Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

20 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


20 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

20 Σεπτεμβρίου 1995- Αποχαιρετιστήριος αγώνας για το Γιώργο Κούδα στον αγώνα Ελλάδας - Νέας Γιουγκοσλαβίας 0-2 στην Τούμπα. Ο Γιώργος Κούδας έχει παίξει σε 504 αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Πριν από τον αγώνα γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του "Μεγαλέξανδρου" του Βορειοελλαδίτικου ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Τούμπας .

Γεγονότα

325 π.Χ. - Ο Ελληνικός Στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό το Ναύαρχο Νέαρχο, αποπλέει από το λιμάνι Μάτταλα (στις εκβολές του Ινδού ποταμού) και μετά από πολλές αντιξοότητες και σφοδρές θαλασσοταραχές φθάνει στα τέλη Δεκεμβρίου στην Αρμόζεια της Περσίας (σημερινά στενά του Ορμούζ).

1821 - Καταστρέφεται το Γαλαξείδι από τους Τούρκους.

1827 - Καταστρέφεται η Μεσσηνία από τους Τούρκους .

1939 - Σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.

1942 - Αρχίζει η επιχείρηση για την ανατίναξη της ναζιστικής ΕΣΠΟ από αντιστασιακούς (Μυτιληναίο, Μιχαηλίδη, Περρίκο και άλλους).

1946 - Διοργάνωση του πρώτου Φεστιβάλ Καννών

1951 -Tο ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Οτάβα αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συμμαχία.

1952 - Δημοσιεύεται έκθεση από τους Alfred Hershey και Martha Chase που επιβεβαιώνει ότι το DNA αφορά κληρονομικό υλικό (πληροφορίες).

1960 - Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.

1961 - Παραιτείται ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο. Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με αρχηγό τον Κ. Δόβα.

1962 - Λαμβάνονται έκτακτα μέτρα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

1973 - Ορκίζεται «αιρετός πρόεδρος» ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.

1973 - Ξεκινάει η Μάχη των Φύλων (Battle of the Sexes) όταν η Μπίλι Τζιν Κινγκ αποδέχεται πρόσκληση του Μπόμπι Ριγκς (πρώην πρωταθλητή του Ουίμπλεντον) για έναν αγώνα τένις στο Χιούστον και τον νικάει με 3-0 (6-4, 6-3, 6-3). Η Κινγκ εμφανίστηκε ντυμένη Κλεοπάτρα και ο Ριγκς επάνω σε άρμα με μοντέλα μπροστά σε 30.472 θεατές.

1983 - Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγορεύει την προσγείωση αμερικανικών μεταγωγικών αεροπλάνων, προοριζόμενων για το Λίβανο, σε ελληνικά αεροδρόμια. Στη Θεσσαλονίκη προσγειώνονται 6 τσεχοσλοβακικά αεροσκάφη (πολεμικά). Μεγάλη ανησυχία εκφράζει το ΝΑΤΟ για τους προσανατολισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

1989 - Παραπομπή από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο των Α. Παπανδρέου, Θ. Τόμπρα και Κ. Τσίμα ως υπευθύνων για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

1995 - Αποχαιρετιστήριος αγώνας για το Γιώργο Κούδα στον αγώνα Ελλάδας - Νέας Γιουγκοσλαβίας 0-2 στην Τούμπα. Ο Γιώργος Κούδας έχει παίξει σε 504 αγώνες με τον ΠΑΟΚ. Πριν από τον αγώνα γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του "Μεγαλέξανδρου" του Βορειοελλαδίτικου ποδοσφαίρου στο γήπεδο της Τούμπας .

2001 - Συνέρχεται στην Αθήνα το ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Διατυπώνεται η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να καταφύγουν σε εκτεταμένες στρατιωτικές επιθέσεις και απορρίπτει τη λογική των «τυφλών χτυπημάτων». Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν οι διεθνείς χρηματαγορές, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα για το μέλλον των αεροπορικών εταιρειών στον απόηχο της τρομοκρατικής καταιγίδας. Σε δημοσίευμα των «Τάιμς» εκτιμάται πως η εκστρατεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά της τρομοκρατίας θα κρατήσει και δέκα χρόνια.

