17 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα
17 Σεπτεμβρίου 2002 - Ο Γιάννης Κούρος νικάει για δεύτερη φορά στο αμερικανικό πρωτάθλημα των 24 ωρών, σημειώνοντας παγκόσμια επίδοση με 277,356 χλμ.
Γεγονότα
1176 - Ήττα των Βυζαντινών στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, με αποτέλεσμα την οριστική αδυναμία εκδίωξης των Σελτζούκων Τούρκων από την Ανατολική Μικρά Ασία.
1821 - Τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Πασά επιτίθενται και πάλι κατά των Σουλιωτών στα Πέντε Πηγάδια. Η μάχη που επακολούθησε κατέληξε σε ήττα των Τούρκων, των οποίων οι απώλειες σε νεκρούς ανήλθαν σε 200 άνδρες περίπου.
1903 - Τούρκοι καταστρέφουν την πόλη της Καστοριάς σκοτώνοντας 10.000 Βουλγάρους.
1921 - Αρχίζει η αντεπίθεση των Τούρκων στην περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ.
1943 - Τμήματα ανταρτών του 5/42 ΣΕ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά γερμανικής φάλαγγας, στη γέφυρα Τσακορέματος, στην οδό Άμφισσα-Λιδορίκι, υποχρεώνοντας τους Γερμανούς να υποχωρήσουν στην Άμφισσα με σοβαρές απώλειες.
1952 - Σε βαρύτατες ποινές καταδικάζονται οι «Αεροπόροι» στην περίφημη Δίκη των Αεροπόρων.
1960 - Η Κύπρος γίνεται το 99ο μέλος του ΟΗΕ.
1965 - Ο Στέφανος Στεφανόπουλος ορκίζεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1972 - Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.
1981 - Αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας (προσωρινά) ο Γεώργιος Ράλλης.
1991 - H πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας κηρύσσει την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.
2000 - Ο Λεωνίδας Σαμπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα όταν κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των 62 κιλών σηκώνοντας 147,5 κιλά στο αρασέ (ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317,5 κιλά στο σύνολο.
2001 - Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για σκάφη 470 στη Σλοβενία.
2002 - Ο Γιάννης Κούρος νικάει για δεύτερη φορά στο αμερικανικό πρωτάθλημα των 24 ωρών, σημειώνοντας παγκόσμια επίδοση με 277,356 χλμ.
2003 - Ένας ιππόκαμπος, ο Πρωτέας, που πήρε το όνομά του από μία αρχαία θεότητα της θάλασσας, είναι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
2004 - Αρχίζουν στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, με 19 συνολικά αθλήματα.
2006 - Με την καθέλκυση του πλοίου «Αργώ», στην αρχέγονη θέση ναυπήγησης του πλοίου των Αργοναυτών, στα Πευκάκια Βόλου, ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις «Τα Αργοναυτικά» που οργάνωσε ο Δήμος Βόλου.
Γεννήσεις
1743 - Μαρκί ντε Κοντορσέ, γάλλος φιλόσοφος, από τους θεμελιωτές του Διαφωτισμού. πεπεισμένος φιλελεύθερος και πολιτιστικός νεωτεριστής πριν και μετά τη Γαλλική Επανάσταση. Το 1790 εξέφρασε την επιθυμία του και οι γυναίκες να κατέχουν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
1937 - Κώστας Γεωργουσόπουλος, στιχουργός, συγγραφέας.
1937 - Γιώργος Λεονάρδος, δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων.
1940 - Σωτήρης Μουστάκας, κωμικός ηθοποιός.
1947 - Σταύρος Δαμιανίδης, Έλληνας μουσικός.
1948 - Αντώνης Πολιτάκης, Έλληνας εικαστικός.
1947 - Σταύρος Δαμιανίδης, Έλληνας μουσικός.
1948 - Αντώνης Πολιτάκης, Έλληνας εικαστικός.
1963 - Ράμι Σαάρι, Ισραηλινός γλωσσολόγος, ποιητής και μεταφραστής, μένει στην Αθήνα έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 7 ποιητικές συλλογές. Το 1996 και το 2003 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Ισραήλ και το 2006 το Βραβείο Τσερνιχόβσκυ για τις μεταφράσεις του.
1973 - Θεμιστοκλής (Ντέμης) Νικολαΐδης, ποδοσφαιριστής (Εθνικός Αλεξ/πολης, Απόλλων Αθηνών, ΑΕΚ και Ατλέτικο Μαδρίτης) διετέλεσε και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ την περίοδο 2004-2008.
