Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Μακεδόνας


Κώστας Μακεδόνας

Ο Κώστας Μακεδόνας (πραγματικό ονοματεπώνυμο Κώστας Πάκας) είναι Έλληνας τραγουδιστής που γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1967 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Από μικρός δείχνει κλίση στη μουσική και σε ηλικία 10 ετών ξεκινάει μαθήματα κλασικήςκιθάρας. Στο Γυμνάσιο και Λύκειο πρωτοστατεί στις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου του.

Ξεκίνησε σπουδές στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (μετέπειτα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), ενώ παράλληλα άρχισε να τραγουδάει σε μπουάτ, όπου γνωρίστηκε με τον συνθέτη Σταμάτη Κραουνάκη. Το 1988 μετακόμισε στην Αθήνα όπου εμφανίστηκε μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού και την Τάνια Τσανακλίδου, ενώ τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Δεν έχω ιδέα" σε μουσική Κραουνάκη και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου. Έκτοτε κυκλοφόρησε οκτώ ακόμα προσωπικούς δίσκους.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συνθέτες και στιχουργούς (Διονύση Τσακνή,Μάνου Ελευθερίου, Μανώλη Ρασούλη, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά.). Εμφανίστηκε επί σειρά ετών στο πλάι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη καθώς και στις συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου. Γνωστές επιτυχίες του είναι: "Μόνο μια φορά", "Παρτικολαριστά (Γουστάρω)","Έκανες το λάθος", "Το ποδήλατο", "Στον λευκό τον πύργο", "Τρίτος άνθρωπος", "Μαργαριτάρια", "Κάτσε καλά", "Μη μου λες αντίο", "Ταξί" κ.ά. Το 2005 βραβεύτηκε στο Βατικανό μαζί με άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και προσωπικότητες για τις δωρεάν εμφανίσεις του για κοινωνικούς σκοπούς. Εκτός από τη μουσική, ασχολείται και με τις πτήσεις και έχει δίπλωμα πιλότου για αεροπλάνο και ελικόπτερο.

Δισκογραφία

Δεν έχω ιδέα (1989)
Μόνο μια φορά (1991, μουσική-στίχοι: Σταμάτη Κραουνάκη)
Τι 'ναι η πατρίδα μας (1992)
Γουστάρω (1994, μουσική-στίχοι: Γιώργου Ζήκα)
Πάμε για ορθοπεταλιές (1996, μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχοι Άρη Δαβαράκη)
Του έρωτα το φως (2000)
Έπεσε έρωτας (2002, μουσική-στίχοι: Στ. Κραουνάκη)
Μη μου λες αντίο (2004, τραγούδια από την ομώνυμη σειρά του ΑΝΤ1, μουσική Χ. Νικολόπουλου και στίχοι Ελ. Γιαννατσούλα)
Πάμε μακριά (2006)

De Siris