Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Κρίστη Στασινοπούλου


Κρίστη Στασινοπούλου

Η Κρίστη Στασινοπούλου γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1956 και είναι Ελληνίδα τραγουδοποιός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά νοιώθει όμως, πολίτης του κόσμου. Κάτι που «ταξιδεύει» πια μέσα από τα τραγούδια της, όχι μόνο στις ¨εναλλακτικές¨ μουσικές σκηνές όπου εμφανίζεται εδώ και χρόνια, αλλά και στις συναυλίες της στο εξωτερικό.Τα τραγούδια της δεν εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο είδος, αλλά αποτελούν κράμα ροκ, ψυχεδέλειας, πανκ, ηλεκτρονικής και παραδοσιακής (ελληνικής και μη) μουσικής.

Η Κρίστη Στασινοπούλου σπούδασε κοινωνιολογία και θέατρο, στη δραματική σχολή θεάτρου τέχνης του Κάρολου Κουν και στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη.

Οι πρώτες επαφές με τη μουσική έγιναν μέσω των ροκ γκρουπ στα γυμνασιακά της χρόνια ενώ τα πρώτα ¨συνειδητά¨ ακούσματα αντλήθηκαν από το υπόγειο «Pop 11» της οδού Σκουφά.

Το 1978 ο Νίκος Κυπουργός επέλεξε τη φωνή της για την «Λιλιπούπολη», στο 3ο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου ενώ την ίδια χρονιά συμμετέχει στην ροκ όπερα του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ «Jesus Christ Superstar» στο ρόλο της Μαγδαληνής. Ένα χρόνο αργότερα εμφανίζεται πλάι στην Φλέρυ Νταντωνάκη, στον «Τιπούκειτο» τον Εξαρχείων.

Τέλη της δεκαετίας του ’80 και μαζί με τον Στάθη Καλυβιώτη (μπάσο), τον Βαγγέλη Βέκιο (ντράμερ των Μουσικών Ταξιαρχιών) και τον Κωστή Αναγνωστόπουλο (ηλ.κιθάρα) φτιάχνουν το συγκρότημα «Σελάνα».

Το 1986 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με τίτλο τ’όνομά της και ακολουθεί, το 1992, η συνεργασία με τους Παναγιώτη Καλατζόπουλο και Ευανθία Ρεμπούτσικα για το album «Στη λίμνη με τις παπαρούνες».

Μεσολαβεί διάστημα πέντε χρόνων μέχρι την τρίτη δισκογραφική δουλειά της Κρίστη Στασινοπούλου, σε μουσική Στάθη Καλυβιώτη, με τίτλο «Υφαντόκοσμος» (της οποίας τραγούδι συμπεριλήφθηκε αργότερα στη συλλογή «Voices From The World», ανάμεσα σε ονόματα όπως Deep Forest, Lorena Mc Kennit, Sinead OConnor, κ.ά.).

Παράλληλα με τη μουσική-και τη στιχουργική-η Κρίστη Στασινοπούλου ασχολείται με τη συγγραφή.To 1998 εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο, «Εφτά φορές στην Αμοργό» και το 1999 η «Πύρινη Ρομφαία».

Τον Σεπτέμβριο του ’97 ταξιδεύει με το συγκρότημά της στο Τελ Αβίβ για να εμφανιστούν support στους Deep Forest, καθώς και σε ένα φεστιβάλ με τίτλο «Οι Γυναίκες Τραγουδάνε Τον Κόσμο».

Η καρποφόρα συνεργασία με τον Στάθη Καλυβιώτη συνεχίζεται και στον τέταρτο δίσκο της, τα «Ηχοτρόπια» (ήχος + τρέπω) που κυκλοφορούν το ’99, και στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις καλύτερες δισκογραφικές δουλειές.

Στις 2 Ιουλίου του 2000, και με αφορμή τα «Ηχοτρόπια», η Κρίστη με το συγκρότημά της πραγματοποιούν συναυλία στην κεντρική σκηνή Spectrum του 21ου Διεθνούς Τζαζ Φεστιβάλ, στο Μόντρεαλ του Καναδά, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

De Siris