Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Γιαννάκης Ομήρου


Γιαννάκης Ομήρου

Ο Γιαννάκης Λ. Ομήρου γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο στις 18 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1976 ασκεί το επάγγελμα του Δικηγόρου.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του (1970-74) υπήρξε δραστήριο στέλεχος του φοιτητικού κινήματος εναντίον της δικτατορίας και συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Έλαβε ενεργά μέρος στην αντίσταση κατά του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 ως συντάκτης και εκφωνητής του Ελεύθερου Ραδιοσταθμού Πάφου, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να φυλακισθεί από τους πραξικοπηματίες.

Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και εκλέγηκε βουλευτής του Σ.Κ.ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Πάφου, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγηκε στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985, της 19ης Μαΐου 1991 και της 26ης Μαΐου 1996. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Σ.Κ.ΕΔΕΚ, μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Νομικών, Εσωτερικών, Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, Τηρήσεως Κανονισμού της Βουλής και Δικαιωμάτων των Μελών του Σώματος. Ήταν επίσης μέλος της Αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κύπρου, μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής στις διασκέψεις της Κοινοβουλευτικής Ένωσης και μέλος της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Κοινοβουλίων Ελλάδας - Κύπρου. Υπήρξε Γενικός Γραμματέας και Πρώτος Αντιπρόεδρος του Σ.Κ.ΕΔΕΚ. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Το Φεβρουάριο του 1998 διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπέβαλε παραίτηση στις 4 Ιανουαρίου 1999 διαφωνώντας με την απόφαση για τη ματαίωση εγκατάστασης στην Κύπρο του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος

Ο Γιαννάκης Ομήρου επανεκλέγηκε Βουλευτής Πάφου στις  Βουλευτικές Εκλογές της 27ης Μαΐου 2001.

Ο κ. Ομήρου είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.

Στις 22 Ιουλίου 2001 κατά τη διάρκεια του Εκλογικού Συνεδρίου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών εκλέγηκε Πρόεδρος του Κινήματος.

De Siris