Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τζώρτζης Δικαιουλάκος


Τζώρτζης Δικαιουλάκος

Ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος, γεννημένος στις 26 Ιανουαρίου 1969 στην Αθήνα, είναι Έλληνας πρώην καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής.

Βιογραφικά στοιχεία

Επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής

Είναι πτυχιούχος φυσικής αγωγής και προπονητικής μπάσκετ από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ως αθλητής αγωνίστηκε στον Α.Σ. Παπάγου, ενώ 19 χρονών έγινε ο πρώτος ξένος καλαθοσφαιριστής στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την ομάδα του Kosovo Polje. Έπαιξε επίσης στην K.K.Pristina, Trepca και Famos Sarajevo. Εκεί ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, ενώ ήταν ακόμα εν ενεργεία αθλητής, σε τμήματα υποδομών. Το 1993, με την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, επέστρεψε στην Ελλάδα. Ωστόσο μετά από σειρά σοβαρών τραυματισμών και εγχειρίσεων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αγωνιστική του καριέρα.

Προπόνηση συλλόγων

Η αποχή του από τα γήπεδα δεν ήταν οριστική καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Πρώτος του σταθμός ήταν τα παιδικοεφηβικά τμήματα της ομάδας του Παλαιού Φαλήρου. Κατόπιν ανέλαβε την καθοδήγηση της Ακαδημίας Ηλιούπολης που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Γ' Εθνική Κατηγορία.

Επί δύο αγωνιστικές περιόδους εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στο Μίλωνα, πανηγυρίζοντας το 2000 την άνοδο του συλλόγου από την Α2 στην Α1 Εθνική. Ακολούθησε η θητεία του στον Α.Ο. Δάφνης για δύο περιόδους στο πλευρό του Κώστα Μίσσα και του Ντιρκ Μπάουερμαν.

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς όπου εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στο πλάι του Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Μαζί κατέκτησαν το 2002 το Κύπελλο Ελλάδος, ενώ έφτασαν στον τελικό των Play-off της Α1 Εθνικής και στους 16 της EuroLeague. Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε και πάλι με τον Κώστα Μίσσα, αυτή τη φορά στην ομάδα του Πανιωνίου.

Το 2004 αποτέλεσε τον πρώτο προπονητή του Α.Σ. Παπάγου, ενώ το 2006 βρέθηκε στο πλάι του Γιώργου Καλαφατάκη στον Πανελλήνιο. Την περίοδο αυτή ο σύλλογος κατέλαβε την 5η θέση του Πρωταθλήματος κερδίζοντας θέση στο ULEB Cup.

Η μεγάλη καταξίωση στην καριέρα του ήλθε τη διετία 2008 με 2010 οπότε και εργάστηκε ως πρώτος προπονητής της γυναικείας ομάδας του Αθηναϊκού. Μαζί κατέκτησαν δύο Πρωταθλήματα Ελλάδος ολοκληρώνοντας μάλιστα και τις δύο περιόδους χωρίς να γνωρίσουν καμία ήττα. Το 2010 υπήρξε δε ονειρική χρονιά, εφόσον ο σύλλογος πέτυχε το μοναδικό στα γυναικεία ελληνικά δεδομένα Triple Crown, εφόσον εκτός από το Πρωτάθλημα, ο σύλλογος κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδος, αλλά και το EuroCup Γυναικών.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα προπονητή στη Λότος Γκντίνια, ομάδα του πολωνικού πρωταθλήματος που παράλληλα αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Με την ομάδα αυτή έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πολωνίας.

Το Μάιο του 2011 ο προπονητής ήρθε σε συμφωνία με την τουρκική ομάδα γυναικών της Φενερμπαχτσέ, η οποία επίσης αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Με την ομάδα αυτή κατέκτησε το Πρωτάθλημα Τουρκίας κατά την περίοδο 2011-12, ενώ έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου. Μετά το τέλος της χρονιάς έλυσε κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης.

Τον Ιούνιο του 2012 υπέγραψε συμβόλαιο με την Ταργκοβίστε (CSM Târgovişte), ομάδα που αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ρουμανίας και την Ευρωλίγκα. Τον Ιανουάριο του 2013 ανακοινώθηκε επίσημα η λήξη της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Προπόνηση εθνικών ομάδων

Από το καλοκαίρι του 2006 ο Δικαιουλάκος εργάζεται ως βοηθός προπονητή στην Εθνική Ελλάδος Γυναικών με την οποία το 2009 κατέλαβε την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ γυναικών της Λετονίας. Το 2009, ως συνεργάτης του Κώστα Μίσσα στην Εθνική Νέων Ανδρών, κατέκτησε την 1η θέση και το Χρυσό Μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρόδο.[12] Από το Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2011 εργάστηκε ως προπονητής της Εθνικής Γυναικών της Λεττονίας, με την οποία κατέλαβε την 8η θέση στο Ευρωμπάσκετ 2011.

Προσωπικά στοιχεία

Ο Δικαιουλάκος έχει διδάξει σε πάρα πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Μιλάει σερβοκροάτικα, αγγλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

De Siris