Νικόλαος Χρηστέας
Ο Νικόλαος Χρηστέας γεννήθηκε το 1905 και πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2001, ήταν ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που με την παρουσία του έδωσε μεγάλη ώθηση στην αγγειοχειρουργική στην Ελλάδα.
Η μεγάλη ώθηση της Αγγειοχειρουργικής στην Α’ Χειρουργική Κλινική, συνυφασμένη με την εκτέλεση μεγάλων αγγειακών επεμβάσεων, τη συστηματική διαγνωστική μελέτη των αγγειακών ασθενών και την οργάνωση πειραματικών μελετών, συμπίπτει με την περίοδο της διεύθυνσης της Κλινικής από τον καθηγητή Νικόλαο Χρηστέας από το 1956 έως το 1970. Ο καθ. Χρηστέας επιστήμονας υψηλών αναζητήσεων και προσόντων, καθηγητής της Χειρουργικής από το 1956 (προηγούμενα από το 1948 καθ. της Εγχειρητικής και Τοπογραφικής Ανατομικής), συγκέντρωνε τουλάχιστον τρεις βασικούς λόγους για την ανάπτυξη και εφαρμογή των σύγχρονων αγγειακών επεμβάσεων.
Την φιλοδοξία της πρωτοπορίας σ’ ένα νέο τομέα της Χειρουργικής, σε μια εποχή που η Αγγειοχειρουργική διήνυε διεθνώς τις πιο ένδοξες ημέρες της, το αναμφισβήτητο κύρος ενός καθηγητού γνωστού στο πανελλήνιο και συνεπώς πόλο έλξης των ασθενών, κυριότερα τέλος τη μαθητεία του ως μεταπτυχιακός σπουδαστής της Αγγειοχειρουργικής στο Στρασβούργο, σ’ ένα από τους πιο σημαντικούς ακαδημαϊκούς χειρουργούς του αιώνα, τον Rene Leriche. H ιστορική συγκυρία έφερε τον καθ. Χρηστέα την εποχή εκείνη να συνεργάζεται ως μεταπτυχιακός σπουδαστής με τρεις νέους τότε – διεθνώς γνωστούς αργότερα – αγγειοχειρουργούς, τους : Kunlin, De Bakey και Dos Santos στο τμήμα που διεύθυνε ο καθηγητής Leriche 2.
Από τους μαθητές-συνεργάτες του καθ. Χρηστέα, στο Αγγειακό τμήμα της Α¢ Χειρουργικής εργάστηκαν την εποχή αυτή νέοι χειρουργοί, οι οποίοι μετέπειτα με την ακαδημαϊκή τους παρουσία και την ποιότητα του κλινικού έργου που προσέφεραν, αποτέλεσαν τους αγγειοχειρουργούς στους οποίους το μέγιστο της εξέλιξής της οφείλει η Αγγειοχειρουργική στην Ελλάδα. Σε αυτούς, υπό την διεύθυνση του καθ. Χρηστέα, οφείλονται ο αριθμός των πρωτοποριακών αγγειακών επεμβάσεων και η ποιότητα των αποτελεσμάτων. Tην αγγειοχειρουργική ομάδα την περίοδο αυτή αποτέλεσαν οι κ.κ. Γρηγόριος Σκαλκέας, Παναγιώτης Μπάλας, Σταύρος Πλέσσας και Μιχαήλ Σέχας.
Σημαντικότερα επιτεύγματα-σταθμοί της Αγγειοχειρουργικής την εποχή αυτή, που πραγματοποιήθηκαν υπό την καθηγεσία του κ. Χρηστέα στο Λαϊκό Νοσοκομείο που αντανακλούν την ιδιαίτερη σημασία τους για το μέλλον της ειδικότητας αυτής, υπήρξαν τα ακόλουθα : 1) Η εκτέλεση για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έτος 1957 πειραματικής εργασίας επιτυχούς αντικατάστασης της κοιλιακής αορτής με πλαστικό σωλήνα από Avalon sponge σε σκύλους, από τον τότε πρώτο παν/μιακό βοηθό Γ. Σκαλκέα και τον επίσης τότε εσωτερικό βοηθό Π. Μπάλα. 2) Η πρώτη επιτυχής εκτέλεση διακοιλιακής ανοικτής εμβολεκτομής του αορτικού διχασμού, επίσης από τους κ.κ. Γ. Σκαλκέα και Π. Μπάλα το έτος 1957.
De Siris