Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ)

Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ)

H Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (KNE) είναι η νεολαία του ΚΚΕ. Υποστηρίζει ότι είναι μαζική πρωτοπόρα οργάνωση της ελληνικής νεολαίας και αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ για την επίτευξη του στόχου της μιας κοινωνίας όπου δεν θα υφίσταται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή για το Σοσιαλισμό όπως ακριβώς διακηρύττει το ΚΚΕ.
Η ΚΝΕ Ιδρύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1968 με απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκδίδει μηνιαίως τον Οδηγητή, που είναι το όργανο του Κεντρικού Συμβουλίου της, και διοργανώνει φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Η ΚΝΕ είναι απόγονος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδος(ΟΚΝΕ). Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), στην οποία προέδρευε μέχρι πρόσφατα. Σημερινός της Γραμματέας είναι ο βουλευτής Γιάννης Πρωτούλης
Οργάνωση
Η KNE είναι δομημένη με βάση τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και τις άλλες αρχές ενός Κόμματος νέου τύπου. Τα μέλη της συμμετέχουν στη φοιτητική παράταξη Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας και στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ως φοιτητές ή στη γραμματεία νέων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ως εργαζόμενοι.
Ιστορία
Η KNE ιδρύθηκε το 1968 κατά την διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών. Μετά τη Μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος η ΚΝΕ κατέστη η μαζικότερη πολιτική οργάνωση νεολαίας. Το φθινόπωρο του 1989, μέσα στη γενικότερη πολιτική κρίση της Αριστεράς στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ένα σημαντικό κομμάτι του στελεχιακού δυναμικού και των μελών της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γραμματέα, αποχώρησαν από την οργάνωση και ορισμένοι από αυτούς συγκρότησαν το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Παρά τη σοβαρή μείωση των δυνάμεών της η ΚΝΕ συνέχισε τη δράση της και σταδιακά (1991-1998) επανέκτησε την παλιά της δυναμική (πορεία ανασυγκρότησης). Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ΚΝΕ αγωνίζεται στο πλευρό του ΚΚΕ με στόχο την ανάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Η ΚΝΕ συμμετείχε το διάστημα από τον Ιούνιο 2006 έως το Μάιο του 2007 και στον πολύμηνο αγώνα τον φοιτητών ενάντια στο νέο Νόμο-Πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16. Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ μετά από απόφαση του 9ου Συνεδρίου της ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2009 το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ένα μέτωπο ανάλογο με το ΠΑΜΕ. Ανάμεσα στα άλλα, η ΚΝΕ έχει θέσει ως στόχους πάλης της το μέτωπο του πολιτισμού, του αθλητισμού, των δημοκρατικών ελευθεριών και την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.
Συνέδρια της ΚΝΕ
1ο Συνέδριο (19-22 Φεβρουαρίου 1976)
2ο Συνέδριο (4-7 Απριλίου 1979)
3ο Συνέδριο (14-18 Δεκεμβρίου 1983)
4ο Συνέδριο (1-5 Ιουνίου 1988)
5ο Συνέδριο (25-27 Ιανουαρίου 1990 ΕΚΤΑΚΤΟ)
6ο Συνέδριο (19-21 Μαρτίου 1993)
7ο Συνέδριο (1-4 Μαΐου 1997)
8ο Συνέδριο (21-23 Δεκεμβρίου 2001)
9ο Συνέδριο (12-14 Μαΐου 2006)
10ο Συνέδριο (7-9 Μαΐου 2010)
Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή
Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, που διεξάγεται επί τρεις συνεχόμενες δεκαετίες, συνιστά την κορυφαία εκδήλωση της ΚΝΕ. Αποτελεί μέχρι σήμερα μια μαζική πανελλαδική νεανική πολιτική και πολιτιστική διοργάνωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων. Ξεκίνησε το 1975 βασισμένο στα πρότυπα των Παγκόσμιων Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών στην Ευρώπη. Το Φεστιβάλ αποτέλεσε και αποτελεί βήμα για την προβολή της πρότασης της ΚΝΕ προς τη νεολαία, την παρουσίαση της πολιτικής και της ιδεολογίας του ΚΚΕ και της ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας μας. Ο διεθνιστικός του προσανατολισμός παρέχει την ευκαιρία για έκφραση αλληλεγγύης προς αντίστοιχα κινήματα του εξωτερικού. Επίσης, ένας από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ είναι η παρουσίαση της νεανικής πολιτιστικής δημιουργίας. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά συνενώνονται στις εκατοντάδες προ-φεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, στις Πολιτιστικές Συναντήσεις νέων δημιουργών, στα "Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα" που διεξάγονται κάθε καλοκαίρι από το 1992 με κινηματικές δράσεις σε συγκεκριμένους στόχους (κυρίως σε νατοϊκές εγκαταστάσεις), καθώς και στο Καλοκαιρινό Κάμπινγκ της ΚΝΕ, μια πρόταση δημιουργικών διακοπών που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια. Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο στην περιοχή της Αθήνας.
De Siris