Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

28 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα


28 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα

28 Σεπτεμβρίου 1916 - Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Γεγονότα

480 π.Χ. - Ο ενωμένος ελληνικός στόλος συντρίβει τον περσικό στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

1396 - Ο χριστιανικός στρατός ηττάται στη Νικόπολη από τους Οθωμανούς του Βαγιαζήτ Α΄.

1669 - Καταλαμβάνεται το Μέγα Κάστρο της Κρήτης, από τον Αχμέτ Κιοπρουλί.

1687 - Οι Ενετοί υπό το Μοροζίνι παίρνουν την Αθήνα από τους Τούρκους, έπειτα από πολιορκία 8 μηνών.

1825 - Νίκη του Καραϊσκάκη κατά Τούρκων στην Αμφιλοχία.

1889 - Στην πρώτη γενική διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών, καθορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις του μέτρου.

1916 - Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1922 - Ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη «μεγάλη πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.

1931- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της "προστασίας της δραχμής".

1939 - Αρχίζει να λειτουργεί η ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC.

1941 - Εξέγερση Ελλήνων κομμουνιστών στην περιοχή Δράμας κατά Βουλγάρων φασιστών (σκότωσαν 4 Βούλγαρους χωροφύλακες). Ακολουθεί σφαγή (29 προς 30/9/1941) Ελλήνων πατριωτών στη Δράμα, Δοξάτο, Προσοτσάνη, Νικηφόρο, Πλατανιά, Πλατανόβρυση, Παλιάμπελα, Τερψιθέα κλπ. Τα θύματα φθάνουν τους 3-4.000 ανθρώπους.

1943 - Βυθίζεται στον κόλπο του Αργοστολίου το επιβατικό πλοίο «Αρντένα» με 840 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών (διασώζονται μόλις 120-οι υπόλοιποι 720 πεθαίνουν)

1949 - Στην Ελλάδα, απλουστεύεται η διαδικασία εγγραφής των γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους, διότι δεν παρατηρείται προθυμία εγγραφής.

1952 - Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει, μετά από σκληρές μάχες, το Μικρό και Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.

1962 -Εγκαινιάζεται στη Λέρο το πρώτο άσυλο ανιάτων παιδιών.

1963 - Μια μέρα μετά τη διάλυση της Βουλής, παραιτείται ο πρωθυπουργός Πιπινέλης και σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Στυλιανό Μαυρομιχάλη.

1973 - Υποβάλλει την παραίτησή του από την στρατιωτική κυβέρνηση Παπαδόπουλου ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1974 - Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία

1979 - Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κερδίζει στους Μεσογειακούς του Σπλιτ το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες, νικώντας στον τελικό την Γιουγκοσλαβία με 85-75. Στη σύνθεσή της έχει τους Γιαννάκη (28), Κατσούλη (13), Κοκολάκη (13), Κορωναίο (10), Πετρόπουλο (9), Καρατζουλίδη (5), Σακελλαρίου (7) και Καστρινάκη.

1996 - Ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

1997 - Με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

1998 - Ιδρύεται η Google .

2000 - Μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό στίβο από την εποχή του Τσικλητήρα (1912, μήκος άνευ φοράς) και πρώτο χρυσό μετάλλιο από Έλληνα αθλητή στα 200 μ. Ο Κώστας Κεντέρης, τρέχοντας στα 200 μ. αναδεικνύεται νικητής στον τελικό, με χρόνο 20.09 (πανελλήνιο ρεκόρ) , χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα ακόμα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ (για πρώτη φορά εδώ και 88 χρόνια, η Ελλάδα κατακτά χρυσό μετάλλιο στα 200μ. σε Ολυμπιάδα). Είναι ο μόνος λευκός που μετέχει στην κούρσα, και ο τρίτος στην ιστορία που τερματίζει πρώτος.

2004 - Ολοκληρώνονται στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Την 34η θέση κατέλαβε η Ελλάδα στους αγώνες αυτούς, με 3 χρυσά, 13 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια.

Γεννήσεις

1820 - Φρίντριχ Ένγκελς, ήταν Γερμανός φιλόσοφος που επεξεργάστηκε μαζί με τον Καρλ Μαρξ την θεωρία του επιστημονικού Κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. Συνέγραψε επίσης, μαζί με τον Μαρξ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και Το Κεφάλαιο.

