Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Γεώργιος Ανδριανόπουλος


Γεώργιος Ανδριανόπουλος

Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά υποστηριζόμενος από την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1903 και πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1980, ήταν αδελφός του Γιάννη, Ντίνου, Βασίλη, Λεωνίδα της Θρυλικής πεντάδας των Ανδριανοπουλέων του Ολυμπιακού και της Εθνικής Ελλάδας. Επίσης, είχε άλλα δύο αδέλφια ποδοσφαιριστές σε πιο μικρές ομάδες του Πειραιά, τον Αριστείδη και τον Στέλιο.

Έκανε μεγάλη καριέρα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ενώ φόρεσε 5 φορές και τη φανέλα την εθνικής Ελλάδας σημειώνοντας και ένα γκολ. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1931 και ασχολήθηκε με την πολιτική. Διετέλεσε Βουλευτής Πειραιά, Δήμαρχος Πειραιά, Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ ήταν και πρόεδρος του Ολυμπιακού την περίοδο 1954 - 1967. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του γνωμοδοτικού αθλητικού συμβουλίου και το 1975 με την ψήφο του έσωσε τον Παναθηναϊκό από τον υποβιβασμό, αφού είχε κριθεί ένοχος δωροδοκίας σε αγώνα κυπέλλου με αντίπαλο τον Ηρακλή.

De Siris