Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πέτρος Γαρουφαλιάς


Πέτρος Γαρουφαλιάς

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς γεννήθηκε το 1901 και πέθανε στις 17 Σεπτεμβρίου 1984, ήταν Έλληνας νομικός, οικονομολόγος, πολιτικός, διπλωμάτης, συγγραφέας και ιδρυτής πολιτικού κόμματος.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1901. Σπούδασε αρχικά νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και του Παρισιού. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αναμίχθηκε με την πολιτική και το 1927 ανέλαβε γενικός γραμματέας στο τότε υπουργείο εθνικής οικονομίας, θέση που διατήρησε για ένα χρόνο. Στις εκλογές του 1932 εξελέγη βουλευτής στη γενέτειρα περιοχή του, στην περιφέρεια Άρτας – Πρέβεζας, με το Αγροτικό Κόμμα. Στη συνέχεια στις εκλογές του 1936 συντάχθηκε με το κόμμα των Φιλελευθέρων όπου εκλέχθηκε βουλευτής της ίδιας περιοχής.

Στη διάρκεια της κατοχής κατέφυγε στη Μέση Ανατολή απ΄ όπου και επέστρεψε με την απελευθέρωση, το 1944, αναλαμβάνοντας υπουργός Τύπου και Πληροφοριών στη τότε αποκαλούμενη κυβέρνηση απελευθέρωσης. Στις εκλογές του 1946 παραμένοντας στο κόμμα του Γεωργίου Παπανδρέου επανεξελέγη βουλευτής όπως και στις εκλογές του 1950, όπου και ανέλαβε αρχικά υφυπουργός Εσωτερικών και τον ίδιο χρόνο υπουργός Εσωτερικών. Το δε επόμενο έτος, 1951, ανέλαβε το υπουργείο Συντονισμού. Τον ίδιο χρόνο με την ιδιότητα του διπλωμάτη έλαβε μέρος στις διπλωματικές αποστολές στη Γερμανία και το 1956 με βαθμό πρέσβη στη Ρωσία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία και Ρουμανία.

Στις εκλογές του 1958 συμμετείχε ως ανεξάρτητος βουλευτής και στη συνέχεια συντάχθηκε με την Ένωση Κέντρου όπου εξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1961, 1963 και 1964 όπου και ανέλαβε υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Στα γεγονότα που ακολούθησαν στη συέχεια υπήρξε ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα μέχρι την επιβολή της Δικτατορίας. Στο κίνημα του Ναυτικού φέρεται να συμμετείχε στην οικονομκή κάλυψή του. Μετά την κατάρρευση της Δικτατορίας συμμετείχε στην πρώτη πολιτική σύσκεψη υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη. Στη μεταπολίτευση ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Εθνική Δημοκρατική Ένωσις με το οποίο έλαβε μερος στς εκλογές του 1974 λαμβάνοντας ποσοστό 1,08% χωρίς να κερδίσει ούτε μία έδρα. Πέθανε στην Αθήνα το 1984.

Παρατηρήσεις

Ο Πέτρος Γαρουφαλιάς απετέλεσε το πρώτο μοιραίο πρόσωπο της περιόδου 1964-1965 και των μετέπειτα πολιτικών εξελίξεων. Θέση που θ΄ ακολουθήσουν στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄. Ήταν η εποχή της μεγάλης σύγκρουσης της κυρίαρχης ελληνικής εθνικής αξιοπρέπειας με τις τότε επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ που είχαν αναμιχθεί στο "Κυπριακό", εφαρμόζοντας μια νέα γεωπολιτική, (άγνωστη μέχρι τότε), στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Έτσι κάτω από μία συγκυρία έντονου πολιτικού πάθους και αντιπαράθεσης αλλά και συνωμοτικών μηχανισμών εξωγενών παραγόντων προσπάθησε ακροβατώντας ν΄ αντιπαρέλθει. Από ένα όμως σημείο και μετά που αφορούσε δυσμενή οικογενειακή του οικονομική υπόθεση αφέθηκε στο προσωπικό του πάθος με συνέπεια να καταστεί έτσι όργανο (ηθελημένα ή όχι) των παραπάνω μηχανισμών.

Συγγραφικό έργο

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:

Σοσιαλισμός και επιστήμη στην Ελλάδα (1945)
Πύρρος - Βασιλεύς της Ηπείρου (1946)
Ολυμπιάς, Πριγκήπισσα των Μολοσσών, βασίλισσα της Μακεδονίας
Ελλάς και Κύπρος (1980)
Ο ΑΣΠΙΔΑ και η πολιτική κρίσις του Ιουλίου του 1965 (1981)

De Siris