1975 - Κωνσταντίνος Μαρούλης, Ελληνοαμερικανός τραγουδιστής.
Θάνατοι
397 - Νεκτάριος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Επί της Πατριαρχίας του Νεκταρίου ολοκληρώθηκε και η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αναθεμάτισε τον αιρετικό Μακεδόνιο, συμπλήρωσε το Σύμβολο της Πίστεως και εξέδωσε οκτώ κανόνες. Επί της Πατριαρχίας του επίσης βρέθηκαν τα λείψανα των προφητών Αββακούμ και Μιχαία, καθώς επίσης και η κεφαλή του Προδρόμου (το 391).
1877 - Ουίλιαμ Σκοτ Τάλμποτ, Άγγλος μαθηματικός και εφευρέτης της φωτογραφικής μεθόδου με τα θετικά και αρνητικά.
1931 - Νικόλαος Βότσης, Υδραίος θρυλικός υποναύαρχος, ήρωας του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου (το 1912 βύθισε στη Θεσσαλονίκη το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέντ»).
1961 - Αντνάν Μεντερές, Πρωθυπουργός της Τουρκίας (1950-60), απαγχονίζεται.
1982 - Μάνος Λοΐζος, Έλληνας μουσικοσυνθέτης, από εγκεφαλικό στη Μόσχα («Όλα σε θυμίζουν», «Ο δρόμος»).
1984 - Πέτρος Γαρουφαλλιάς, πρώην υπουργός.
1996 - Σπύρος Αναγνωστόπουλος - Agnew, Ελληνοαμερικανός πολιτικός, 39ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
1998 - Κώστας Νικολόπουλος, ήταν δημοσιογράφος και νομικός. Διετέλεσε εκδότης της ιστορικής εφημερίδας «Έθνος» και επίσης πρόεδρος των Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α.) στις αρχές της ίδρυσής του ιστορικού αυτού σωματείου.
2005 - Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας Γάλλος συγγραφέας.
2011 - Φαίδων Ματθαίου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής.
Συναξαριστής
Ιερομαρτύρων Ηρακλείδου και Μύρωνος, επισκόπων.
Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης (†137). Έζησαν όταν αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Ανδριανός. Όταν η τίμια και ενάρετη Σοφία χήρεψε πήγε μαζί με τις κόρες της στη Ρώμη. Εκεί ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν. Αφού χώρισε τη μητέρα από τα παιδιά της, ζήτησε να παρουσιασθεί μπροστά του η δωδεκάχρονη Πίστη. Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τότε ο σκληρός ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό της. Το ίδιο σθένος με την Πίστη επέδειξαν και οι αδελφές της, η δεκάχρονη Ελπίδα και η εννιάχρονη Αγάπη. Ο σκληρός Ανδριανός δε δίστασε να διατάξει τους δήμιους του να αποκεφαλίσουν και τα άλλα δύο κορίτσια. Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά Του. Ο Θεός εισάκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.
Μαρτύρων Αγαθοκλείας, Ασκληπιοδότης, Ηλιού, Λουκίας και Γεμινιανού.
Θεοδότης, Θεοδότου, Μαξίμου, Παντολέοντος, Πατερμουθίου, Χαραλάμπους.
Οσίων Αναστασίου και Ευξιφίου επισκόπου Αλαμανίας (Κύπρου) και των εκ Παλαιστίνης εις Κύπρον ελθόντων: Αγαπίου, Αλεξάνδρου [Αξύλου], Ανδρόνικου, Αρτεμίου, Αρτέμονος, Αυξουθενίου, Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη), Γεωργίου (Επιτηδεώτου), Γεωργίου (Αλαμανού ), Γεωργίου (Περαχωρίτου ), Δημητριανού επισκόπου, Ειρηνικού [ή Αρνιακού], Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Επιφανίου (εν Κυθραία), Επιφανίου [Αξύλου], Εφρασίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Ηρακλείδου [Ηρακλείου] επισκόπου, Θελθά, Θεοδοσίου, Θεράποντος (εν Κολιάνι), Θεράποντος (εν Σίντα ), Ιλαρίωνος του νέου, Ιωάννου και Ιωσήφ (εν Λιθροδόντα ), Καλανδίου, Κασσιανού, Κωνσταντίνου, Λαυρεντίου, Ολβιανού, Ορέστη, Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Χαρίτωνος [Χαρέτη] και Χριστόφορου.
Εορτολόγιο
Αγάπη, Ελπίδα, Πίστη, Σόνια, Σοφία
De Siris