Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Gust Avrakotos

Γκαστ Αβράκωτος 

Ο Γουσταύος-Λάσκαρης "Γκαστ" Αβράκωτος γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1938 και πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2005, ήταν ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο. Υπήρξε σύνδεσμος της ΣΙΑ με την ΚΥΠ τη δεκαετία του '60. Επίσης, ήταν ο αφανής επικεφαλής της "Afghan Task Force". Έγινε περισσότερο γνωστός στο κοινό το 2003 από την έκδοση του βιβλίου του "Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History", στο οποίο παρουσιάζει την αμερικανική ανάμειξη κατά τον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανισταν. Ο Charlie Wilson, γερουσιαστής από το Τέξας, ήταν ο συνεργάτης του Αβράκωτου στην επιχείρηση αυτή. Το 2007 με βάση το βιβλίο του Αβράκωτου γυρίστηκε η ταινία "Charlie Wilson's War", με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς και την Τζούλια Ρόμπερτς.

Βιογραφικό

Ο Αβράκωτος γεννήθηκε το 1938 στο Aliquippa της Πενσυλβάνια. Ο πατέρας του ήταν ελληνοαμερικανός πρώτης γενιάς από τη Λήμνο και είχε μια βιοτεχνία αναψυκτικών. Αρχικά, εργάστηκε στην εταιρία χάλυβα "Jones and Laughlin Steel Company", ως το 1955 που αποφοίτησε από το γυμνάσιο της πόλης. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ από όπου αποφοίτησε με έπαινο. Επίσης, έγινε δεκτός στο "Carnegie Institute of Technology".

Το 1962 προσλήφθηκε στη CIA στο Λάνγκλεϋ της Βιρτζίνια και ανάμεσα στα καθηκόντά του ήταν η προώθηση της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στην Ελλάδα. Προβλήθηκε ο ισχυρισμός πως ο Αβράκωτος ήταν ο σύνδεσμος της ΣΙΑ με την ελληνική ΚΥΠ που είχε τότε επικεφαλής τον μετέπειτα δικτάτορα Παπαδόπουλο. Επίσης, είχε ανάμειξη στο πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο κατά του Μακάριου. Την απόφαση για πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου την πήρε ο Ιωαννίδης και ο Μπονάνος το πρωί στις 2 Ιουλίου 1974 με ημέρα εκτέλεσης τη Δευτέρα 15 Ιουλίου αφού μέχρι τις 20 Ιουλίου όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί θα έπρεπε να φύγουν από την Κύπρο. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα του Ιωαννίδη (Χούντα Β΄) θα έχανε τον στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου κάτι που δεν μπορούσε να αποδεκτεί ο Ιωαννίδης. Ο Αβράκωτος που ήταν ο σύνδεσμος του Ιωαννίδη με τη ΣΙΑ του είχε διαβιβάσει μαζί με τον δεύτερο της ΣΙΑ στην Αθήνα, Έστες, την αντίθεση της Αμερικανικής κυβέρνησης σε οποιαδήποτε επέμβαση στη Κύπρο αλλά δεν αποκλείεται ο Αβράκωτος να δήλωσε off he record στον Ιωαννίδη ότι σε περίπτωση πραξικοπήματος οι ΗΠΑ δεν θα είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα εκφράζοντας πιθανότητα την προσωπική του άποψη. Στην ουσία ο Ιωαννίδης προχώρησε στο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου με προσωπική του απόφαση και όχι επειδή του είπε ο Αβράκωτος ως απάντηση στο τελεσίγραφο του Μακαρίου. Σκοπός του ήταν να μη χάσει η Ελλάδα τον στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου και να αποτρέψει τον Μακάριο από το να κάνει της Κύπρο κέντρο αντιχουντικού αγώνα. Δηλαδή ήταν θέμα πολιτικής επιβίωσης του στρατιωτικού καθεστώτος του. Πίστευε ότι οι Τούρκοι δεν θα αντιδρούσαν για την πτώση του Μακαρίου και οι Αμερικανοί θα ήταν αδιάφοροι( (Telegram From the Embassy in Greece to the Department of State11. Source: National Archives, Nixon Presidential Materials, NSC Files, Box 1312, Saunders Chron File, NSC Secretariat, Richard M. Nixon Cables/Contingency Plans 1974, Cyprus and Greek-Turkish Contingency Plans. Secret; Immediate; Exdis. Repeated to Nicosia, Ankara, and US NATO. A handwritten note by Clift, presumably to Scowcroft, reads, “Read this one in detail!”)

Τη δεκαετία του '80 ήταν επικεφαλής της Επιχείρησης "Κυκλών" (Operation Cyclone), της μεγαλύτερης μυστικής επιχειρήσης στην ιστορία της ΣΙΑ. Με αυτή την επιχειρήση η ΣΙΑ χρηματοδοτούσε τους Αφγανούς αντάρτες Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών που είχαν καταλάβει το Αφγανιστάν. Για την συμβολή του στην επιτυχία της επιχείρησης το 1988 τιμήθηκε από τη ΣΙΑ με το "Μετάλλιο Αξίας" "Intelligence Medal of Merit".

Μετά το τέλος του Σοβιετο-αφγανικού πολέμου εργάστηκε για μικρό διάστημα σε αφρικανικές υποθέσεις και στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκε το 1989. Ακολούθως, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η "TRW" και η "News Corporation". Από το 1997 ως το 2003 επανήλθε στη ΣΙΑ ως σύνδεσμος.

Απεβίωσε το 2005 ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο σε ηλικία μόνο 67 ετών. Είχε ένα γιό τον Γρηγόριο Αβράκωτο από τον πρώτο του γάμο.

Βιβλίο και ταινία

Το 2003 ο Αβράκωτος περιέγραψε όλη τη μυστική επιχείρηση "Κυκλών" σε βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο:
"Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History" , δηλαδή, "Ο πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον: Η ανήκουστη ιστορία της μεγαλύτερης μυστικής επιχείρησης στην ιστορία".
Ο Τσάρλι Γουίλσον ήταν ο συνεργάτης του γερουσιαστής από το Τέξας, που προωθούσε προς ψήφιση τις εγκρίσεις των μυστικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτούνταν οι Αφγανοί μουτζαχεντίν.
Το 2007, μετά το θάνατο του Αβράκωτου, η υπόθεση γυρίστηκε σε ταινία με τίτλο "Charlie Wilson's War", το σενάριο της οποίας βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του. Σε αυτήν ο ηθοποιός "Philip Seymour Hoffman" που υποδύθηκε τον ελληνοαμερικανό πράκτορα προτάθηκε για Όσκαρ β΄ ρόλου.


De Siris