Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

William Gerald Golding

William Gerald Golding

Ο σερ Ουίλιαμ Τζέραλντ Γκόλντινγκ Βρετανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το (1983). Επίσης, το 1980 κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Μπούκερ, για το μυθιστόρημα The Rites of Passage.
Νεανική ζωή
Ο Γκόλντινγκ γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, 1911 στο Κόλομπ Μάινορ, ένα χωριό κοντά στο Νιούκουέι, της Κορνουάλης, στην Αγγλία. Άρχισε να γράφει στην ηλικία των επτά ετών. Το κορνουαλικό του υπόβαθρο σπάνια σχολιάζεται, αλλά όταν ήταν νέος έμαθε την κορνουαλική γλώσσα.
Ο πατέρας του ήταν διευθυντής σε τοπικό σχολείο και διανοούμενος, που είχε ριζοσπαστικές πολιτικές πεποιθήσεις και πίστευε πολύ στην επιστήμη. Η οικογένεια μετακόμισε στο Μάρλμπορο και ο Ουίλιαμ παρακολούθησε μαθήματα στο Marlborough Grammar School. Αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Κολέγιο Brasenose) το 1930, όπου σπούδασε φυσικές επιστήμες και Αγγλική γλώσσα. Το πρώτο του βιβλίο, μια συλλογή ποιημάτων, εκδόθηκε ένα χρόνο πριν ο Γκόλντινγκ πάρει το πτυχίο του.
Παντρεύτηκε την Ανν Μπρούκφιλντ, μια χημικό, το 1939. Έγινε καθηγητής Αγγλικής φιλολογίας και φιλοσοφίας στο Bishop Wordsworth's School στο Salisbury.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό και συμμετείχε στη βύθιση του ισχυρότερου γερμανικού θωρηκτού, του Βίσμαρκ. Επίσης συμμετείχε στην απόβαση στη Νορμανδία, και μετά το τέλος του πολέμου ξαναγύρισε στη διδασκαλία και την συγγραφή.
Το 1961 η επιτυχία των βιβλίων του επέτρεψε στον Γκόλντινγκ να αφήσει τη θέση του ως καθηγητής και να περάσει ένα χρόνο ως φιλοξενούμενος συγγραφέας στο Κολέγιο Χόλινς στη Βιρτζίνια. Από τότε ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη συγγραφή. Ζούσε στο ίδιο χωριό με τον Τζέιμς Λάβλοκ στο Wiltshire και καθώς ο Λάβλοκ του εξηγούσε την θεωρία του, ο Γκόλντινγκ του πρότεινε να την ονομάσει Γαία όπως η αρχαία Ελληνίδα θεά της γης.
Πεζογραφία
Η συχνά αλληγορική πεζογραφία του Γκόλντινγκ κάνει ευρεία χρήση υπαινικτικών αναφορών στην κλασική λογοτεχνία, στην μυθολογία, και στο Χριστιανικό συμβολισμό. Αν και δεν υπάρχει ευδιάκριτη σύνδεση μεταξύ των μυθιστορημάτων του και η τεχνική του ποικίλει, ο Γκόλντινγκ ασχολείται κυρίως με την έννοια του κακού και καταλήγει με κάτι που έχει χαρακτηριστεί ως ένα είδος σκοτεινής αισιοδοξίας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Lord of the Flies (1954; ταινία, 1963), εισήγαγε ένα από τα συχνά θέματα της πεζογραφίας του—τη μάχη ανάμεσα στην εγγενή βαρβαρότητα της ανθρωπότητας και την εκπολιτιστική επίδραση της λογικής. Το έργο του The Inheritors (Οι κληρονόμοι) (1955) φτάνει μέχρι την προϊστορία, αναπτύσσοντας τη θέση ότι οι εξελιγμένοι πρόγονοι της ανθρωπότητας, "οι κατασκευαστές της φωτιάς," θριάμβευσαν επί μιας ευγενέστερης φυλής μέσω της βίας και της απάτης, αλλά και μέσω της φυσικής ανωτερότητας. Στο Pincher Martin (1956) και το Free Fall (Ελεύθερη πτώση), (1959), ο Γκόλντινγκ εξερευνά θεμελιώδη προβλήματα της ύπαρξης, όπως η επιβίωση και η ανθρώπινη ελευθερία, χρησιμοποιώντας ονειρικές αφηγήσεις και φλας μπακ. Το The Spire (1964) είναι μια αλληγορία που αφορά τη μανιώδη αποφασιστικότητα του πρωταγωνιστή να χτίσει ένα μεγάλο καθεδρικό οβελό στέψης, ανεξαρτήτως των συνεπειών. Τα μεταγενέστερα μυθιστορήματα του Γκόλντινγκ δεν έτυχαν της ίδιας εκτίμησης με τα πρώτα του έργα. Ανάμεσά τους είναι τα Darkness Visible (Ορατό σκοτάδι), (1979) και η ιστορική θαλασσινή τριλογία Rites of Passage (1981), Close Quarters (1987), και Fire Down Below (1989).
Τελευταία χρόνια
Χρίστηκε ιππότης από την Βασίλισσα Ελισάβετ Β' το 1988.
Ο Σερ Ουίλιαμ Γκόλντινγκ πέθανε στο σπίτι του στο Perranarworthal, κοντά στο Truro, στην Κορνουάλη στις 19 Ιουνίου, 1993 και τάφηκε στο προαύλιο του ναού Holy Trinity, στο Bowerchalke, Wiltshire, στην Αγγλία.
Σημαντικότερα έργα
Poems (1934)
Lord of the Flies( ο άρχοντας των μυγών )(1954)
The Inheritors (1955)
Pincher Martin (1956)
The Brass Butterfly (1958)
Free Fall (1959)
The Spire (1964)
The Hot Gates (1965)
The Scorpion God (1971)
Darkness Visible (1979)
A Moving Target (1982)
The Paper Men (1984)
An Egyptian Journal (1985)
To the Ends of the Earth [τριλογία] - Rites of Passage (1980), Close Quarters (1987) και Fire Down Below (1989)
Ελληνικές μεταφράσεις
ρχοντας τν μυγν, μετάφραση Ρένα Χατχούτ, Αθήνα, Γράμματα, 1981.
Μάρτιν ο φαταούλας: Μυθιστόρημα, μετάφραση Περικλής Ντάλτας, Αθήνα, Libro, 1984.
Ελεύθερη πτώση, μετάφραση Βαγγέλης Κατσάνης, Αθήνα, Ψυχογιός, 1985.
Άνθρωποι από χαρτί: Μυθιστόρημα, μετάφραση Αλέκος Μανωλίδης και Αννα Σταματοπούλου, Αθήνα, Καστανιώτης, 1989.
Μύησις ταξιδευτού: Μυθιστόρημα, μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Αθήνα, Καστανιώτης, 1990.
Φωτιά στα έγκατα: Μυθιστόρημα, μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Αθήνα, Καστανιώτης, 1990.
Η διπλή γλώσσα: Μυθιστόρημα, μετάφραση Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Αθήνα, Καστανιώτης, 1996.
De Siris