Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ίρμα Κολάση


Ίρμα Κολάση

Η Ίρμα Κολάση γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Μαΐου 1918 και πέθανε στο Παρίσι στις 27 Μαρτίου 2012, ήταν διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος.

Βιογραφία

Η Ίρμα Κολάση (Irma Kolassi), ήταν Αρμενογαλλικής καταγωγής. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σε μελοδραματική Σκηνή, αν και διέθετε όλα τα προσόντα. Έτσι, οι πολλές και σημαντικές επιτυχίες της οφείλονται σε ρεσιτάλ, συναυλίες και δισκογραφικές εμφανίσεις. Εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως η Ελληνίδα Βικτόρια ντε λος Άνχελες.

Όντας παιδί - θαύμα (όπως και ο ξάδελφος της Βύρων Κολάσης), σε ηλικία 16 ετών ήταν ήδη καθηγήτρια μουσικής. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο, πιάνο με τον Θησέα Πίνδιο (Α' βραβείο) και φωνητική με τη Μάγκυ Καρατζά (Α' βραβείο), αποφοιτώντας το 1938. Συνέχισε στην Ακαδημία Αγίας Καικιλίας Ρώμης με τον συνθέτη και πιανίστα Αλφρέντο Καζέλα. Στο διάστημα 1940 - 1949 ήταν καθηγήτρια τραγουδιού στο Ελληνικό Ωδείο και εμφανιζόταν σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπως «Μαντάμα Μπατερφλάι» (25-10-1940), «Βοκάκιος» (21-01-1941), «Ο Βαρόνος ατσίγγανος» (01-11-1941), «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» (11-03-1942), «Ηλέκτρα» (24-06-1942), «Μια Νύχτα στη Βενετία» (21-08-1943) κ.α. Μάλιστα, δούλεψε μαζί με την Μαρία Κάλλας, πάνω στο ρόλο του Φιντέλιο του Μπετόβεν, το 1944.

Προκειμένου να σταδιοδρομήσει διεθνώς, εγκαταστάθηκε το 1949 στο Παρίσι όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε συναυλία της Γαλλικής Ραδιοφωνίας. Μετά την εγκατάσταση της εκεί, αναδείχτηκε στη δεκαετία του 1950 ως σημαντική τραγουδίστρια - ερμηνεύτρια νεότερης μουσικής και γράφτηκαν αρκετά έργα σύγχρονων συνθετών ειδικά γι' αυτήν. Έκανε μεγάλη καριέρα τραγουδώντας στο Παρίσι, στην Ολλανδία, στο Λονδίνο και σε πολλά άλλα μέρη. Συνεργάστηκε με κορυφαίες προσωπικότητες, όπως με τον Ιγκόρ Στραβίνσκι, του οποίου τραγούδησε τον "Οιδίποδα Βασιλέα" με αφηγητή τον Ζαν Κοκτώ, με τον Σεργκέι Προκόφιεφ ή με τον Ζωρζ Ωρίκ, υπό την πιανιστική συνοδεία του οποίου ερμήνευσε τα "Αραβικά Ποιήματά" του. Τραγούδησε υπό την διεύθυνση μεγάλων μαέστρων και έδωσε πολλά ρεσιτάλ συνοδευόμενη από διάσημους μουσικούς συνοδούς, όπως οι Φρανσίς Πουλένκ, Νάντια Μπουλανζέ κ.α.

Καταξιώθηκε ως ιδανική ερμηνεύτρια Γαλλικής μουσικής (ειδικά του Κλωντ Ντεμπυσσύ και του Μωρίς Ραβέλ) και παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση. Ερμήνευσε τους ρόλους της Μάγισσας και της Ηγουμένης στην πρώτη εκτέλεση (1954) της όπερας του Προκόφιεφ "Πύρινος Άγγελος", παρουσίασε την "Προσμονή" του Άρνολντ Σένμπεργκ και πήρε μέρος στη Γαλλική πρεμιέρα του "Βότσεκ". Θαυμάστηκε επίσης για την ερμηνεία της στην όπερα "Ο Βέρθερος" του Ζυλ Μασνέ. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ και έχει τιμηθεί επανειλημμένα με βραβεία και διακρίσεις. Έζησε και δίδαξε στη Γαλλία (καθηγήτρια φωνητικής στη Schola Cantorum του Παρισιού), με μαθήτριες τις Λίλα Αδαμάκη, Νένα Βενετσάνου κ.ά. Επίσης συμμετείχε σε επιτροπές διαγωνισμών τραγουδιού (ιδιαίτερα Γαλλικής μουσικής).

De Siris