Γεννήσεις

1842- Σερ Τζέιμς Ντιούαρ, χημικός.

1925- Τζέιμς Γαλανός, σχεδιαστής μόδας.

1927- Τζόνι Ντάνκγουορθ, Βρετανός μουσικός, συνθέτης.

1928- Τζόις Μπράδερς, Αμερικανός ψυχολόγος.

1934 - Σοφία Λόρεν, Θεωρείται από πολλούς η πιο δημοφιλής Ιταλίδα ηθοποιός της γενιάς της και είναι επίσης διάσημη ως ένα παγκόσμιο sex symbol.

1944- Στάθης Καζαντζίδης, τραγουδιστής, αδερφός του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη.

1947 - Μία Μαρτίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια. Εκπροσώπησε την Ιταλία στην Eurovision 2 φορές, το 1977 και το 1992.

1972 - Θάλεια Ιακωβίδου, πρωταθλήτρια του επί κοντώ, που κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στη Μεσογειάδα το 2001.

1975 - Χουάν Πάμπλο Μοντόγια, Κολομβιανός πιλότος της Φόρμουλας 1.

Θάνατοι

1793 - Ιωαννίκιος Γ', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1804 - Ιλαρίων, οσιομάρτυρας, εκτελείται από τους Τούρκους.

1883 - Γιάκομπ Γκριμ, Γερμανός παραμυθάς («Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι»).

1925 - Φώτης Γιαγκούλας, θρυλικός λήσταρχος από το Μεταξά Γρεβενών, σκοτώνεται σε συμπλοκή – κράτησε 8 ώρες- με χωροφύλακες στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου.

1960 - Έρνεστ Γκουντπάστιουρ, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της παρωτίτιδας.

1970 - Αλέξανδρος Οθωναίος, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

1971 - Γιώργος Σεφέρης, είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και εκ των δύο μοναδικών βραβευμένων με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελλήνων (1963), μαζί με τον Οδυσσέα Ελύτη.

1975 - Σεν Τζον Περς, Νομπελίστας (1960) Γάλλος συγγραφέας και διπλωμάτης.

2001 - Βασίλης Ζιώγας, συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων τα έργα: «Το προξενιό της Αντιγόνης» και «Οι κάφροι».

2004 - Μπράιαν Κλαφ, ένας από τους μεγαλύτερους Άγγλους προπονητές, νικητής δύο συνεχόμενων Κυπέλλων Πρωταθλητριών με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, Η αιτία θανάτου του επίσημα από καρκίνο στο στομάχι, ανεπίσημα από κίρρωση του ήπατος.

2004 - Θοδωρής Αρχοντόπουλος, αρχαιολόγος.


Συναξαριστής

Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου (†118) και της συνοδείας αυτού: Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου. Ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Διετέλεσε αρχιστράτηγος στο ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Όταν ο Χριστός παρουσιάσθηκε μπροστά του μια μέρα στο δάσος με τη μορφή ελαφιού, ο Ευστάθιος πίστεψε και βαπτίσθηκε μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέμπεψε από το στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, στο δρόμο για την εξορία τον χώρισαν από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Τραϊανός χρειάσθηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου και τον ανακάλεσε στο στράτευμα του. Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά την οικογένειά του, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε περάσει πολλές κακουχίες. Λίγο καιρό αργότερα ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας διέταξε να τον θανατώσουν, κλείνοντάς τον σε πυρακτωμένο χάλκινο βόδι.

Μαρτύρων Αρτεμιδώρου και Θαλλού.

Οσιομαρτύρων Ιωάννου του Αιγυπτίου και Ιλαρίωνος του Κρητός (†1804).

Μαρτίνου πάπα Ρώμης, Υπατίου επισκόπου, Ανδρέου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Θεοδώρου, Ευπρεπίου καί Μαξίμου του σοφωτάτου.

Οσίων Μελετίου επισκόπου Σίτης και Ιωάννου του εν Κρήτη.

Εορτολόγιο

Ευστάθιος, Στάθης, Σταθάς, Σταθάκος, Ευσταθία, Σταθία, Ευσταθούλα, Σταθούλα, Θεοπίστη.

De Siris