Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

18 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


18 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

18 Σεπτεμβρίου 1964 - Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας παντρεύεται την 18χρονη Πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία στην Μητρόπολη Αθηνών. Οι μοναδικοί βασιλικοί γάμοι που τελέστηκαν στην Αθήνα.

Γεγονότα

324 - Στη μάχη της Χρυσούπολης, ο Μέγας Κωνσταντίνος μετά την μάχη της Ανδριανούπολης και την πολιορκία του Βυζαντίου, κατανικάει το γαμπρό του Λικίνιο και γίνεται μονοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1793- Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει το θεμέλιο λίθο του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.

1812 - Μεγάλη πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίγει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.

1827 - Ο Άστιγξ καταστρέφει τον τουρκικό στόλο στην Ιτέα Σαλώνων.

1830 - Διοργανώνεται αγώνας 9 μιλίων μεταξύ ενός αλόγου και του Tom Thumb, του πρώτου αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε στην Αμερική. Νικητής ανακηρύσσεται το άλογο με μεγάλη διαφορά αφού το αυτοκίνητο παρουσιάζει μηχανικά προβλήματα.

1834 - Η Αθήνα ονομάζεται Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

1936 - Εκδίδεται ο αναγκαστικός νόμος 117 για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

1936 - Ο Ολυμπιακός κατακτά το Κύπελλο Βαλκανίων νικώντας στον 3ο τελικό τη Λέφσκι Σόφιας με 1-0 στην Κωνσταντινούπολη.

1943 -Σφαγή 9.600 Ιταλών από τους Ναζί στην Κεφαλονιά (μόνο 40 κατάφεραν να γλιτώσουν).

1964 - Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας παντρεύεται την Πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα-Μαρία. Οι μοναδικοί βασιλικοί γάμοι που τελέστηκαν στην Αθήνα.


1970 - Γένοβα: Ο Έλληνας φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται στην κεντρική πλατεία της πόλης διαμαρτυρόμενος για τη Δικτατορία στην Ελλάδα.

1990 - Η Ελλάδα χάνει στο Τόκιο την ευκαιρία να αναλάβει τη διοργάνωση της Χρυσής Ολυμπιάδας, η οποία ανατίθεται στην Ατλάντα.

1999 - Ενθρονίζεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

1999 - Γίνεται η πρεμιέρα του 21ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Προοδευτική–Ολυμπιακός 0-3. Το πρώτο γκολ του πρωταθλήματος σημειώνεται από τον Αλέκο Αλεξανδρή με φάουλ, ο πρώτος παίκτης που αποβάλλεται είναι ο Luciano De Souza ενώ το μεγαλύτερο σκορ της αγωνιστικής σημειώνεται στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 4-4 στην Τούμπα. Για πρώτη φορά θα “πέσουν” 4 ομάδες ενώ θα “ανέβουν” 2 .

2001 - Μετά από 20 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος.

2002 - Αθωώνεται ο Αβραάμ Λεσπέρογλου από την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας αστυνομικού, με 4-3.

2004 - Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Κιρκούκ του Ιράκ, σκοτώνονται 23 άτομα, ενώ δολοφονείται ο Σιίτης κληρικός Σεΐχης Χαντίμ αλ Χανί.

2005 - Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Ανγκελας Μέρκελ διατηρούν «πενιχρό» προβάδισμα έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά δεν εξασφαλίζουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές στη Γερμανία.

2005 - Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από 36 χρόνια.

2006 - Ο Τζιανλούκα Παλιούκα είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών μεταξύ των τερματοφυλάκων στο ιταλικό πρωτάθλημα. Στo ματς της Ασκολι με τη Μεσίνα (1-1), ο παλαίμαχος διεθνής γκολκίπερ, κάθισε για 571η φορά κάτω από τα δοκάρια σε αγώνα πρωταθλήματος και «έκλεψε» το σχετικό ρεκόρ από τον Ντίνο Τζοφ.

2006 - Η 40χρονη Αμερικανίδα ιρανικής καταγωγής επιχειρηματίας, Ανουσέχ Ανσαρί γίνεται η πρώτη γυναίκα-τουρίστρια στο Διάστημα, επιβαίνοντας στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η Ανουσέχ Ανσαρί μάλιστα, δεν έγινε απλώς η πρώτη γυναίκα διαστημική τουρίστρια αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα και Ιρανή που ταξιδεύει στο Διάστημα.

Γεννήσεις

53- Τραϊανός, Ρωμαίος Αυτοκράτορας.

