Σάββατο 19 Μαΐου 2012

19 Μαΐου Σαν Σήμερα


19 Μαΐου Σαν Σήμερα

19 Μαΐου 1919 - Αποβιβάζεται στο λιμάνι της Σαμψούντας ο Μουσταφά Κεμάλ απ' όπου αρχίζει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γεγονότα

1535 - Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του για τη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες.

1821 - Απαγχονίζονται οι πρωτομάρτυρες του '21 στην Κρήτη, ο επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης και ο δάσκαλος Καλλίνικος.

1848 - Το πρώτο πολυκατάστημα του κόσμου ανοίγει τις πύλες του στη Νέα Υόρκη.

1896 - Ο Παναχαϊκός ΓΣ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Παναχαϊκούς Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι τις 21/5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10.

1910 - Στη Γαλλία, ο Ανρί Φαρμάν και ο Ρότζερ Σόμερ πραγματοποιούν την πρώτη νυκτερινή αεροπορική πτήση στο Μουρμελόν.

1919 - Αποβιβάζεται στο λιμάνι της Σαμψούντας ο Μουσταφά Κεμάλ απ' όπου αρχίζει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

1961 - Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κατασκευή περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη: το Βενέρα 1 περνά κοντά από την Αφροδίτη

1964 - Στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανακαλύπτουν 40 μυστικά μικρόφωνα.

1971 - Εκτόξευση του διαστημοπλοίου Μαρς 2 για τον `Αρη.

1971 - Στον τελικό Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης, Τσέλσι- Ρεάλ Μαδρίτης έρχονται ισοπαλία 1-1 στο Καραϊσκάκη με γκολ των Όσγκουντ και Ζόκο. Επειδή δεν προβλέπεται παράταση ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη.

1979 - Με πρωτοβουλία του γ.γ. ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, συναντάται με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

1982 - Η Σοφία Λόρεν συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

1989 - Ο Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του με το όνομα "Ριζοσπαστικό Κίνημα".

1994 – Κάθειρξη 17 χρόνων και τριών μηνών επιβάλει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάρισας στον Γιάννη Καλαμπόκα για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

1996 - O Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο Μπάσκετ ( Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 73-38) στον πέμπτο αγώνα των τελικών των plays - offs) στην μεγαλύτερη διαφορά σκορ της ιστορίας των play offs.

Γεννήσεις

1762 - Γιόχαν Γκότλιμπ Φρίχτε, Γερμανός φιλόσοφος

1795 - Τζονς Χόπκινς, Αμερικανός φιλάνθρωπος

1860 - Βιτόριο Ορλάντο, Ιταλός πολιτικός και διπλωμάτης

1881 - Κεμάλ Ατατούρκ, πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας

1890 - Χο Τσι Μινχ, πρόεδρος του Βιετνάμ

1914 - Μαξ Πέρουτζ, Αυστριακός μοριακός βιολόγος, βραβείο Νόμπελ Χημείας 1962

1925 - Μάλκολμ Λιτλ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, γνωστός ως Μάλκολμ Χ

1929 - Μιχάλης Αδάμης, συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής.

1955 - Τζέϊμς Άρθουρ Γκόσλινγκ Καναδός επιστήμονας της πληροφορικής, σχεδιαστής της γλώσσας προγραμματισμού JAVA

1979 - Ντιέγκο Φορλάν Ουρουγουανός διεθνής ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1536 - Άννα Μπολέυν, Βασίλισσα της Αγγλίας.

1821 - Μελχισεδέκ Δεσποτάκης, επίσκοπος Κισσάμου

1864 - Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας

1895 - Χοσέ Μαρτί Κουβανός επαναστάτης συγγραφέας και ποιητής

1935 - Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Βρετανός στρατιωτικός, γνωστός ως Λώρενς της Αραβίας.

1969 - Κόλμαν Χόκινς, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1994 - Τζάκυ Κένεντι Ωνάση

2000 - Γεβγκένι Κρουνόφ, Ρώσος κοσμοναύτης

2002 - Τζον Γκόρντον, πρωθυπουργός της Αυστραλίας

2008 - Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, από τους κορυφαίους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς.

Συναξαριστής

Ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσσης και των συν αυτώ πρεσβυτέρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου (†β΄αι.). Ο άγιος Πατρίκιος με τη μεγάλη του θεολογική γνώση, αλλά και τη θερμή και ζέουσα πίστη του, αναδείχθηκε επίσκοπος Προύσσης. Από τη θέση αυτή, έδωσε μεγάλους αγώνες για την επιστροφή από την πλάνη των ειδώλων πολλών ανθρώπων. Στην ιεραποστολική του αυτή δράση δεν ήταν μόνος. Διάλεξε τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες. Αυτό όμως εξόργισε τους ιερείς των ειδώλων, οι οποίοι τον κατήγγειλαν στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, ο οποίος διέταξε την σύλληψή τους. Ο άρχοντας προσπάθησε στην αρχή ανεπιτυχώς με θεολογικές συζητήσεις, να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο άγιος δεν δείλιασε ούτε μία στιγμή και με τη ρητορική του δεινότητα, την άριστη θεολογική του κατάρτιση και την πλούσια επιχειρηματολογία του, ανέτρεψε όλα τα σαθρά επιχειρήματα του Ιουλιανού, όπως το επιχείρημα ότι τα αναβλύζοντα ύδατα θερμαίνονται με την πρόνοια των Θεών των ειδώλων. Ο άγιος μάρτυρας του απήντησε, ότι και τα αναβλύζοντα ύδατα όπως και ολόκληρη η κτίση τελούν υπό την πρόνοια του πλάστη και δημιουργού τους, του ενός και αληθινού Θεού. Βλέποντας τη διαλεκτική συντριβή, ο άρχοντας διέταξε τον αποκεφαλισμό του Πατρικίου και των συνεργατών του, στολίζοντας την Εκκλησία με τέσσερις νέους Μάρτυρες.

Μαρτύρων Ακολούθου, Θεοτίμης και Κυριακής της νέας.

Των εν Κύπρω οσιομαρτύρων Βαρνάβα, Γενναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, Ιωάννου, Κόνωνος, Μαξίμου και Μάρκου.

Εορτολόγιο

Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα, Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνωσία, Θεογνώσιος, Θεόκτιστος, Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μένανδρος, Μαριλένα.

De Siris