Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

21 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


21 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

21 Σεπτεμβρίου 1993 - Αρχίζει η συνταγματική κρίση στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Γέλτσιν διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για 11-12 Δεκεμβρίου και καταργεί το Σύνταγμα.

Γεγονότα

480 π.Χ.- Ο Στρατηγός του Ξέρξη Μαρδόνιος καταλαμβάνει την Αθήνα, την οποία βρίσκει έρημη κατοίκων, και πυρπολεί την Ακρόπολη και την πόλη.

1828 - Τολμηρή είσοδος 4 ελληνικών πολεμικών πλοίων στον Αμβρακικό κόλπο, όπου κυριεύουν 43 τουρκικά πλοιάρια και βυθίζουν μία κανονιοφόρο.

1904 - Το αντάρτικο σώμα του Καούδη επιτίθεται εναντίον Κομιτατζήδων υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο Χωριό Τρίγωνο των Κορεστίων και τους προκαλεί σοβαρές απώλειες.

1915 - Ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει από τη Βουλή η κυβέρνηση Βενιζέλου, για τη φιλοατλαντική πολιτική της, με 142 υπέρ, 102 κατά και 13 αποχές.

1919 - Το Όριαν Εξπρές ξαναρχίζει τις διαδρομές Κωνσταντινούπολη-Παρίσι.

1920 - Νέα όργια των κεμαλικών ξεσπούν εναντίον των Χριστιανών και των Αρμενίων στην Τουρκία.

1944 - Η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, μετά από σκληρή μάχη με τους Γερμανούς, εισέρχεται στις 09.00 στο Ρίμινι - Ιταλίας και υψώνει την Ελληνική Σημαία.

1949 -Το ΔΝΤ αναγγέλλει υποτίμηση της ελληνικής δραχμής.

1965 - Στο Ζάππειο μεταδίδεται η πρώτη δοκιμαστική τεχνική εκπομπή του ΕΙΡ.

1972 - Απονέμεται το “Χρυσό Παπούτσι” στο Παρίσι στον Gerd Muller της Μπάγερν (40 γκολ). Αργυρός ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ.

1974 - Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ).

1983 - Ψηφίζεται στο σύνολό του το νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Εμπνευστής του ΕΣΥ ήταν ο Γιώργος Γεννηματάς.

1989 - Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Ελλάδα να πληρώσει πρόστιμο 650 εκ. δρχ. στην κοινότητα για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού που πουλήθηκε ως ελληνικό.

1993 -Ανοίγει ο τηλεοπτικός σταθμός «Σκάι» (αργότερα θα μετονομαστεί σε Alpha).

1993 - Αρχίζει η συνταγματική κρίση στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Γέλτσιν διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για 11-12 Δεκεμβρίου και καταργεί το Σύνταγμα.

1994 - Απαγόρευση της εισόδου ελλήνων πολιτών στην Αλβανία χωρίς βίζα που χορηγεί η αλβανική πρεσβεία της Αθήνας.

2000 - Στη Βερόνα, εκτίθενται τα παλαιότερα γνωστά ίχνη ζωγραφικής σε σπήλαια.

2001 - Το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν αρνείται να εκδώσει τον Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ και καλεί όλες τις μουσουλμανικές χώρες να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους απευθύνει τελεσίγραφο σε όλες τις χώρες του κόσμου λέγοντας: «Ή είστε μαζί μας ή με τους τρομοκράτες». Σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «15» αποφασίζουν τη δέσμη 15 μέτρων κατά της τρομοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου 2002.

2001 - Μεγάλη πτώση παρουσιάζεται στα διεθνή χρηματιστήρια, όπως και στη Σοφοκλέους, -19,75% σε δέκα ημέρες, ο Ντάου Τζόουνς έχασε 12,8% στο ίδιο διάστημα.

2005 - Έπειτα από έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και μαραθώνιες διαβουλεύσεις υιοθετείται τελικώς στο COREPER η ευρωπαϊκή αντιδήλωση προς την Τουρκία για το ζήτημα της αναγνώρισης της Κύπρου.

2006 - Ο σκελετός του αρχαιότερου γνωστού νηπίου στον κόσμο, ηλικίας 3,3 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία και προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς οι πρόγονοι του ανθρώπου κατέβηκαν από τα δέντρα και άρχισαν να περπατούν όρθιοι.

Γεννήσεις

1871 - Μελέτιος Μεταξάκης, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως

1916 - Αδαμάντιος Λεμός, ήταν σημαντική φυσιογνωμία του νεοελληνικού θεάτρου. Πέρα από τη συμμετοχή του σε μεγάλους θιάσους στα πρώτα του βήματα  και τη δημιουργία του «Θιάσου Λεμού» (έτος ιδρύσεως 1944), ο σημαντικός σταθμός της θεατρικής του δραστηριότητας είναι η περίοδος 1947-1950, όπου ξεκινάει την πρώτη μεταπολεμική έρευνα και προβολή των νέων θεατρικών δυνάμεων.