1819- Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, Γάλλος φυσικός. Με το γνωστό «πείραμα του Φουκώ» ή πείραμα του εκκρεμούς που επεχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852) καθώς και την θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων.

1905- Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή ηθοποιός του Χόλιγουντ, πασίγνωστη για το ψυχρό βλέμμα της.

1951- Γιαννάκης Ομήρου, Κύπριος πολιτικός.

1954 - Μιχάλης Τερζής, Έλληνας συνθέτης

1956 - Γιώργος Κιμούλης, Έλληνας ηθοποιός.

1968- Τόνι Κούκοτς, κορυφαίος Γιουγκοσλάβος μπασκετμπολίστας.

1971- Λανς Άρμστρονγκ, Αμερικανός πρωταθλητής της ποδηλασίας, επί 7 συνεχείς φορές (ρεκόρ) νικητής του Γύρου της Γαλλίας (1999-2005).

1976- Ελίνα Τάμπαση, πρωταθλήτρια του τζούντο από την Τρίπολη, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004).

1981- Βασίλης Ηλιάδης, πρωταθλητής του τζούντο, μέλος της ολυμπιακής ομάδας (2004). Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010.

Θάνατοι

1405- Τιμούρ Λέγκ (Τιμούρ ο Κουτσός), Μογγόλος κατακτητής, γνωστός ως Ταμερλάνος.

1783- Λέοναρντ Όυλερ. Γεννήθηκε στη Βασιλεία της Ελβετίας και ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Σε αυτόν οφείλεται, ανάμεσα σε άλλα, και η καθιέρωση του συμβόλου f(x) για τις συναρτήσεις. Ήταν επίσης εφευρέτης των «μαγικών τετραγώνων», στα οποία στηρίχθηκε το παιχνίδι λογικής sudoku.

1961- Νταγκ Χάμερσκελντ, Νομπελίστας το 1961 και ΓΓ του ΟΗΕ από τη Σουηδία. Εξαφανίζεται μυστηριωδώς στην Αφρική μαζί με το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κατάνγκα του Κονγκό.

1970- Τζίμι Χέντριξ, τραγουδιστής της ροκ, από υπερβολική δόση ναρκωτικών («Hey Joe»).

1978- Μαρτίνεθ Ρικάρντο Ζαμόρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής, ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών.

1993- Μήτσος Λυγίζος, Ποιητής, μελετητής, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών από το 1982 έως το 1984

1994-Φράνκο Μοσκίνο, ιταλός σχεδιαστής μόδας.

1996- Τάσος Παπαποστόλου, αγωνιστής της εθνικής αντίστασης από τη Χαλκίδα

2001- Εμμανουήλ Κεφάκης, κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο των τυφλών παγκοσμίως, Διευθυντής επί σειράς ετών του «Φάρου Τυφλών Ελλάδος».

2002- Ντίντα, Βραζιλιάνος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής.

Συναξαριστής

Ευμενίου αρχιεπισκόπου Γορτύνης (†ζ΄αι.) και Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων.

Μαρτύρων Αριάδνης΄(† β΄αι.), Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας.

Οσίου Ρωμύλου. Ο όσιος Ρωμύλος, σύμφωνα με τα στοιχεία πού συνέγραψε ο μαθητής του οσίου Γρηγόριος, γεννήθηκε το 1300 στην πόλη Βιδίνιο από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Βουλγάρα. Οι γονείς του τον εμπιστεύτηκαν σε σπουδαίο δάσκαλο. Επειδή είχε κλίση στη μοναχική ζωή, πήγε στη Μονή της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, στο Τίρνοβο (Βουλγαρίας). Εκάρη μοναχός με το όνομα Ρωμανός και ασκήτευσε για τρία χρόνια. Αφού έγινε μεγαλόσχημος με το όνομα Ρωμύλος πήγε στο Άγιο Όρος μαζί με τον μαθητή του Γρηγόριο όπου ασκήτευσαν. Πολλοί Αγιορείτες πήγαιναν κοντά του για να ακούσουν τα σοφά του λόγια. Όταν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Τούρκων, Σέρβων και Βουλγάρων πολλοί μετακινήθηκαν. Έτσι και ο Ρωμύλος πήγε στην Αυλώνα μετά στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στη Ραβενίτσα της Σερβίας στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και απεβίωσε ειρηνικά. Στον τάφο του που ευωδίαζε έγιναν πολλά θαύματα.

Εορτολόγιο

Αριάδνη

De Siris