Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Κούλης Στολίγκας


Κούλης Στολίγκας

Ο Κούλης Στολίγκας  (πραγματικό όνομα Σίσκος Ιωάννης), γεννήθηκε στη Δράμα 1909 (άλλη πηγή αναφέρει το 1910) και πέθανε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου 1984. Δημοφιλής κωμικός της πρόζας, του μουσικού θεάτρου (μέλος του ΣΕΗ από το 1939) και του κινηματογράφου (από το 1951, με την ταινία «Εκείνες που δεν πρέπει ν αγαπούν» του Αλ. Σακελλάριου)` επίσης θιασάρχης.

 Πρωτοεμφανίστηκε το 1933 ως Ροσιγιόν στην «Εύθυμη χήρα» του Λέχαρ. Τότε συνεργάστηκε και με τον Ν. Πλέσσα. Από το 1933 ώς το 1936 μετέσχε σε θιάσους οπερέτας (Παρ. Οικονόμου, κ.ά.) και εμφανίστηκε στα έργα: «Η χώρα των κουδουνιών», «Σιγανό ποτάμι», «Τζούλια», κ.λπ., ενώ άρχισε να μετέχει και σε επιθεωρησιακούς θιάσους. Το 1942 συγκρότησε Θίασο (με τους Ν. Σταυρίδη, Αρ. Χρυσοχόου και Πόπη Άλβα. Στην Κατοχή μετείχε και σε περιοδεύοντες θιάσους. Το 1944 εμφανίστηκε στην επιθεώρηση «Μπλε και άσπρο» (Θέατρο «Ακροπόλ») ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων και το ονομαστο νούμερο «Γιούπι-γιάγια» (με Νανά Γκάτση και Κίττυ Άλμα.

Το 1946 ως συνθιασάρχης του Θιάσου Σκορδούλη-Κάσση_Λέλα Σκορδούλη, Ηρ. Χαντά (Θέατρο «Απόλλων») εμφανίστηκε στις οπερέτες «Ο χορός της τύχης», «Θέλω να τον δω», «Σφάλματα κοριτσιών». Το 1947 συγκρότησε θίασο οπερέτας και το 1948, σε συνεργασία με την Σκορδούλη, τον Τ. Κάσση και τις Αδελφές Καλουτa, περιόδευσε στην Κύπρο με πλούσιο ρεπερτόριο (οπερέτες, ηθογραφίες και επιθεωρήσεις). Το 1953 περιόδευσε και με την Καλή Καλό, παίζοντας επιθεωρήσεις και τις οπερέτες «Βαφτιστικός» και «Ροζίτα». Το 1955 εμφανίστηκε στην επιθεώρηση «Κόκα Κόλα» με τον Θίασο Ντιριντάουα-Χατζηχρήστου (Θέατρο «Περοκέ»). Παράλληλα στράφηκε προς την πρόζα και, συνεργαζόμενος με γνωστούς θιάσους ή με δικό του θίασο, έπαιξε έργα κλασικού ρεπερτορίου και κωμωδίες. "".

Στις επιθεωρήσεις σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία παίζοντας το μεγάλο πολιτικό Γεώργιο Παπανδρέου .Το 1966 σχημάτισε θίασο (με τους Ν. Σταυρίδη-Μ. Θεοφανίδη) και ανέβασε την επιθεώρηση «Η πεπονόφλουδα». Συνέχισε να συνεργάζεται με πρωταγωνιστές του ελαφρού μουσικού θεάτρου και να «ανεβάζει» κωμωδίες και μουσικές κωμωδίες στην Αθήνα, τη Θεσ/νίκη και σε περιοδείες. Εγκατέλειψε τη σκηνή στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Ακούγεται στον δίσκο «Όταν οι ηθοποιοί τραγουδούν, 2» (1991). Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με τις δύο αδερφές του και δεν είχε παιδιά. Πέθανε το 1984 και κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο.

Φιλμογραφία

Παπασούζας φαντομάς (1983) [(αμερικάνος επενδυτής)]
Βέγγος ο τρελλός καμικάζι (1980) [Νικόλας Τράμπας]
Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι (1980) [(αρχικρόνιουμ)]
Ο φαλακρός μαθητής (1979) [(γυμνασιάρχης)]
Ταξίδι του Μέλιτος (1979)
Το Ξενοδοχείο των Διεφθαρμένων (1972) [Γκρέγκορ Βασίλιεβιτς]
Ο ανακατωσούρας (1967) [(ντετέκτιβ) Αστραπομάτης]
Εισπράκτωρ 007 (1966) [Κοσμάς Δερβίσης]
Ο Μελέτης στην Άμεσο Δράση (1966) [Χαρίλαος Χωραφάς]
Ου κλέψεις (1965) [(ενωματάρχης)]
Μερικες το προτιμουν χακι (1965)
Το Ρομάντζο μιας Καμαριέρας (1965) [Τζον Παρας]
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) [(μετρ ξενοδοχείου)]
Ο Ανήφορος (1964)
Ενας Ζόρικος Δεκανέας (1964) [συνταγματάρχης Πέτρος Παυλάρας]
Ο Ιππόλυτος και το βιολί του (1963) [(στρατηγός)]
Βασιλιάς της γκάφας (1962) [(αστυνόμος)]
Η νύφη τό σκασε... (1962) [(ενωματάρχης)]
Ο Μιχαληός του 14ου συντάγματος (1962) [Άρθουρ]
Οι αετονύχηδες / Μη βαράτε όλοι μαζί (1962)
Ο Διάβολος και η Ουρά του (1962)
Οι Ασσοι της Τράκας (1962) [Μικές]
Το Κοριτσι του Λοχου (1962)
Έξω οι κλέφτες (1961) [Γεράσιμος]
Ποια είναι η Μαργαρίτα (1961) [Φιλιππόπουλος]
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960) [Παναγιώτης]
Σουσουράδα (1960)
Η μουσίτσα (1959) [Ντίνος]
Ερωτικά Σκάνδαλα (1959)
Μπουμπουλινα (1959)
Οι Κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959) [Θεόφραστος]
Περιπλανώμενοι Ιουδαίοι (1959) [Γιώργος]
Σαν Θέλει η Νύφη και ο Γαμπρός (1959)
Τρεις Μάγκες στο Παρθεναγωγείο (1959)
Ο Γιάννος κι η Παγώνα (1959) [Κίτσος]
Οι δοσατζήδες (1959) [Γιώργος]
Μια ζωή την έχουμε! (1958) [(πρόεδρος επιτροπής χορού)]
Αδέκαροι Ερωτευμένοι (1958) [Μισέλ]
Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958)
Κέφι Γλέντι και Φιγούρα (1958)
Χαρούμενοι αλήτες (1958) [Τέλης Κοντός]
3 τρελλοί ντετέκτιβς (1957) [Τζον Φίλιπς]
Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες (1956) [Ζορζ]
Τα τρία μωρά (1955) [Πολύκαρπος Μανδαρόπουλος]
Οι παπατζήδες (1954) [Φερας]
Νύχτες της Αθήνας (1954) [Αγησίλαος]
Χαλιμα (1954)
Αγγελος με Χειροπέδες (1952)
Εκείνες που δεν Πρέπει ν`Αγαπούν (1951)
Πρόσωπα Λησμονημένα (1946)
Διπλή Θυσία (1945)

Σειρές που έχει παίξει

Εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή 1972 ΕΙΡΤ
Το παλιό το κατοστάρι 1974 ΥΕΝΕΔ
Ψιλικατζίδικο ο Κόσμος 1973 ΕΙΡΤ

De Siris