1931 - Λάρι Χάγκμαν, Αμερικανός ηθοποιός.

1934 - Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας.

1947 - Στίβεν Κινγκ, είναι Αμερικανός συγγραφέας και ένας από τους διασημότερους συγγραφείς βιβλίων θρίλερ και τρόμου.

1953 - Σταύρος Λογαρίδης, Έλληνας μουσικός

1954 - Σίνζο Άμπε, Ιάπωνας πολιτικός, Πρωθυπουργός (2006-07).

1957 - Έθαν Κοέν, Αμερικανός σκηνοθέτης, το έτερον ήμισυ του διάσημου σκηνοθετικού διδύμου των αδελφών Κοέν, που έχει δημιουργήσει επιτυχίες, όπως το "Fargo" και το "Ω αδελφέ, πού είσαι;"

1966 - Κίφερ Σάδερλαντ, Αμερικανός ηθοποιός γιος του επίσης ηθοποιού Ντόναλντ Σάδερλαντ.

1972 - Λάιαμ Γκάλαχερ, Βρετανός τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος «Oasis».

Θάνατοι

19 π.Χ.- Βιργίλιος, (Πόπλιος Βιργίλιος Μάρο), Λατίνος ποιητής γνωστός για το έπος του: «Αινειάδα».

1828 - Νικόλαος Κωφός, πλοίαρχος, σε νίκη των Ελλήνων στον Αμβρακικό.

1832 - Σερ Γουόλτερ Σκοτ, ήταν Σκωτσέζος συγγραφέας και ποιητής. Γεννήθηκε στο Εδιμβούργο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αλλά στράφηκε από νωρίς στη μελέτη της ιστορίας και της λαογραφίας. Συγγραφέας του Ιβανόη.

1860 - Αρθούρος Σοπενχάουερ, ήταν Γερμανός φιλόσοφος γνωστός για τον αθεϊστικό πεσσιμισμό του και την φιλοσοφική του διαύγεια.

1937- Ιωάννης Συκουτρής ήταν Έλληνας φιλόλογος που διετέλεσε υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το εξαιρετικής ποιότητας έργο του, στο οποίο δεσπόζουν οι εκδόσεις και οι εισαγωγές στην Ποιητική του Αριστοτέλη και το Συμπόσιο του Πλάτωνα, αλλά και για την αυτοκτονία του σε νεαρή ηλικία.

1956 - Μιχαήλ Κοντσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης και Ανδρέας Παναγίδης αγωνιστές της ΕΟΚΑ, απαγχονίζονται από τους Βρετανούς.

1974 - Γουόλτερ Μπρέναν, διάσημος Αμερικανός ηθοποιός. Έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ ερμηνείας από οποιονδήποτε άλλο άνδρα ηθοποιό. Τιμήθηκε με το πρώτο Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου στην ιστορία των βραβείων, για την ερμηνεία του στην ταινία Come and Get It.

1978 - Καίτη Μπελίντα, Ελληνίδα τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού, που διακρίθηκε στα 1950-1970

1990 - Τάκης Κανελλόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης

2006 - Τάσος Αθανασιάδης, ακαδημαϊκός και συγγραφέας (Οι Πανθέοι, Η Αίθουσα του Θρόνου, Οι φρουροί της Αχαΐας, Οι τελευταίοι εγγονοί).

2006 - Καλλιρρόη Πατρονικόλα, πλήρης ημερών, ετεροθαλής αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση, η μεσαία από τις τρεις αδελφές του Έλληνα μεγιστάνα, όσοι όμως γνώριζαν την οικογένεια Ωνάση, λένε ότι ήταν η αγαπημένη του.

Συναξαριστής

Απόδοσις της εορτής της υψώσεως του τιμίου Σταυρού.

Προφήτου Ιωνά.

Αποστόλου (Ο΄) Κοδράτου του απολογητού (†130).

Μαρτύρων Βάσσης της Τυρίας,

Ευσεβίου του ομολογητού. Ο Άγιος Ευσέβιος, παρουσιάστηκε αυθόρμητα μπροστά στον άρχοντα της Φοινίκης και του έκανε δριμύτατη παρατήρηση για τους διωγμούς των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες. Εξοργισμένος ο άρχοντας διατάσει να τον βασανίσουν. Αφού τον έγδαραν, του έτριψαν τις πληγές με σχοινιά που ήταν πασαλειμμένα με αλάτι. Όταν είδε ο άρχοντας τον Άγιο αντί να πονάει να είναι χαρούμενος, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

Ζήνωνος και Νεστάβου. Νέστορος, Βούσιρι και Πρίσκου.

Οσίων Ακακίου, Ισαακίου και Μελετίου, επισκόπων Σίτης, Ιωνά του Σαβαίτου και Δημητρίου του Ρώσου.

Εορτολόγιο

Ιωνάς, Ίων, Ιωνία

De Siris