Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013

Patti Smith

Πάττυ Σμιθ 

Η Πάττυ Σμιθ γεννήθηκε σαν  Patricia Lee Smith στις 30 Δεκεμβρίου 1946, είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και ποιήτρια. Θεωρείται σημαντική επίδραση στη γέννηση του πανκ με το πρώτο της άλμπουμ Horses. Την αποκάλεσαν «νονά του πανκ»  καθώς συνδύασε το στυλ της μπητ ποίησης με το garage rock. Οι αναφορές της εισήγαγαν την γαλλική ποίηση του 19ου αιώνα στους αμερικανούς έφηβους, ενώ η τολμηρή γλώσσα της αψήφησε την εποχή της ντίσκο. Η Σμιθ είναι περισσότερο γνωστή για το τραγούδι της "Because the Night", το οποίο έγραψε μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν και έφθασε στο no 13 του Billboard Hot 100. Το 2005 η Patti Smith επονομάστηκε τιμητικά Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού, και το 2007 πήρε τη θέση της στο Rock and Roll Hall of Fame.

Δισκογραφία

Studio albums

Horses (1975)
Radio Ethiopia (1976)
Easter (1978)
Wave (1979)
Dream of Life (1988)
Gone Again (1996)
Peace and Noise (1997)
Gung Ho (2000)
Trampin' (2004)
Twelve (2007)
Banga (2012)

Live albums

Live aux Vieilles Charrues (2004)
Horses/Horses (2005)
The Coral Sea (2008)

Compilations

The Patti Smith Masters (1996)
Land (2002)
iTunes Originals (2008)

EP

Hey Joe / Radio Ethiopia (1977)
Set Free (1978)

Βιβλιογραφία

Seventh Heaven (1972)
Witt (1973)
Babel (1978)
Woolgathering (1992)
Early Work (1994)
The Coral Sea (1996)
Patti Smith Complete (1998)
Strange Messenger (2003)
Auguries of Innocence (2005)
Poems (Vintage Classics) by William Blake - Edited by and with introduction by Patti Smith (2007)
Land 250 (2008)
Trois (2008)
Just Kids (2010)


De Siris