Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Gordon Brown


Γκόρντον Μπράουν 

Ο Γκόρντον Τζέιμς Μπράουν είναι βρετανός πολιτικός. Έχει αναδειχτεί σε πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος και από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2010 κατείχε το αξίωμα του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας διαδεχόμενος τον Τόνι Μπλερ.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1951 στη Γλασκώβη και σπούδασε Ιστορία σε ηλικία 16 ετών, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Κατέχει διδακτορικό τίτλο στην Ιστορία από το ίδιο πανεπιστήμιο. Προτού ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση. Εργάστηκε στην τηλεόραση της Σκωτίας ως ερευνητής για ένα χρονικό διάστημα. Το 2000 παντρεύτηκε τη Σάρα Μακόλεϊ, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

Πολιτική καριέρα

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής των Εργατικών το 1983, έχοντας αποτύχει στην πρώτη του προσπάθεια να εκλεγεί το 1979

Το 1997 απέκτησε σημαντικότατο πολιτικό αξίωμα, έπειτα από τη νίκη των Εργατικών του Τόνι Μπλερ στις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Ο Μπράουν έγινε Υπουργός Οικονομικών από τις 2 Μαΐου 1997 ως τις 27 Ιουνίου 2007, κάνοντάς τον το μακροβιότερο σε αυτό το αξίωμα από την εποχή Νίκολας Βάσιταρτ (1812- 1823).

Στις 24 Ιουνίου του 2007 επιβεβαιώθηκε ότι έγινε ο νέος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, από το συνέδριο του κόμματος. Έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στις 27 Ιουνίου του 2007.

Σκάνδαλο με παράνομα έξοδα

Το 2009 ο πολιτικός κόσμος της Βρετανίας απασχόλησε τον Τύπο με το σκάνδαλο των παρανόμων εξόδων (με δαπάνες του κράτους πληρώθηκαν λογαριασμοί και αγορές πολιτικών και βουλευτών). Στο σκάνδαλο ενεπλάκη και ο ίδιος ο Μπράουν για τις πληρωμές της καθαρίστριάς του. Εξαιτίας του σκανδάλου πολλά μέλη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν.

Ήττα στις τοπικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές του 2010

Λίγο μετά το σκάνδαλο οι Εργατικοί υπέστησαν δεινή ήττα στις τοπικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές, όπου πήραν 16% των ψήφων και ήρθαν τρίτοι πίσω από τους Συντηρητικούς και το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απάθεια των ψηφοφόρων αντανακλάστηκε στο ιστορικό χαμηλό προσέλευσης στις κάλπες, το οποίο ήταν της τάξης μόλις του 28%.

Στις τοπικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα έλαβε το 23% των ψήφων και έμεινε ξανά τρίτο, με πρώτους τους Συντηρητικούς και δεύτερους τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οι Εργατικοί έχασαν 3 συμβούλια που ήλεγχαν τους πριν τις εκλογές.

Στις 11 Μαΐου 2010, ο Γκόρντον Μπράουν παραιτείται από την πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας και τον διαδέχτηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

De Siris