Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Γιάννης Γκοβόστης


Γιάννης Γκοβόστης

Ο Γιάννης Γκοβόστης γεννήθηκε το 1934 και πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 2006, ήταν Έλληνας εκδότης. Ήταν συνεχιστής του ομώνυμου εκδοτικού οίκου (που ιδρύθηκε το 1926) και τα βιβλία που εξέδιδε είχαν κυρίως περιεχόμενο μαρξιστικό. Μαζί με τον αδελφό του, Φραγκίσκο, παρέλαβε τον εκδοτικό οίκο από τον πατέρα του, Κώστα Γκοβόστη, το 1958.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934, γιος του ιδρυτή του εκδοτικού οίκου, Κώστα Γκοβόστη, που πήρε το ρίσκο και είχε την ευφυΐα να εκδώσει πολλούς μεγάλους συγγραφείς σε δύσκολες εποχές.

Ο Γιάννης Γκοβόστης γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα βιβλία. «Οι αναμνήσεις μου αρχίζουν από το 1941, όταν πιτσιρίκος πήγαινα στο μαγαζί της οδού Ακαδημίας 79, ένα ημιυπόγειο, όπου μαζεύονταν όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί του πατέρα μου», θυμόταν ο Γιάννης Γκοβόστης σε συνέντευξή του στην «Κ» το 2003. Ηταν η παρέα των πνευματικών ανθρώπων της εποχής, τους οποίους συνέδεε η αγάπη για τη λογοτεχνία και η αγάπη για την Αριστερά. Ολοι περνούσαν από το βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας: «Μου έχει μείνει αξέχαστη η φιγούρα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Κι έλεγα στη μάνα μου: “Γιατί ο κύριος φοράει πούδρα;” Εμπαιναν πολλοί: από τον Σικελιανό μέχρι τον Ελύτη. Ηταν το στέκι των συγγραφέων». Και μη φανταστεί κανείς ότι η σοβαρότητα και η αυστηρότητα ήταν το διαβατήριο για την είσοδο στο βιβλιοπωλείο της οδού Ακαδημίας, τότε. Η πλάκα και τα πειράγματα ήταν στην ημερήσια διάταξη. «Μια φορά, ο Ψαθάς είχε γράψει ένα χρονογράφημα με θέμα “Καβγάς στου Γκοβόστη”. Η παλιοπαρέα τού έκανε μήνυση, πήραν τα λεφτά της αποζημίωσης και πήγαν ένα Σαββατοκύριακο και τα ήπιαν στον Πόρο. Ανάμεσα σ’ όλα αυτά έβγαιναν και τα βιβλία· σημαντικά βιβλία».

Δίπλα σ’ όλους αυτούς -τον Γιάννη Ρίτσο (που ήταν για πολλά χρόνια επιμελητής κειμένων του εκδοτικού οίκου), τον Αρη Αλεξάνδρου (τον εμβληματικό μεταφραστή των Ρώσων κλασικών), τον Κώστα Βάρναλη και τόσους άλλους- ο Γιάννης Γκοβόστης ήξερε από νωρίς πώς βγαίνουν τα βιβλία. Ετσι, όταν το 1958 πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του, ανέλαβε την εκδοτική επιχείρηση. Η εποχή είχε ήδη αλλάξει, το κλίμα επίσης. Ομως, μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου, οπότε σταμάτησε να πηγαίνει για λόγους υγείας στις εκδόσεις «Γκοβόστη», στη Ζωοδόχου Πηγής πλέον, κοίταζε όλα τα βιβλία πριν το «τυπωθήτω». Είναι η ιδιότητα του παλιού εκδότη, που έχει απευθείας επαφή με το κάθε βιβλίο του.

Γελαστός άνθρωπος, αισιόδοξος, αυτοσαρκαστικός, ο Γιάννης Γκοβόστης είχε και μια πολύ καλή τύχη: να συνεχίσει την πορεία του εκδοτικού οίκου ο γιος του Κώστας, στον οποίο έχει από χρόνια εμπιστευτεί τη διαχείριση των εκδόσεων.


De Siris