Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Μελίνα Κανά


Μελίνα Κανά

Η Μελίνα Κανά γεννήθηκε στις 26 Μαίου 1966, είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πραγματικό της όνομα είναι Μελίνα Κανατά.

Βιογραφία

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, απ’ όπου πήρε το πτυχίο της. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται από τα φοιτητικά της χρόνια. Το 1987 εμφανίζεται στο Πλατώ της Θεσσαλονίκης, μια συνεργασία που θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον μεγάλο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και συνεργάζεται μαζί του. Υπήρξε μαθήτρια του Νίκου Μαμαγκάκη και το καλοκαίρι του 1989 συμμετέχει στις καλοκαιρινές συναυλίες του Νίκου Παπάζογλου. Την περίοδο αυτή γνωρίζεται με τον Σωκράτη Μάλαμα και αργότερα η γνωριμία αυτή θα εξελιχθεί σε μια επιτυχημένη επαγγελματική συνεργασία αφού η Μελίνα Κανά γίνεται ευρύτερα γνωστή με το τραγούδι «Να βάλω τα μεταξωτά» του Σωκράτη Μάλαμα. Έχει συνεργαστεί σε ζωντανές εμφανίσεις με τους Νίκο Παπάζογλου, Νίκο Ξυδάκη, Σωκράτη Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Διονύση Σαββόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Χαρούλα Αλεξίου και Μανώλη Ρασούλη.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες περιοδείες στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Αμερική και την Ιταλία.

Δισκογραφία

Προσωπικοί Δίσκοι

1991: «Μυστικά τραγούδια», σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη και στίχους Μιχάλη Γκανά
1992: «Της μέρας και της νύχτας», με τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα σε στίχους Γιάννη Τσατσόπουλου και Μανώλη Ρασούλη
1995: «Αρώματα αντί για ναφθαλίνη», με τραγούδια του Θοδωρή Παπαδόπουλου
1996: «Της αγάπης γερακάρης», με τραγούδια του Θανάση Παπακωνσταντίνου
1997: «Γενναίοι έρωτες», σε μουσική του Στάμου Σέμση και στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη
1998: «Λάφυρα» του Θανάση Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή των Ashkhabad από το Τουρκμενιστάν
2000: «Portrait»
2001: «Μελίνα Κανά» των Παρίση, Πλάτανου και Ψαρρά
2003: «Τα μεταξωτά τραγούδια»
2003: «Φέγγει αλλιώτικα»
2004: «Juke Box»
2006: «Της καρδιάς τα βήματα», σε μουσική Χρήστου Νικολοπούλου.
2008: «Παρέα με τους φίλους μου»
2009: «Μόνο Κόκκινο»

Συμμετοχές

1991-1995 Παραμύθια του Σωκράτη Μάλαμα, Πάμε Τσάρκα με παλιά λαϊκά τραγούδια που γράφτηκαν για τη Θεσσαλονίκη, 10 Χρόνια Μετά-ζωντανή ηχογράφηση από την Αίγλη της Θεσσαλονίκης σε αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη, Από Όνειρο σε Όνειρο του Πέτρου Δουρδουμπάκη, Στην Ανδρομέδα και στη Γη του Θανάση Παπακωντσταντίνου, Το Μέλι των Γκρεμών του Νίκου Ξυδάκη, Ημερολόγιο του Νίκου Ξυδάκη.
1995-1996 Σωκράτης Μάλαμας, Ασωτος Υιος του Νίκου Πορτοκάλογλου, Ακροπόλ-soundtrack της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, Η Βουή του Μύθου του Νίκου Ξυδάκη, Για που το 'βαλες Καρδιά μου του Ο.Περίδη.

De Siris