4 Σεπτεμβρίου Σαν Σήμερα
4 Σεπτεμβρίου 1998 - Προβάλλεται για πρώτη φορά από την αγγλική τηλεόραση το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;».
Γεγονότα
476 - Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταλύεται με τον εκθρονισμό του Ρωμύλου Αύγουστου από τον Γερμανό στρατηγό των Φοιδεράτων, Οδόακρο, που αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιταλίας.
1682 - Ο Βρετανός αστρονόμος Έντμουντ Χάλεϋ παρατηρεί για πρώτη φορά τον κομήτη, στον οποίο δόθηκε το όνομά του (κομήτης του Χάλεϋ).
1774 - Ανακαλύπτεται η Νέα Καληδονία από τον Τζέιμς Κουκ.
1781 - Ιδρύεται το Λος Άντζελες από 44 Ισπανούς εποίκους.
1833 - Προσλαμβάνεται ο πρώτος εφημεριδοπώλης, ένα 10χρονο αγόρι, για τη διακίνηση της πρώτης εφημερίδας της Νέας Υόρκης, «New York Sun».
1870 - Ιδρύεται η Τρίτη Γαλλική Δημοκρατία και ο Ναπολέων Γ΄ συνθηκολογεί
στο Παρίσι.
1888 - Ο Τζορτζ Ίστμαν πατεντάρει το πρώτο φωτογραφικό φιλμ και το κατοχυρώνει με το όνομα «Kodak».
1893 - Για πρώτη φορά η Αγγλίδα συγγραφέας Μπέατριξ Πότερ εξιστορεί για πρώτη φορά την ιστορία του Πέτρου του Λαγού.
1897 - Ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει το πιστοποιητικό ευρεσιτεχνίας για το "κινητοσκόπιο" την πρώτη κινηματογραφική κάμερα.
1947 - Κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης και των Φιλελεύθερων, Κωνσταντίνος Σοφούλης, συναντώνται στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, και αποφασίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό το δεύτερο.
1951 - Πραγματοποιείται η πρώτη διατλαντική τηλεοπτική μετάδοση στο Σαν Φρανσίσκο, από την ειρηνευτική διάσκεψη στην Ιαπωνία.
1957 -Ο Έλληνας Στ. Τυπάλδος, 98, γίνεται ο γηραιότερος δήμαρχος στον κόσμο.
1958 - Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα, από την Κυβέρνηση Κ. Καραμανλή ο Νόμος 4000/1958 "Περί τεντυμποϊσμού" δια του οποίου επιβάλεται το "εν χρω" κούρεμα και η διαπόμπευση των παραβατών, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.
1967 - Απονέμεται στη Δώρα Στράτου το Παγκόσμιο Βραβείο Θεάτρου.
.
1972 - Ο Αμερικανός Μαρκ Σπιτς γίνεται ο πρώτος αθλητής που κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κολύμβηση.
1978 - Ο Γεώργιος Ράλλης είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός (Εξωτερικών) που γίνεται επίσημα δεκτός στη Σοβιετική Ένωση.
1998 - Προβάλλεται για πρώτη φορά από την αγγλική τηλεόραση το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος;».
1998 - Ιδρύεται η Google από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, φοιτητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ.
Γεννήσεις
1530 - Ιβάν ο τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας.
1768 - Φρανσουά Ρενέ ντε Σατωμπριάν, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός.
1824 - Άντον Μπρούκνερ, Αυστριακός συνθέτης.
1885 - Δημήτριος Λούνδρας, Έλληνας γυμναστής, ο νεαρότερος ολυμπιονίκης (1896, χάλκινο μετάλλιο) στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
1896 - Αντονέν Αρτώ, Γάλλος ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και θεωρητικός του θεάτρου.
1905 - Μαίρη Ρενώ, Βρετανίδα συγγραφέας.
1942 -Σπύρος Ορνεράκης, Έλληνας σκιτσογράφος.
1978 - Μιχάλης Χατζής, ποδοσφαιριστής (Αιγάλεω, Κέρκυρα , Καλλιθέα, Απόλλων Αθηνών).
