Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011

Αλέκος Ζαρταλούδης


Αλέκος Ζαρταλούδης

Ο Αλέκος Ζαρταλούδης γεννήθηκε στη Χίο το 1929 και αποφοίτησε, το 1965, από τη δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, με δασκάλους τους Μαίρη Αρώνη, Κώστα Μιχαηλίδη, Αντρέα Φιλιππίδη κ.ά. 


Το 1965 έγινε μέλος του ΣΕΗ και έπαιξε σε παραστάσεις όπως «Μην πατάτε τη χλόη», «Ο Καραγκιόζης στη Βουλή», «Ο κόσμος της Σούζυ Βονγκ», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» κ.ά. Αργότερα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Η τελευταία εμφάνισή του ήταν το 1990με το θίασο της Αλίκης Γεωργούλη. Επίσης έπαιξε σε ταινίες όπως «Περάστε την 1η του μηνός», «Διπλοπενιές», «Το πιο λαμπρό αστέρι», «Ξύπνα καημένε Περικλή», «Ο άνθρωπος που γύρισε από το πιάτο» κ.ά., και σε σίριαλ όπως «Η γειτονιά μας» και οι «Πάνθεοι». Πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου του 2007.

Φιλμογραφία

Το Πρόσωπο της Ημέρας (1965)
Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια (1966)... ταβερνιάρης
Το Πιο Λαμπρό Αστέρι (1967)... κουδουνάς
Δημήτρη μου... Δημήτρη μου (1967)... εργάτης
Η Αγάπη μας (1968)
Ο Γίγας της Κυψέλης (1968)
Καπετάν φάντης μπαστούνη (1968)... Γρηγόρης, μάγειρας
Για την Τιμή και τον Έρωτα (1969)
Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τα Πιάτα (1969)χαμάλης
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό (1969)
Ο γίγας της κυψέλης (1969)
Οι Γενναίοι του Βορρά (1970)
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970)
Η ταξιτζού (1970)
Οι γεννέοι του Βορρά (1970) τραυματίας
Ο Θανάλης, η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα (1970) Τρύφωνας
Κρίμα το μπόι σου (1970)
Γύρω μας γκρεμίστηκαν όλα (1970)
Ο Αγαθιάρης και η Ατσίδα (1971)
Ο Αήττητος (1971)
Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)
Η εφοπλιστίνα (1971) αφεντικό καμπαρέ
Ένα αγόρι αλλοιώτικο απ' τ' άλλα (1971) οδηγός
Aπ' τ' αλώνια, στα σαλόνια (1972)
Ο Άνθρωπος Που έσπαγε Πλάκα (1972)
Αναζήτησις.. (1972) Βάγιας
Ο κύριος σταθμάρχης (1972)
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972) παλαιοπώλης
Η Ρένα είναι οφσάιντ (1972)
Η Αλίκη Δικτάτωρ (1972)
Οι φανταρίνες (1979) χασάπης
Ο παλαβός κόσμος του Θανάση (1979)
Βέγγος ο τρελός καμικάζι (1980) σκηνοθέτης
Γκαρσονιέρα για Δέκα (1981)
Ένας κοντός θα μας σώσει (1981)
Το αίμα των αγαλμάτων (1982)
Σατανάδες στα σχολεία (1982)
Ο Θανάσης και το καταραμένο φιδι (1982) Βλαδίμηρος
Ο Αυτάκιας (1982)
Τα Σαΐνια (1982)
Ήταν άξιος (1982) κουρέας
Γύφτικη κομπανία (1983)
Άλλος για τον παράδεισο (1983)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα No 2 (1983)
Ο Άνθρωπος Που το' Παιζε Πολύ (1983)
Λαλάκης, o εισαγόμενος (1984)
Εις μνήμην Χάρη Κλυν (1894) μάγειρας
Aν ήταν το βιολί πουλί... (1984)
Ράκος Νο 14 (1985)
Περάστε την πρώτη του μηνός (1985)
Μπορούμε και κάτω απ' τα θρανία (1985) Βασιλειάδης
Αγορια Στην Πορνεια (1985)
Η Κόμπρα από Τα Γιάννενα (1985) (βίντεο) .... Νονός των Πετραλώνων
Γύφτικη Δυναστεία (1986) (βίντεο)
Ο Γιάννης που έγινε Τζώνης (1986) .... Σόλωνας
Κλεφτρόνι και Τζέντλεμαν (1986).... Καράμπελας
Ο γυφτοαριστοκράτης (1987) υπουργος
Ο τρελογιατρός (1987) διευτυντής ΟΤΕ
Η Τρέλα Πάει στα... Σχολεία (1987)
Made in Greece (1987)
Ο Άρχοντας της Λιγούρας(1987) (βίντεο)
Επάγγελμα γυναίκα (1987)
Και δειλός και τολμηρός (1988)
Ακαταμάχητος πιλότος (1988) (βίντεο)
Απαγωγή στα τυφλά (1989)
Μια τρελή τρελή νύχτα (1989) (βίντεο)
Άρπαξε να φας και κλέψε να'χεις (1989) (βίντεο)
Ο Παραχαράκτης (1989) (βίντεο)
Μια σταρ στην γειτονιά μας (1989) Φαρώνης
Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου (1989) (βίντεο)
Η αλήτισσα (1990) νυχτοφύλακας

Τηλεόραση

"Εκείνες κι εγώ" (1996) TV σειρά .... Θόδωρος
"Τμήμα ηθών"

De Siris