Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Θανάσης Σαραβάκος


Θανάσης Σαραβάκος

Ο Θανάσης Σαραβάκος γεννήθηκε το 1932 και πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2009, ήταν διεθνής Έλληνας ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στον Πανιώνιο.

Βιογραφικό

Ο Θανάσης Σαραβάκος γεννήθηκε το 1932 στη συνοικία Κουκάκι της Αθήνας και πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του δεξιού εξτρέμ, στην ίδια θέση που διακρίθηκε αργότερα και ο γιος του, επίσης σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Σαραβάκος. Ξεκίνησε από το Φοίβο Νέου Κόσμου. Στον Πανιώνιο ήρθε σε ηλικία 17 ετών κι έπαιξε στην πρώτη ομάδα του Πανιώνιου από τα μέσα της δεκαετίας του '50 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. Αγωνίστηκε επτά σεζόν στην Α΄ Εθνική, σε 173 αγώνες και πέτυχε 63 γκολ. Είναι ο πέμπτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

Διακρινόταν για την ταχύτητά του και την κοφτή ντρίπλα του. Παρά το μικρό ύψος του, ήταν μόλις 1,60, διεκδικούσε και συχνά κέρδιζε κεφαλιές από αντιπάλους, χάρις στην αλτικότητά του. Ήταν αεικίνητος και γι' αυτό τον αποκαλούσαν "σβούρα". Άλλα παρατσούκλια που είχε ήταν: «ζογκλέρ», «μάγος», «τσίτα» και «μαϊμού». Παρά τα φοβερά προσόντα του, δεν ήταν ατομιστής αλλά πολύ συνεργάσιμος. Έδινε εκπληκτικές πάσες και λέγεται χαρακτηριστικά ότι "περνούσε την μπάλα μέσα από μια καρφίτσα". Ως χαρακτήρας ήταν ανοιχτόκαρδος και δεν κρατούσε κακίες.

Ήταν μέλος της ομάδας του Πανιωνίου που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1961, αφού απέκλεισε τον ΠΑΟ με 2-1 και τον Ηρακλή με 1-0, για να ηττηθεί στον τελικό από τον Ολυμπιακό.

Όταν σταμάτησε την μπάλα, δεν έφυγε από το σύλλογο που αγωνίστηκε και αγαπούσε όσο την οικογένειά του. Τον υπηρέτησε σε διάφορα πόστα, μεταξύ άλλων και στο προπονητικό τίμ. Ήταν τακτικός στο γήπεδο κι εργάστηκε ως φύλακας, εργασία από την οποία συνταξιοδοτήθηκε. Ο σύλλογος τον τίμησε για την προσφορά του με τον Χρυσό Σταυρό.

Πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2009. Εκτός από το Δημήτρη είχε και μία κόρη.

Στην Εθνική

Ο Θανάσης Σαραβάκος ήταν τρεις φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα. Η πρώτη φορά ήταν στις 18/10/1962 σε εντός έδρας φιλικό αγώνα με την Αιθιοπία (νικηφόρος με 3-2). Η δεύτερη συμμετοχή του ήταν στις 22/5/1963 σε φιλικό αγώνα με την Πολωνία εκτός έδρας (ήττα 0-4) και η τρίτη και τελευταία στις 23/5/1965 στον εκτός έδρας αγώνα για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου με τη Σοβιετική Ένωση (ήττα 1-3).

De Siris