτια.

Έχει επίσης συνεργαστεί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα. Η δισκογραφική εργασία του με τίτλο «Χελιδόνια της Βροχής», σε στίχους του ποιητή Διονύση Καρατζά, μουσική εκτέλεση από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με ερμηνείες από την Τάνια Τσανακλίδου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Μάριο Φραγκούλη, το Δημήτρη Μπάση και τη Βάκια Σταύρου γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Δισκογραφία:

Προσωπικά:

-Κορίτσι και γυναίκα
-Η πόλη που ονειρεύτηκα
-Δέκα τελευταία χρόνια
-Τραγούδια του παράξενου κόσμου
-Μικρή πατρίδα
-Αρζεντίνα
-Χελιδόνια της βροχής
-Δέκα τελευταία χρόνια
-Μυστήριο Τραίνο

Συμμετοχές:

-Φωνές
-Μαθήματα πατριδογνωσίας
-Μισό φεγγάρι
-Ζωγραφιστά τραγούδια
-Πυρκαγιά με πυρκαγιά
-Καράβι καρδιά
-Μυστικά σημάδια
-Όπως μυστικά και ήσυχα
-Στην εποχή του ονείρου

De Siris