Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Οσιομάρτυς Ευγενία

Οσιομάρτυς Ευγενία

Η αγία οσιομάρτυς Ευγενία καταγόταν από την Ρώμη και έζησε τον 3ο αιώνα μ.χ. Οι γονείς της ήταν επιφανείς και πλούσιοι και της πρόσφεραν σπουδαία αγωγή και μόρφωση. Η Αγία σπούδασε ελληνικά και λατινικά και αποφάσισε από πολύ νέα να αφιερωθεί σε αυστηρό και θεάρεστο βίο.

Μια νύχτα, κρυφά από τους γονείς της, φόρεσε ανδρική ενδυμασία και μαζί με δύο ευνούχους υπηρέτες της αποσύρθηκε σε κάποιο μοναστήρι, εμφανιζόμενη και η ίδια ως ευνούχος. Κανείς δεν υποψιαζόταν ότι ήταν γυναίκα, γι’ αυτό και όλοι την φώναζαν Ευγένιο. Μάλιστα ξεχώρισε λόγω της ηθικής της τελειώσεως και της θαυμαστής υπομονής της, ώστε της ανέθεσαν τη διοίκηση της μονής. Πλήθη πιστών άρχισαν τότε να προσέρχονται στο μοναστήρι για να ευλογηθούν από τον «ηγούμενο Ευγένιο».

Όταν έπειτα από χρόνια η Αγία αποκάλυψε την ταυτότητα της, ο πατέρας της και πολλοί άλλοι προσήλθαν στον χριστιανισμό, παρακινούμενοι από το γενναίο παράδειγμα της. Κατά το διωγμό των Βαλεριανού και Γαλλιηνού η Αγία συνελήφθη και υπέστη φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί την πίστη της. Τελικά την αποκεφάλισαν δια ξίφους και στέφθηκε με τους αμάραντους στεφάνους του μαρτυρίου.


De Siris