Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Άρης Καραστάθης


Άρης Καραστάθης

Ο Άρης Καραστάθης γεννήθηκε στις 25 Μαίου 1957, είναι Έλληνας συνθέτης. Ξεκίνησε σπουδές κλασσικής κιθάρας στο Αττικό Ωδείο στην Αθήνα και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Northern Iowa της Αμερικής.  Αποφοίτησε με το πτυχείο Doctor of Musical Arts από το Πανεπιστήμιο Louisiana State University το 1988 όπου σπούδασε σύνθεση με τον Δρ. Ντίνο Κωνσταντινίδη.

Ο Καραστάθης είναι καθηγητής μουσικής θεωρίας και σύνθεσης και διευθυντής του Συνόλου Σύγχρονης Μουσικής στο Lakehead University του Καναδά.  Είναι ενεργό μέλος του Canadian Music Centre, καθώς επίσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οργανισμού Νew Μusic Νorth. Έγινε τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το 2009. Διετέλεσε διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Lakehead (1994-2001 και 2004-2007) και πρόεδρος της Επιτροπής Μουσικών Σχολών Πανεπιστημίων του Καναδά (1999-2001).

Ο Καραστάθης έχει συνθέσει περισσότερα από ενενήντα έργα για ποικιλία μουσικών συνόλων, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική μουσική. Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί στον Καναδά, την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Καζακστάν, την Πολωνία, τη Σερβία και τις ΗΠΑ με εκτελέσεις στην αίθουσα συναυλιών Weill του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ άλλων, έχει πάρει αναθέσεις από το Canadian Music Centre, Music Canada 2000 Festival Inc., Thunder Bay Symphony Orchestra, Lakehead University Centre for Northern Studies, Louisiana Sinfonietta, και Acadia Trio.  Αρκετά από τα έργα του δημοσιεύονται από τις εκδοτικές εταιρίες Conners Publications στις ΗΠΑ, Acoma/Nambe Editions και Phorminx Editions στον Καναδά.

Το συνθετικό ύφος του Καραστάθη έχει περάσει από διάφορα στάδια. Οι πρώιμες συνθέσεις του είναι έντονα ατονικές με έμφαση στην τεχνική του σειραϊσμού. Τα πιο πρόσφατα έργα του παρουσιάζουν ένα μίγμα ατονικών και τονικών ιδιωματισμών. Συμβατικές αρμονίες συνυπάρχουν ή αντιπαραβάλλονται με ηχητικές μάζες.  Η εναλλαγή οργανικών χροιών διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο σε όλα τα ορχηστρικά έργα του συνθέτη. Ο Καραστάθης προτιμά ασύμμετρους ρυθμούς με απότομες αλλαγές στην ένταση του ήχου.  Νεοτονικά μουσικά στοιχεία εμφανίζονται συχνά στις πιο πρόσφατες συνθέσεις του.

De Siris