Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Λουκάς Χατζηιωάννου

Λουκάς Χατζηιωάννου

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου, γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1927 στον Πεδουλά και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2008, ήταν Ελληνοκύπριος εφοπλιστής.

Ήταν ο πρωτότοκος γιος μίας 12μελούς οικογένειας. Παντρεμένος με την κ. Νέδη Χατζηιωάννου από το 1958, ο Λουκάς Χατζηιωάννου απέκτησε τρία παιδιά: τον Πόλυ, το Στέλιο και την Κλέλια, αλλά και δύο εγγόνια. Από μικρός ονειρευόταν να ταξιδεύει στις θάλασσες, ενώ άρχισε να εργάζεται για να μπορέσει να κερδίσει ορισμένα χρήματα και να βοηθήσει την οικογένειά του.

Ο αυτοδημιούργητος κ. Χατζηιωάννου, γνωστός για την επαγγελματική του δράση στην Ελλάδα, Κύπρο και γενικά σε όλο τον κόσμο, υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της ναυτιλίας. Τη δεκαετία του ’80 ο Κύπριος εφοπλιστής θριάμβευε στις ελληνικές θάλασσες αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και δίκαια ονομάστηκε ο «Βασιλιάς των τάνκερ».

Δεν άργησε ο χρόνος που ο μικρός τότε Λούκας άρχισε να ασχολείται με το εμπόριο και περισσότερο με την εμπορική ναυτιλία. Η πρώτη του επαφή με τη ναυτιλία έγινε στη Σαουδική Αραβία όπου εργαζόταν με το θείο του. Σε ηλικία 21 μόνο ετών και συγκεκριμένα το 1948 πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι, το οποίο έμελλε να ήταν η αρχή της δημιουργίας εμπορικών σχέσεων. Όσο περνούσε ο χρόνος, ο έξυπνος αλλά και πολύ εργατικός Λουκάς Χατζηιωάννου συνέχιζε να διατηρεί αλλά και να επαυξάνει τις εμπορικές του σχέσεις, οι οποίες του έθεσαν τις βάσεις να εξελιχθεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία. Τη δεκαετία του ’80, ο στόλος του κ. Χατζηιωάννου αποτελείτο από 50 δεξαμενόπλοια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συμβάλει στην ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας, αλλά και πολλές οικογένειες να τον ευγνωμονούν αφού πρόσφερε εργασία σε πάνω από 2.000 οικογένειες.

Ο κ. Χατζηιωάννου ήταν από τους πρώτους εφοπλιστές που ύψωσαν την κυπριακή σημαία στα πλοία του τη δεκαετία του ’60, και για πολλά χρόνια ήταν ο πρεσβευτής της κυπριακής ναυτιλίας στο εξωτερικό.

Ο κ. Χατζηιωάννου, εκτός από τη ναυτιλία, πρώτευσε και σε άλλους τομείς, με κυριότερο αυτόν της φιλανθρωπίας. Ήταν ένας μεγάλος εφοπλιστής, αλλά με μια πολύ μεγάλη καρδιά. Το φιλανθρωπικό του έργο είναι ανεκτίμητο. Συνοπτικά να αναφέρουμε ότι έκανε δωρεές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς, ιατρικά ερευνητικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας ναρκομανών, έδωσε πολλές υποτροφίες σε άπορους φοιτητές και πολλά άλλα.

Ο Λουκάς Χατζηιωάννου διετέλεσε πρόεδρος του «Ιδρύματος Λουκά Χατζηιωάννου» σε Ελλάδα και Κύπρο.


De Siris