Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πιερλουίτζι Κολίνα


Πιερλουίτζι Κολίνα

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1960 στην Μπολόνια της Ιταλίας και εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος. Είναι, κατά γενική ομολογία, ο πιο διάσημος διαιτητής ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Ο Κολίνα σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, από όπου και αποφοίτησε το 1984. Την περίοδο της εφηβείας του αγωνίστηκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού στην τοπική ομάδα αλλά το 1977 αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα διαιτησίας όπου ανακάλυψε ότι είχε μια ιδιαίτερη κλίση προς αυτό το επάγγελμα.

Μέσα σε τρία χρόνια άρχισε να διευθύνει αγώνες στο ψηλότερο επίπεδο των τοπικών πρωταθλημάτων, ενώ παράλληλα ολοκλήρωνε την στρατιωτική του θητεία. Το 1988 πέρασε, πιο γρηγορότερα από ότι συνήθως, στην τρίτη εθνική κατηγορία Serie C1 και Serie C2. Μετά από τρείς περιόδους αναβαθμίστηκε σε διαιτητή αγώνων στις κατηγορίες Serie B και Serie A.

Αυτήν περίπου την περίοδο κτυπήθηκε από μια σοβαρή μορφή αλωπεκίασης και έχασε για πάντα, όλη του την τριχοφυία στα πρόσωπο. Αυτό του έδωσε την χαρακτηριστική φαλακρή όψη και το ψευδώνυμο Κότζακ. Το 1995 συμπλήρωσε 42 Serie A αγώνες και τοποθετήθηκε στη λίστα των διαιτητών της ΦΙΦΑ.

Διεύθυνε πέντε αγώνες στους Ολυμπιακούς του 1996 (μεταξύ αυτών και τον τελικό μεταξύ Νιγηρίας και Αργεντινής), καθώς και τον τελικό μεταξύ Μπάγερν Μονάχου και Manchester United στο UEFA Champions League του 1999. Το 2002 ήταν η κορυφή της καριέρας του όταν επιλέχθηκε να διετητεύσει στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2002. Ήταν επίσης ο διαιτητής στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 2004 μεταξύ της Valencia και Olympique de Marseille.

Το EURO 2004 ήταν η τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ως διαιτητής, καθώς πλησιάζει την ηλικία των 45 ετών η οποία έχει καθιερωθεί ως το ανώτατο όριο πριν την υποχρεωτική συνταξιοδότηση όλων των διαιτητών διεθνούς κύρους (στην Αγγλία, το αντίστοιχο όριο είναι τα 48 έτη). Πρόσφατα πάντως του έγινε πρόταση συνεργασίας από την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, σχετικά με το ενδεχόμενο να διετητεύσει σε επιλεγμένους αγώνες υψηλού κύρους.

Αν και ο Κολίνα έγινε πολύ γνωστός και συνδέθηκε με το ποδόσφαιρο, το αγαπημένο του άθλημα είναι το μπάσκετ. Είναι οπαδός της Φορτιτούντο Μπολόνια την οποία και υποστηρίζει για μια ζωή. Η Φορτιτούντο είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους καλαθοσφαίρισης της Ευρώπης.

De Siris