1841 - Ζορζ Κλεμανσό, Γάλλος πολιτικός

1893 - Γιάννης Σκαρίμπας, ήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός, θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος. Το έργο του, εντυπωσιακό σε έκταση και ποικιλία, σημαδεύτηκε από την έντονη αντιδικία του με τις καθιερωμένες αξίες της ζωής και του αστικού πολιτισμού.

1924 - Μαρτσέλλο Μαστρογιάνι, Ιταλός ηθοποιός

1925 - Σέιμουρ Κρέι, ερευνητής, που διακρίθηκε στις έρευνες για την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών

1934 - Μπριζίτ Μπαρντό, είναι Γαλλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και τραγουδίστρια. Επίσης είναι ένθερμη ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος Μπριζίτ Μπαρντό.

1945 - Μανώλης Ρασούλης, τραγουδιστής και συνθέτης, στο Ηράκλειο Κρήτης όπου μεγάλωσε

1952 - Σίλβια Κριστέλ, ηθοποιός («Εμμανουέλα»)

1952 - Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου, προπονητής της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ (1987-87 και 1988-94). Εργάστηκε σε Ηρακλή, ΠΑΟ, Άρη και ΠΑΟΚ

Θάνατοι

1500 - Μαλαχίας, οσιομάρτυρας, εκτελείται από τους Τούρκους.

1895 - Λουί Παστέρ, γιατρός και χημικός, ο «πατέρας» της μικροβιολογίας, που ανακάλυψε το αντιλυσσικό εμβόλιο και εφηύρε τη διαδικασία της παστερίωσης.

1949 - Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος

1970 - Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, Πρόεδρος της Αιγύπτου (1954-70) , από καρδιακή προσβολή

1988 - Έλλη Αλεξίου, μεγάλη λογοτέχνιδα, που έγραψε το «Γ΄ Χριστιανικόν Παρθεναγωγείον»

1990 - Νίκος Καρούζος, μεγάλος ποιητής («Η σκάλα»)

1994 - Γιώργος Ρώης, ηθοποιός και μακιγιέρ

2002- Γεώργιος Καβουκίδης, ένας από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κινηματογράφου -πατέρας του επίσης κινηματογραφιστή Νίκου Καβουκίδη

2003 - Ελία Καζάν, ήταν ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το κανονικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζαντζόγλου. Ήταν ο σκηνοθέτης που ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουώρεν Μπίτι.

2006- Ελευθέριος Μουζάκης, επιχειρηματίας, γνωστός ως ο «πατέρας της κλωστοϋφαντουργίας», τελευταίος εν ζωή παραδοσιακός κλωστοβιομήχανος. Το 1944 ίδρυσε μία μικρή επιχείρηση, την “ΚΛΩΣΤΑΙ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ - ΜΟΥΖΑΚΗΣ”, ενώ το 1952 ανέλαβε την αποκλειστική εισαγωγή και διάθεση των προϊόντων DMC – Γαλλίας.

Συναξαριστής

Προφήτου Βαρούχ Ο προφήτης Βαρούχ ο Δίκαιος ήταν γιος του Νηρίου, αφοσιωμένος ακόλουθος και γραμματέας του προφήτη Ιερεμία. Ήταν φιλαλήθης και θαρραλέος. Ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευση τού Ιερεμία, που ήταν φυλακισμένος, προφητείες, με την εντολή να τις διαβάσει στο λαό σε ημέρα νηστείας. Όταν ο βασιλιάς Ιωακείμ πληροφορήθηκε το γεγονός, έριξε τις προφητείες στη φωτιά. Οι προφητείες όμως εκείνες ξαναγράφτηκαν. Ο Βαρούχ φυλακίστηκε για την φιλαλήθη και θαρραλέα γλώσσα του. Ο Βαρούχ στο ομώνυμό του βιβλίο προλέγει καθαρά την ενανθρώπιση του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Μάρτυρος Αλεξάνδρου.

Μαρτύρων Αλφειού και Ζωσίμου.

Ευσταθίου του Ρωμαίου και Καλλινίκου.

Ηλιοδώρου, Μάρκου του ποιμένος, Νέωνος, Νίκωνος, Αλεξάνδρου.

Οσίων Χαρίτωνος ομολογητού (†350).

Αυξεντίου και Νεοφύτου του Εγκλείστου των εν Κύπρω

Εορτολόγιο

Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

De Siris