Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Lance Armstrong

Lance Edward Armstrong

Ο Λανς Άρμστρονγκ γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1971. Είναι Αμερικανός ποδηλάτης, που κάνοντας χρήση αναβολικών και ψευδόμενος επ'αυτού, κατάφερε να ανακηρυχθεί επτά διαδοχικές φορές (1999-2005) νικητής του γύρου της Γαλλίας (Tour De France), του μεγαλύτερου αγώνα ποδηλασίας στον κόσμο και ενός από τους πιο εξαντλητικούς αγώνες σε όλο τον αθλητισμό. Αυτό αρχικά αναγνωρίστηκε ως ρεκόρ για την ποδηλασία. Υπάρχουν 4 άλλοι ποδηλάτες με πέντε νίκες στο γύρο της Γαλλίας (Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx, Jacques Anquetil).

Υποκρινόμενος τον ταλαντούχο ποδηλάτη, ο Άρμστρονγκ με τη χρήση αναβολικών κατάφερνε να υπερέχει στις αναβάσεις βουνού αλλά και στις μεμονωμένες χρονικές δοκιμές (trials).


Παραδέχθηκε ότι έπαιρνε αναβολικά και το 2012 του επιβλήθηκε ισόβιος αποκλεισμός από το άθλημα και η αφαίρεση και των 7 τίτλων του.

Βιογραφία

Βιογραφία

Ο Άρμστρονγκ γεννήθηκε στο Πλάνο του Τέξας το 1971 και τον μεγάλωσε η μητέρα του, Λίντα Μούνιχαμ. Η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και παντρεύτηκε τον Τέρι Κιθ Άρμστρονγκ, που τον υιοθέτησε. Άρχισε με το τρίαθλο (αγώνες όπου οι συμμετέχοντες αγωνίζονται στην κολύμβηση, στην ποδηλασία και το τρέξιμο) από την ηλικία 13 και κέρδιζε αγώνες. Στο γυμνάσιο ο Άρμστρονγκ άρχισε να εστιάζει στην ποδηλασία, που ήταν το καλύτερο αντικείμενο του, και το 1990 κλήθηκε να δοκιμαστεί για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Με λίγη προετοιμασία τελείωσε 11ος στο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδηλασίας του 1990 στην Ιαπωνία.

Ένας από τους κορυφαίους ερασιτέχνες στον κόσμο, ο Άρμστρονγκ ήταν ένα από τα φαβορί στο στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Τερμάτισε όμως 14ος.

Το 1993 έγινε ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο, αφού έγινε ο νεώτερος ποδηλάτης που κέρδισε το παγκόσμιο πρωταθλήματα ποδηλασίας και νίκησε σε άλλους μεγάλους αγώνες. Πήρε μέρος επίσης στο πρώτο γύρο της Γαλλία και κέρδισε ένα τμήμα, ή στάδιο, αν και δεν προσπάθησε να ολοκληρώσει την ολόκληρη πορεία με περισσότερα από 3.200 χλμ (περισσότερα από 2.000 μίλια).

Το 1995 Άρμστρονγκ κέρδισε το Classico San Sebastian καθώς επίσης και το γύρο Dupont, το μεγαλύτερο επαγγελματικό αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το επανέλαβε το 1996, αλλά τον Οκτώβριο εκείνου του έτους εντοπίστηκε με προχωρημένο ορχικό καρκίνο, ο οποίος είχε κάνει μεταστάσεις στους πνεύμονες και τον εγκέφαλό του. Είχε πιθανότητα 50% για επιβίωση και υποβλήθηκε σε άμεση χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Ο Άρμστρονγκ απαλλάχθηκε εντελώς από τον καρκίνο ένα χρόνο αργότερα. Επέστρεψε στην επαγγελματική ποδηλασία στα μέσα του 1998.

Ο Άρμστρονγκ ανήγγειλε την αποχώρησή του από το επαγγελματικό αθλητισμό μετά την έβδομη διαδοχική νίκη του στο γύρο της Γαλλίας το 2005, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2008 είπε ότι θα έβγαινε από την σύνταξη για να πάρει μέρος στο Γύρο της Γαλλίας το 2009 και θα προσπαθούσε να κερδίσει τον όγδοο Γύρο της Γαλλίας για να βοηθήσει και τις αντικαρκινικές οργανώσεις που υποστηρίζει.

Ο Άρμστρονγκ έχει επίσης τρέξει μαραθώνιους μετά την απόσυρση του και έχει καλύτερο χρόνο το 2:46:43, το οποίο είναι σχεδόν σε κλάση επαγγελματία μαραθωνοδρόμου.

Ο Άρμστρονγκ έχει επίσης γράψει ένα πολύ επιτυχημένο βιβλίο, το: "It's Not About the Bike: My Journey Back to Life (2000)".

Προσωπική ζωή

Ο Άρμστρονγκ γνώρισε την Κρίστιν Ρίτσαρντ τον Ιούνιο του 1997. Παντρεύτηκαν την 1η Μαΐου 1998 και έχουν τρία παιδιά: τον Λουκ, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1999 και τα δίδυμα Ίζαμπελ και Γκρέις, γεννημένες το Νοέμβριο του 2001. Το ζεύγος πήρε διαζύγιο το Σεπτέμβριο του 2003.

Ο Άρμστρονγκ γνώρισε την τραγουδίστρια Σέριλ Κρόου το φθινόπωρο του 2003 και αποκάλυψε τη σχέση τους τον Ιανουάριο του 2004. Το ζεύγος ανήγγειλε τον αρραβώνα τον Σεπτέμβριο του 2005 και το χωρισμό τους το Φεβρουάριο του 2006. Τον Οκτώβριο του 2007, Ο Άρμστρονγκ και η σχεδιαστής μόδας Τόρι Μπερτς τελείωσαν μια σχέση μετά από αρκετούς μήνες. Ο Άρμστρονγκ είχε σχέση με την Αμερικανίδα ηθοποιό Κέιτ Χάντσον από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2008. Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Άρμστρονγκ ανήγγειλε ότι η φίλη του, Άννα Χάνσεν, ήταν έγκυος στο παιδί του.

Τον Ιούνιο του 2009 ο Άρμστρονγκ αποκτά το μικρότερο γιο του, τον Μάξγουελ Έντουαρντ.

Αφαίρεση τίτλων έπειτα από σκάνδαλο αναβολισμού


Το 2012 σηματοδότησε τη δύση της καριέρας του Άρμστρονγκ, μετά την αποκάλυψη ότι έπαιρνε αναβολικά. Κατά συνέπεια, η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας τον τιμώρησε με την αφαίρεση όλων των τίτλων του (συμπεριλαμβανομένων και των 7 νικών στο Γύρο της Γαλλίας) και με ισόβιο αποκλεισμό από το άθλημα. Τρεις μήνες αργότερα, το αποδέχτηκε και ο ίδιος δημόσια.

De Siris