Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

Maximilian Schell

Μαξιμίλιαν Σελλ 

Ο Μαξιμίλιαν Σελλ, γέννηθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1930,  είναι βραβευμένος Αυστριακός ηθοποιός. Είναι επίσης σεναριογράφος, σκηνοθέτης, και παραγωγός πολλών κινηματογραφικών έργων.

Βιογραφία

Ο Μαξιμίλιαν Σελλ ήταν γιος του Ελβετού συγγραφέα Χέρμαν Φέρντιναντ Σελλ και της Βιεννέζας ηθοποιού Μαργκαρέτε Νοέ φον Νόρντμπεργκ. Ήταν αδερφός της Μαρίας, του Καρλ και της Ίμμυ. Μεγάλωσαν στην Αυστρία, κατέφυγαν όμως στην Ελβετία όταν οι Ναζί μπήκαν στην Αυστρία. Εκεί μεγάλωσε στην Βασιλεία και στην Ζυρίχη, όπου (ειδικά στην Ζυρίχη) άνθιζε η μεταπολεμική γερμανόφωνη κουλτούρα. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία της τέχνης, γερμανική φιλολογία, μουσική και θέατρο στην Ζυρίχη, την Βασιλεία και το Μόναχο. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και δραματουργός, ενώ ταυτόχρονα μάθαινε πιάνο. Το 1961 κέρδισε Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έπαιζε στο Λονδίνο και μετέφραζε έργα του Τζον Όσμπορν (John Osborne) και του Σαίξπηρ. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο θέατρο και τον κινηματογράφο και βραβεύτηκε για πολλούς από τους ρόλους που έπαιξε.

Φιλμογραφία

Ο χορός των καταραμένων (1958)
Kinder, Mütter und ein General (1959)
Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης / Η Δίκη της Νυρεμβέργης (1961) - Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου
The Reluctant Saint (1962)
The Condemned of Altona (1963)
Τοπ Καπί (1964)
Return from the Ashes (1965)
The Deadly Affair (1966)
The Castle (1968)
Counterpoint (1968)
Heidi (1968)
Simón Bolívar (1969)
Krakatoa, East of Java (1969)
First Love (1971)
Πάπισσα Ιωάννα (1972)
Απόρρητος φάκελος Οντέσα (1974)
Der Richter und sein Henker (1975)
The Man in the Glass Booth (1975)
Σιδηρούς Σταυρός (1976)
St. Ives (1976)
Τζούλια (1977)
A Bridge Too Far (1977)
The Black Hole (1979)
The Chosen (1981)
The Phantom of the Opera (1983)
Peter the Great (1986)
The Freshman (1990)
Young Catherine (1991)
A Far Off Place (1993)
Μικρή Οδυσσός (1994)
The Eighteenth Angel (1996)
Βαμπίρ (1998)
Ολέθρια Σύγκρουση (1998)
Joan of Arc (1999)
Ο Καλυτερός μου Εχθρός (1999)
Coast to Coast (2004)
The House of Sleeping Beauties (2008)
The Shell Seekers (2008)
Οι Αδελφοί Μπλουμ (2009)


De Siris