Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Χρήστος Κωστής


Χρήστος Κωστής

Ο Χρήστος Κωστής, γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου 1972, Θεσσαλονίκη, είναι Έλληνας πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Αγωνιζόταν κυρίως ως δεύτερος επιθετικός και θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους τεχνίτες ποδοσφαιριστές που παρήγαγε η Ελλάδα. Η καριέρα του δεν έμεινε πολλά χρόνια στο υψηλό επίπεδο λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Καριέρα

Ηρακλής

Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα, στην ηλικία των 17 ετών, από τον Ηρακλή και σύντομα εντυπωσίασε με τις ικανότητές του. Η καριέρα του στον σύλλογο της Θεσσαλονίκης πήγαινε από το καλό στο καλύτερο και είχε γίνει απαραίτητος για το παιχνίδι της. Το καλοκαίρι του 1994, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, "πάλεψαν" για να τον αποκτήσουν.

ΑΕΚ

Μετά από θρίλερ της τελευταίας στιγμής, και ενώ ο ίδιος είχε πληροφορηθεί πως ταξίδευε στον Πειραιά για να υπογράψει με τον Ολυμπιακό, μόλις έφτασε στην Αττική, τον περίμεναν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, αφού είχαν κάνει καλύτερη πρόταση στον Ηρακλή. Έτσι, υπέγραψε στην ΑΕΚ. Στην νέα του ομάδα, είχε σπουδαίες εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συν 2 κατακτήσεις Κυπέλλου Ελλάδος και 1 Σούπερ Καπ Ελλάδος. Στις 23 Οκτωβρίου του 1997, θα τραυματιστεί σοβαρά (κάταγμα κνήμης και περόνης) σε ευρωπαϊκό αγώνα με την Στουρμ Γκρατς.

Άντερλεχτ

Στο τέλος της σεζόν 1997-98 και παρόλο που δεν αγωνίστηκε ξανά, η Άντερλεχτ τον απέκτησε από την ΑΕΚ. Έμεινε στην ομάδα του Βελγίου, για δύο σεζόν, αλλά παρέμεινε σχεδόν ενάμιση χρόνο ακόμα τραυματίας, με υποτροπές, ενώ όποτε επέστρεφε στις προπονήσεις, δεν κατάφερε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και να θυμίσει τον ποδοσφαιριστή με την άριστη τεχνική. Αποχώρησε το 2000, χωρίς να παίξει ούτε μια φορά για τον σύλλογο.

Επιστροφή στην ΑΕΚ

Η επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους αλλά και στην ΑΕΚ, έγινε το 2000, και παρέμεινε στην "Ένωση" μέχρι το 2005, κατακτώντας ένα ακόμα Κύπελλο το 2002. Η συγκεκριμένη χρονιά ήταν και το τελικό χτύπημα για εκείνον. Στο παιχνίδι με τον Απόλλων Αθηνών για το Κύπελλο Ελλάδας στις 19 Δεκεμβρίου 2002, ο Κωστής έσπασε το πόδι του στο ίδιο σημείο, με τον προηγούμενο -πριν πέντε ετών- τραυματισμό του.

Αλκή Λάρνακας

Ουσιαστικά, από το 2002 έως το 2005, δεν θα επανέλθει ποτέ στο υψηλό επίπεδο, αφού οι συμμετοχές που πήρε ήταν ελάχιστες, ως αλλαγή σε αγώνες κυπέλλου και φιλικά. Την σεζόν 2005/06, στα 33 του πλέον, θα πραγματοποιήσει μια τελευταία γεμάτη σεζόν, στην κυπριακή ομάδα Αλκή Λάρνακας. Το 2006, θα αγωνιστεί για δύο φορές και για τον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, ομάδα της Νοτίου Αφρικής, πριν αποχωρήσει οριστικά από την ενεργό δράση.

Διεθνής καριέρα

Ο Χρήστος Κωστής είναι διεθνής με την εθνική Ελλάδος, 15 φορές, έχοντας πετύχει και 4 γκολ. Έκανε το ντεμπούτο του στις 10 Μαρτίου 1993.

Τίτλοι

3 Κύπελλα Ελλάδος με ΑΕΚ (1996, 1997, 2002)
1 Σούπερ Καπ Ελλάδος με ΑΕΚ (1996)

De Siris