Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Tamerlan



Ταμερλάνος

Μογγόλος κατακτητής. Γεννήθηκε στην πόλη Κις της Σαμαρκάνδης στις 9 Απριλίου 1336 και πέθανε στην Οτρέρ στις 18 Σεπτεμβρίου 1405. Το πραγματικό όνομά του ήταν Τιμούρ Λενκ (Τιμούρ ο κουτσός) και ονομάστηκε Ταμερλάνος από τους Έλληνες. Καταγόταν από τη φυλή Μπαρλάς του Τουρκεστάν. Ο πατέρας του, αρχηγός της φυλής Τουργκάι, ήταν ο πρώτος Τάταρος που ασπάστηκε το μωαμεθανισμό. Από τα νεανικά χρόνια του φαινόταν ότι θα ακολουθούσε το θρησκευτικό στάδιο, όπως ο πατέρας του, αλλά αργότερα νυμφεύτηκε την εγγονή του φύλαρχου Καζάν και ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία.

Ύστερα από τη δολοφονία του Καζάν, ο Ταμερλάνος προσποιήθηκε τον πιστό υποτελή του χάνου των Μογγόλων Τουγλούκ Τιμούρ και το 1361 κατόρθωσε να διώξει το θείο του Χατζή Μπερλάς από την κυβέρνηση του Κις και να διοριστεί σύμβουλος του κυβερνήτη της Υπερωξιανής και γιου του χάνου, Ιλιάς Χότζα, έχοντας υπό τις διαταγές του 10.000 άντρες. Αργότερα επαναστάτησε εναντίον του χάνου και τον εκθρόνισε με τη βοήθεια του βασιλιά Μιρ Χουσεΐν. Το 1370, αφού δολοφόνησε το Χουσεΐν, ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Υπερωξιανής στην πόλη Μπλάχ. 
Κατέλαβε τη Βουχάρα, τη Χεράτη και τη βόρεια περιοχή του Αφγανιστάν, επανασυνιστώντας έτσι το κεντρικό τμήμα της παλιάς μογγολικής αυτοκρατορίας. Ύστερα από πολυάριθμες εκστρατείες, που κράτησαν τριάντα χρόνια και συνοδεύτηκαν από άγριες σφαγές και καταστροφές, από τις πιο φρικιαστικές στην παγκόσμια ιστορία, κατέστρεψε όλες τις οθωμανικές αυτοκρατορίες της εποχής του και ίδρυσε ένα μεγάλο κράτος που εκτεινόταν από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο μέχρι τα σύνορα της Κίνας. 

Ο Ταμερλάνος κατέστρεφε τις περιοχές που κατακτούσε και δεν ενδιαφερόταν για τη διοίκησή τους. Το 1379 κυρίευσε την Ουργκονέντς και κατέστρεψε το βασίλειο του Χαρέζμ. 

Ύστερα από τη σύντομη εκστρατεία του εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας, στράφηκε εναντίον της Μέσης Ανατολής, όπου το 1401 κατέλαβε τη Βαγδάτη και εξόντωσε τον πληθυσμό της, σφάζοντας 100.000 άτομα και φτιάχνοντας μια πυραμίδα από ανθρώπινα κεφάλια στις πύλες της πόλης. Ύστερα από πολλές στρατιωτικές επιτυχίες, γύρισε στη Σαμαρκάνδη, για να αντιμετωπίσει τον Τούρκο σουλτάνο Βαγιαζίτ, που είχε συμμαχήσει με το σουλτάνο της Αιγύπτου. Το 1400 νίκησε τα αιγυπτιακά στρατεύματα και τον Ιούλιο του 1402 νίκησε τις δυνάμεις του Βαγιαζίτ στην Άγκυρα, λεηλατώντας όλη τη Μ. Ασία και κυρίως την Προύσα, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί θησαυροί. 

Η ήττα εκείνη του Τούρκου σουλτάνου παρέτεινε την ύπαρξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας για μισό αιώνα ακόμα. Το 1403 πολιόρκησε τη Σμύρνη και εξόντωσε τους Ιωαννίτες Ιππότες που κατείχαν την πόλη. Θέλοντας να επιβάλλει την εξουσία του στην ανατολική Ασία, άρχισε να ετοιμάζεται για να εισβάλλει στην Κίνα (1404), όμως η αρρώστια και ο θάνατός του ανέτρεψαν τα σχέδιά του.
De Siris