14 Ιανουαρίου Σαν Σήμερα
14 Ιανουαρίου 1996 - Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε τάσσεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία ότι, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
Γεγονότα
1129 - Επίσημη έγκριση του Τάγματος των Ναϊτών από το Συμβούλιο της Τρουά.
1690 - Εφευρίσκεται το κλαρινέτο στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας.
1822 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Υψηλάντης κυριεύουν τον Ακροκόρινθο.
1900 - Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι ανεβαίνει στη Ρώμη.
1913 - Οι ελληνικές δυνάμεις συντρίβουν τους Τούρκους στο Μπιζάνι.
1920 - Γιορτάζεται στην Αθήνα και στον Πειραιά η επέτειος της ίδρυσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
1920 - Το Ανώτατο Συμβούλιο της Συνδιάσκεψης στο Παρίσι αποδέχεται το σύμφωνο Βενιζέλου - Τιττόνι, σύμφωνα με το οποίο η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.
1941 - Ο Έλληνας πυγμάχος Χριστοφορίδης κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή κατηγορίας βαρέων βαρών.
1943 - Ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης «Μίδας 614», Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες, εκτελείται από Ιταλούς στρατιώτες στην Αθήνα.
1943 - Συναντούνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Η διάσκεψη διαρκεί έντεκα μέρες και αποφασίζεται ο πόλεμος να τελειώσει μόνο με την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, ενώ προγραμματίζεται και η απόβαση στη Σικελία.
1958 - Μπροστά σε 60.000 φιλάθλους η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τον Ερυθρό Αστέρα με 2-1 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία εμφάνιση των «μπέμπηδων» του Sir Matt Busby πριν από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου στις 6/2/1958.
1959 - Στην Ινδία η κόρη του Νεχρού, Ίντιρα Γκάντι, ετοιμάζεται να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
1959 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Ομάδας», της πρώτης μικρού σχήματος εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας, από τον Οργανισμό Λαμπράκη. Το επιτελείο των δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Χρήστο Σβωλόπουλο και τον Γιάννη Βανδώρο δημιουργεί σχολή στην οποία παρελαύνουν ο Πέτρος Λινάρδος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μίμης Παπαναγιώτου και πολλοί άλλοι. Η «Ομάδα» διακόπτει την κυκλοφορία της τον Οκτώβριο του 1974 και επανακυκλοφορεί την 1/11/1980 σαν περιοδικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο Σγουρδαίο αλλά η κυκλοφορία της επαναδιακόπτεται. Τέλος, στις 6/11/95 ξανακυκλοφορεί σαν ένθετο στα Νέα, όπου αρθρογραφούν οι μικροί της τότε «Ομάδας» με αρχαιότερο τον Τάκη Χαραλαμπίδη.
1963 - Η Γαλλία αρνείται την είσοδο της Βρετανίας στην ΕΟΚ.
1991 - Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητας να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.
1991 - Ο Σαντάμ Χουσεΐν καλεί τους συμπατριώτες του να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για να μείνει το Ιράκ στο Κουβέιτ. Στη πρόσκληση αυτή τάχθηκαν υπέρ του Σαντάμ και οι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις.
1991 - O Παλαιστίνιος ηγέτης, Αμπού Ιγιάντ, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα κατά τη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Δημόσιας Τάξης Ι. Βασιλειάδη, δολοφονείται στην οικία του, στη Τύνιδα, από Παλαιστίνιους (κατά επίσημη ανακοίνωση). Μαζί του δολοφονήθηκε και ο Αμπτέλ Χαμίντ, υπεύθυνος ασφαλείας της PLO, που επίσης είχε προηγουμένως συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους στην Αθήνα, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και με τον Αθ. Τσούρα, υπουργό Δημόσιας Τάξης.
1992 - Η Ελλάδα λαμβάνει διαβεβαιώσεις από Ιταλία και Γερμανία ότι η ΕΟΚ δεν θα βιαστεί να αναγνωρίσει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
1993 - 120 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υπογράφουν στο Παρίσι τη σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων.
1994 - Ο Κλίντον και Γέλτσιν συμφωνούν και επίσημα να αποστρέψουν τους πυρηνικούς πυραύλους τους από τους στόχους τους σε Ρωσία και ΗΠΑ μέχρι τις 30 Μαϊου.
1996 - Υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε τάσσεται ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την αιτιολογία ότι, έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.
1997 - Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει επίσημα το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, μαζί με την υπουργό Ανάπτυξης και το Ρώσο υπουργό Ενέργειας.
1998 - Αμερικανοί ερευνητές από το Ντάλας, ανακοινώνουν την ανακάλυψη ενός ενζύμου, που επιβραδύνει το γήρας και τον κυτταρικό θάνατο.
Γεννήσεις
1836 - Ανρί Φαντίν Λατούρ, Γάλλος ζωγράφος, που έγινε διάσημος για τα πορτραίτα του και πλούσιος από τους πίνακες λουλουδιών, που φιλοτέχνησε.
