Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Αριστείδης - Ζακ Δαμαλάς


Αριστείδης - Ζακ Δαμαλάς

Ο Αριστείδης - Ζακ Δαμαλάς, γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1855 και πέθανε στις 18 Αυγούστου 1889, ήταν Έλληνας ηθοποιός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στον Πειραιά από σημαντική οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αμβρόσιος Δαμαλάς, δήμαρχος της Ερμούπολης. Μητέρα του ήταν η Καλλιόπη Δαμαλά, το γένος Ράλλη, θυγατέρα του Χίου ευπατρίδη και δημάρχου Πειραιώς Λουκά Ράλλη.

Σχολείο πήγε στον Πειραιά, και μετά σπούδασε στο Παρίσι και Λονδίνο. Γεμάτος πατριωτικά αισθήματα παρουσιάστηκε στην επιστράτευση του 1878 και κατατάχτηκε εθελοντής στο ιππικό. Υπηρέτησε με πολύ ζήλο επί τέσσερα χρόνια.

Το  1881 η  Σάρα Μπερνάρ, σε ηλικία   37 ετών, την εποχή που είχε πλήθος εραστών γνώρισε  το νεαρό  Πειραιώτη   διπλωμάτη  Αριστείδη- Ζακ  Δαμαλά. Τότε τον προσέλαβε στο θίασό της με το ψευδώνυμο «Ντάρια». Στην αρχή έπαιζε μικρούς ρόλους αλλά  κατέκτησε γρήγορα   το κοινό υποδυθείς τον Αρμάνδο στην « Κυρία με τας Καμελίας», και τον Φίλιππο  στον «Αρχισιδηρουργό».

Ερωτευμένη μαζί του  την εποχή εκείνη, η Σάρα τον παντρεύτηκε το 1882, και ήρθαν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Στον Πειραιά έμεναν στο σπίτι του, αργότερα  οικία Κων.  Κρίνου. Ο  γάμος τους  κράτησε δυο χρόνια, χώρισαν φιλικά  αλλά δεν πήραν διαζύγιο. Όμως ο χωρισμός στοίχισε στο Δαμαλά.  Έτσι βρήκε παρηγοριά στη μορφίνη και  τελικά «αυτοκτόνησε» από υπερβολική δόση, σε ηλικία  34 ετών, στις 18 Αυγούστου 1889. Κηδεύτηκε στην Αθήνα με πολύ μεγαλοπρέπεια.

De Siris