Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Δημήτρης Αθανασόπουλος


Δημήτρης Αθανασόπουλος

Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος με άγνωστη ημερομηνία γέννησης, πέθανε στις 7 Ιανουαρίου 1931, υπήρξε το θύμα άγριας δολοφονίας από τη σύζυγο, την πεθερά του και τον εξάδελφο της συζύγου του. Το γεγονός είχε προκαλέσει τεράστια εντύπωση και αναστάτωση στην εποχή του και χαρακτηρίστηκε «έγκλημα του αιώνα», αφού ήταν το πρώτο -τουλάχιστον επίσημα καταγραμμένο- έγκλημα τέτοιου είδους.

Ο μεγαλοεργολάβος Αθανασόπουλος, δολοφονήθηκε στις 7 Ιανουαρίου στον ύπνο του, από την πεθερά του Άρτεμη Κάστρου και τον ανιψιό της Δημήτρη Μοσκιό, με τη βοήθεια της γυναίκας του Φούλας Αθανασόπουλου και της υπηρέτριας του σπιτιού. Μετά το φόνο, που έγινε γιατί σύμφωνα με τους δράστες ο Αθανασόπουλος κακοποιούσε τη Φούλα, προσπάθησαν να κάψουν το πτώμα, τελικά όμως το τεμάχισαν, το έκαναν δέματα και τα πέταξαν στον Ιλισσό. Μετά από μερικές μέρες τα δέματα ανακαλύφθηκαν τυχαία, πράγμα που οδήγησε στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

Τα γεγονότα αυτά έγιναν από το ρεμπέτη Ιάκωβο Μοντανάρη τραγούδι με τίτλο «Κακούργα Πεθεράα», από το οποίο έμεινε ιστορική η περίφημη φράση «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου 'μελλε να πάθεις/από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις».

Το 2001 κυκλοφόρησε βιβλίο για την υπόθεση γραμμένο από το δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιάννη, προκαλώντας δικαστική διαμάχη με τους απογόνους της Φούλας.

De Siris