1981 - Μπιγιονσέ Νόουλς, Αμερικανίδα Τραγουδίστρια, τιμημένη με Γκράμι (2003).
1987 - Στέφανος Σιόντης, Έλληνας ποδοσφαιριστής (ΠΑΟ).
Θάνατοι
1821 - Παναγιώτης Καρατζάς, Έλληνας αγωνιστής, δολοφονείται κοντά στην Πάτρα.
1922 -Ζορζ Σορέλ, Γάλλος κοινωνιολόγος, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι.
1965 - Άλμπερτ Σβάιτσερ, Γερμανός φιλόσοφος, μουσικός και θεολόγος (Νόμπελ Ειρήνης 1952).
1977 - Στελλάκης Περπινιάδης, τραγουδιστής του ρεμπέτικου (Παιδί του δρόμου).
1984 - Γιώργος Σικελιώτης, Έλληνας ζωγράφος.
1987 - Τάκης Μακρίδης, Έλληνας θεατρικός επιχειρηματίας.
2003 - Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος.
2005 - Γρηγόρης Γρηγορίου Έλληνας κινηματογραφικός σκηνοθέτης.
2005 - Νίκων Αρκουδέας, πρώην αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. και συνδικαλιστής των αστυνομικών.
2006 - Τζάτσιντο Φακέτι, Ιταλός ποδοσφαιριστής διεθνούς φήμης, πρόεδρος της Ίντερ από το 2004 ως το θάνατό του.
Συναξαριστής
Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως.
Ιερομάρτυρος Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Ο Άγιος Βάβυλας έζησε επί βασιλείας Νουμεριανού, ο οποίος δολοφόνησε το γιο του βασιλιά των Περσών τον οποίο κρατούσε αιχμάλωτο. Την ενέργεια αυτή ο επίσκοπος Αντιοχείας Βάβυλας την αποδοκίμασε έντονα. Όταν κάποια στιγμή θέλησε ο Νουμεριανός να παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αντιοχείας, του απαγόρευσε την είσοδο λέγοντάς του ότι στο ναό δεν έχουν θέση κοινοί εγκληματίες σαν αυτόν. Ο αυτοκράτορας οργισμένος διέταξε να τον συλλάβουν και να τον φυλακίσουν. Την επόμενη μέρα τον αποκεφάλισαν. Τρεις μαθητές του Βαβύλα έτρεξαν να του συμπαρασταθούν. Συνελήφθησαν και αυτοί, και αποκεφαλίστηκαν αφού δεν δέχτηκαν να αρνηθούν την πίστη τους.
Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ καί των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας.
Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης. Η Αγία Ερμιόνη ήταν μία από τις 4 κόρες του αποστόλου Φιλίππου, και είχε το προφητικό χάρισμα. Όταν πήγε στην Έφεσο συνάντησε τον μαθητή του αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πετρώνιο, από τον οποίο διδάχτηκε το ευαγγέλιο. Λέγεται ότι από κεί πέρασε ο Τραϊανός και θέλησε να ακούσει την προφητεία της Ερμιόνης. Όταν όμως επαληθεύτηκε διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά, και κατόπιν να την δώσουν στους δήμιους να τη θανατώσουν αλλά αυτοί πίστεψαν στο Χριστό και την άφησαν ελεύθερη.
Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου.
Οσίου Ανθίμου, του εκ Κεφαλληνίας (†1782), προστάτου Αστυπάλαιας. Ο όσιος Άνθιμος ο νέος ασκητής από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1727. Σε ηλικία επτά ετών έχασε το φως του και το ξαναβρήκε χάρη στις προσευχές της μητέρας του. Εξαιτίας της αυστηρής μοναχικής ζωής που έκανε το ξαναέχασε και πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί ανέπτυξε σπουδαίο κηρυκτικό και ιεραποστολικό έργο και ίδρυσε πολλές Μονές. Έκανε επίσης πολλά θαύματα και αγιοποιήθηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 30 Ιουλίου 1974.
Εορτολόγιο
Ερμιόνη, Ερμίνα, Μωϋσής, Μωϋσία, Μωσής, Μωσία, Ωκεανία, Ωκεανή, Ωκεανίς, Ωκεανός, Ωκεάνιος, Ωκεάνης
De Siris