1841 - Μπερθ Μοριζό, Γαλλίδα ιμπρεσιονίστρια ζωγράφος.
1875 - Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός θεολόγος, φιλόσοφος, μουσικολόγος και ιεραπόστολος.
1886 - Χιού Λόφτινγκ, Βρετανός συγγραφέας της παιδικής λογοτεχνίας.
1919 - Τζούλιο Αντρεότι, ιταλός πολιτικός, πολλάκις πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας
1941 - Φαίη Νταναγουέι, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1948 - Μάκης Αποστολάτος, Έλληνας ποιητής και διευθυντής του πολιτιστικού περιοδικού “Ομπρέλα”
1952 - Κώστας Ιωσηφίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1968 - Ευθύμης Μπακατσιάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.
1952 - Κώστας Ιωσηφίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
1968 - Ευθύμης Μπακατσιάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.
1971 - Αντώνης Νικοπολίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι
1742 - Έντμοντ Χάλεϊ, Άγγλος αστρονόμος.
1823 - Αθανάσιος Κανακάρης, Πατρινός προεστός, πολιτικός κι επαναστάτης του 1821.
1823 - Αθανάσιος Κανακάρης, Πατρινός προεστός, πολιτικός κι επαναστάτης του 1821.
1898 - Λιούις Κάρολ, Άγγλος συγγραφέας, μαθηματικός και φωτογράφος.
1951 - Γρηγόριος Ξενόπουλος, συγγραφέας και δημιουργός της «Διάπλασης των Παίδων»
1957 - Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Αμερικανός ηθοποιός.
1977 - Αναΐς Νιν, Γαλλίδα συγγραφέας.
2001 - Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας.
2004 - Πέτρος Σκούταρης, κιθαρίστας, δημιουργός των συγκροτημάτων Sharp Ties (1979) και συνδημιουργός των «667» (2001)
2007 - Βασίλης Φωτόπουλος, βραβευμένος με Όσκαρ σκηνογράφος.
Συναξαριστής
Απόδοσις εορτής των Θεοφανείων.
Των εν Σινά και και Ραϊθώ οσιομαρτύρων Παύλου του εκ Παλαιών Πατρών, Αδάμ καί των συν αυτοίς 31. Ήταν ασκητές σε σπηλιές του όρους Σινά, ονομαστοί για το μοναστικό τους βίο. Κοντά τους κατοικούσαν και Σαρακηνοί, οι οποίοι όταν επί πατριαρχίας Πέτρου Αλεξανδρείας πέθανε ο αρχηγός τους, ξεσηκώθηκαν και άρχισαν να σφάζουν και να σκοτώνουν τους αναχωρητές πατέρες, οι οποίοι επέδειξαν θαυμαστή καρτερία. Πέθαναν προσευχόμενοι και ευχαριστώντας το δίκαιο μισθαποδότη Θεό, ο οποίος τους αξίωσε να γίνουν μάρτυρές Του. Λίγες μέρες μετά την σφαγή των πατέρων του όρους Σινά, οι αλλόθρησκοι αποφάσισαν και το θάνατο των αναχωρητών που ασκούνταν στην έρημο της Ραϊθούς. Όταν ο ηγούμενος της μονής, Παύλος, διαισθάνθηκε τον κίνδυνο, συγκέντρωσε όλους τους αδελφούς στον καθολικό της μονής και προσπάθησε να τους ετοιμάσει με λόγια συγκινητικά και γενναιόφρονα για το επερχόμενο μαρτύριο. Την ώρα της προσευχής οι βάρβαροι μπήκαν στην εκκλησία και σκότωσαν και τους τριάντα τρεις πατέρες χαρίζοντάς τους το στέφανο του μαρτυρίου.
Μάρτυρος Αγνής.
Νεομάρτυρος Ιωάννου, του Χρυσοχόου (†1802).
Οσίων των εν ασκήσει λαμψάντων Νείλου Σιναΐτου και Θεοδούλου του υιού αυτού.
Σάββα πρώτου αρχιεπισκόπου Σερβίας Ήταν δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Σερβίας Συμεών. Σε ηλικία 17 ετών εκάρη μοναχός στη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους. Αργότερα έφθασε στο Άγιο Όρος και ο πατέρας του Συμεών μαζί με άλλους Σέρβους ιδιώτες οι οποίοι έκτισαν το σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου. Λόγω της αγίας βιωτής του και των πολλών χαρισμάτων εξελέγη πρώτος αρχιεπίσκοπος Σερβίας. Παρέδωσε το πνεύμα του θεάρεστα και ειρηνικά στο δίκαιο Θεό.
Συμεώνος, των κτιτόρων της εν Άθω σεβασμιότατης Μονής του Χιλανδαρίου και Στεφάνου, του κτίσαντος την Μονήν του Χηνολάκκου.
Εορτολόγιο
Νίνας, Νίνα
De Siris