Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

Carlo Ponti


Κάρλο Πόντι  

Ο Κάρλο Πόντι γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 11 Δεκεμβρίου 1912 και πέθανε στη Γενεύη στις 10 Ιανουαρίου2007, ήταν Ιταλός παραγωγός, ο οποίος έγινε διάσημος από τη συνεργασία του αλλά και από το γάμο του με τη Σοφία Λόρεν.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη Νομική και εξάσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Σύντομα όμως τον κέρδισε η έβδομη τέχνη και αρχικά ήταν παραγωγός ανάλαφρων κωμωδιών. Το 1956 θεωρείται σταθμός στην πορεία του, καθώς τη χρονιά αυτή αναλαμβάνει τη συμπαραγωγή του "Λα Στράντα" του Φεντερίκο Φελίνι, από κοινού με τον Ντίνο ντε Λαουρέντις. Τα επόμενα χρόνια θα καθιερώσει τη σταρ σύζυγό του, Σοφία Λόρεν, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. 

Μερικές ταινίες που έχουν τη σφραγίδα του είναι "Δόκτωρ Ζιβάγκο", "Η ατιμασμένη", "Ευρώπη '51" και "Οι νύχτες της Καβίρια". Μια σκοτεινή πλευρά στη ζωή του συνδέεται με τις περιπέτειες που είχε με το νόμο στα τέλη της δεκαετίας του '70, όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος και έργων τέχνης, κατηγορίες από τις οποίες αργότερα απαλλάχθηκε. Πέθανε στη Γενεύη της Ελβετίας, σε ηλικία 94 ετών.

Φιλμογραφία

Una Giornata Particolare - Μια Ξεχωριστή Μέρα (1978)
Brutti Sporchi e Cattivi - Βίαιοι, Βρώμικοι και Κακοί (1976)
What? - Τι; (1972)
I Girasoli - Το Ηλιοτρόπιο (1970)
Zabriskie Point (1970)
Hori, ma Panenko - Φωτιά... Πυροσβέστες (1969)
Blowup (1966)
Doctor Zhivago - Δόκτωρ Ζιβάγκο (1966)
Matrimonio all`Ιtaliana - Γάμος αλά Ιταλικά (1966)
Le mepris - Contempt (1963)
Une Femme est une Femme (1961)
La Strada - Ο Δρόμος (1957

De Siris