Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Ορλωφικά


Ορλωφικά

Με το όνομα Ορλωφικά έμεινε γνωστή η ελληνική εξέγερση που ξέσπασε αρχικά στην Μάνη της Πελοποννήσου η οποία επεκτάθηκε και στην Κρήτη. Με πρωτοβουλία του κόμη Ορλόφ, διοικητή των ρωσικών Ναυτικών Δυνάμεων κατά την διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, υποκινήθηκε εξέγερση των Ελλήνων στη Πελοπόννησο με στόχο να αποδυναμωθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δημιουργώντας μία νέα εστία αναταραχής στα Βαλκάνια. Με τη συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν εγκαταλείποντας τους Έλληνες της Πελοποννήσου και της Κρήτης οι οποίοι βρέθηκαν στο έλεος των τούρκων χωρίς την υποστήριξη που περίμεναν ότι θα είχαν από τους Ρώσους.

Οι Ρώσοι και οι Έλληνες είχαν φιλικές σχέσεις λόγω της κοινής Ορθόδοξης πίστης τους. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι οι Έλληνες μπορούσαν να αποδυναμώσουν την οθωμανική αυτοκρατορία προς δικό τους όφελος ενώ οι Έλληνες, από τότε που άρχισαν να αποκτούν εθνική συνείδηση ήλπιζαν ότι η Ρωσία θα τους χαρίσει την απελευθέρωσή τους.

Ο Μέγας Πέτρος ήταν ο πρώτος Ρώσος που είχε συλλάβει το όνειρο της ανασύστασης της βυζαντινής αυτοκρατορίας υπό τας διαταγάς του και για αυτόν το λόγο έκανε ότι μπορούσε για να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους Έλληνες τους οποίους λογάριαζε να χρησιμοποιήσει μελλοντικά εναντίον του Σουλτάνου. Οι Έλληνες αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Πέτρου τον προστάτη τους και τον αντιμετώπιζαν σχεδόν σαν Άγιο. Οι ρωσικές βλέψεις κληρονομήθηκαν ως φυσική συνέχεια και στους διαδόχους τους Πέτρου. Έτσι η Αικατερίνη Β', που βρισκόταν σε πόλεμο με την Υψηλή Πύλη από τον Ιανουάριο του 1769, σκέφτηκε αμέσως τους Έλληνες, όταν της χρειάστηκε ένας αντιπερισπασμός για να σώσει τον στρατό της που απειλούνταν από τους Τατάρους στις όχθες του Δνείπερου ποταμού.

Προσωπικότητες που έλαβαν μέρος ή προετοίμασαν την επανάσταση

Αδελφοί Ορλώφ:Θεόδωρος και Αλέξιος,στάλθηκαν από την Μεγάλη Αικατερίνη στην Πελοπόννησο για να διευθύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Ιωάννης Μαυρομιχάλης (Σκυλογιάννης):αρχηγός των Μανιατών,σκοτώθηκε στη μάχη του Μελίπυργου.
Κωνσταντής Κολοκοτρώνης:αρματολός,πολέμησε μαζί με την οικογένεια του.
Παναγιώτης Μπενάκης:πρόκριτος της Καλαμάτας,βοήθησε στην οργάνωση της Επανάστασης.
Γεώργιος Παπαζώλης:πράκτορας της Ρωσίας,προσπάθησε να οργανώσει την Επανάσταση.
Γεροδήμος Σταθάς:αρματολός του Βάλτου.
Κοντογιάννης:αρματολός
Χρίστος Γρίβας:σκοτώθηκε στο Αγγελόκαστρο πολεμώντας τους Αλβανούς του οθωμανικού στρατού.
Γεώργιος Ζιάκας ή γερο-Ζιάκας, Μακεδόνας αρματολός
Άκαρμος Χατζημάτης, Σαμαριναίος οπλαρχηγός
Ιωάννης Φλώρος, Σαμαριναίος οπλαρχηγός
Πανούτσος Νοταράς:πρόκριτος της Κορινθίας.
Μπουκουβαλαίοι:οικογένεια αρματολών.

De Siris