Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Χαράλαμπος Γωγιός


Χαράλαμπος Γωγιός

Ο Χαράλαμπος Γωγιός γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρητικά με τους Φίλιππο Τσαλαχούρη και Δημήτρη Λιωνή, καθώς και μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει γράψει τις όπερες Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος (1998 – 1η παρουσίαση: Θέατρο Πολύτεχνο, 1998), Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα (2004, από το μυθιστόρημα Μοιραίο πάθος της Τζόζεφιν Χαρτ – 1η παρουσίαση: Φεστιβάλ Αθηνών, 2008), Ένα σώμα (2007, από το διήγημα του Καμίλο Μπόιτο, παραγγελία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – 1η παρουσίαση: Πειραματική Σκηνή της Ε.Λ.Σ., 2008), Ο θάνατος του Άντονυ (από την ανάμνηση της τηλεοπτικής σειράς Κάντυ Κάντυ και ένα κείμενο του Σλάβοϊ Ζίζεκ) κ.ά.

Έχει συνεργαστεί επίσης με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το dissonArt ensemble, το ARTéfacts ensemble, την Ελληνική Ραδιοφωνία, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Ανοιχτό Θέατρο κ.ά. Συνθέσεις του έχουν βραβευτεί από το βρετανικό περιοδικό Classic CD, το Υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Τσεχίας και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Η όπερά του Η Κοκκινοσκουφίτσα και ο (καλός) λύκος κυκλοφορεί σε CD από την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Ως αρθρογράφος έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά Highlights και κοντέινερ, καθώς και τις διαδικτυακές εκδόσεις classicalmusic.gr και Senses of Cinema.

Μαζί με το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη διαχειρίζεται από το 2002 την εταιρεία μουσικού θεάτρου «Οι όπερες των ζητιάνων», με την οποία έχει διευθύνει σε δικές του προσαρμογές την όπερα του Βέρντι Τροβατόρε (BIOS, 2008) και το μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (BIOS, 2009-2010 και Θέατρο Χυτήριο, 2011).

De Siris