Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

11 Απριλίου Σαν Σήμερα


11 Απριλίου Σαν Σήμερα

11 Απριλίου 2000 - Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη όταν κερδίζει στον τελικό την Kinder Μπολόνια με 83-76. Την περιγραφή του τελικού για την ΕΡΑ Σπορ κάνει, όπως και το 1968, ο Βασίλης Γεωργίου.

Γεγονότα

491 - Ο Αναστάσιος ο Δίκορος ανεβαίνει στο θρόνο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1727 - Πρεμιέρα του ορατόριου του Μπαχ «Τα Κατά Ματθαίον Πάθη» στην εκκλησία του Αγίου Θωμά στη Λειψία. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή

1827 - Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.

1890 - Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

1905 - Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει άρθρα όπου διατυπώνει τη Θεωρία της Σχετικότητας.


1932 - Ο κυβερνητικός υποψήφιος Μιαούλης εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά. Για βία και νοθεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

1955 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα μετονομάζεται σε «Φως των Σπορ» και εκδίδεται καθημερινά έως σήμερα, πάντα στο πλευρό του Ολυμπιακού.

1961 - Αρχίζει στο Ισραήλ η δίκη του ναζί Άντολφ Άιχμαν, ο οποίος θα καταδικαστεί σε θάνατο.

1967 - Στο «Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ» της Νέας Υόρκης κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζυλ Ντασέν «Ίλια Ντάρλινγκ» (θεατρική εκδοχή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή») με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θα μείνει στη σκηνή για 320 παραστάσεις.

1989 - Η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των δικαστικών από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά από σχετικές απειλές.

1990 - Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός, με τη στήριξη του κόμματος της ΔΗ.ΑΝΑ.

1994 - Η τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη" επιτίθεται με ρουκέτα και εκρηκτικό μηχανισμό κατά των ασφαλιστικών εταιριών "ALICO" και "Nationale Nederlande" στο Μαρούσι.

1995 - Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ δηλώνει για το Μακεδονικό ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα, που είναι κοινοτικός εταίρος, αλλά ότι θεωρεί λάθος το εμπάργκο κατά των Σκοπίων.

1996 - O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στο Παρίσι, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 67-66.

1997 - Αθώοι κρίνονται οι 17 ακτιβιστές της Greenpeace από δικαστήριο της Κορίνθου, για τη δράση τους στις εγκαταστάσεις της "Μότορ Όιλ" το 1996, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των πολιτών στην ενεργό περιβαλλοντική δράση.

2000 - Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λωζάνη όταν κερδίζει στον τελικό την Kinder Μπολόνια με 83-76. Την περιγραφή του τελικού για την ΕΡΑ Σπορ κάνει, όπως και το 1968, ο Βασίλης Γεωργίου.

2002 - Επιχειρείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.

2006 - Συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε, στην Ιταλία, ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή.

Γεννήσεις

146 - Σεπτίμιος Σεβήρος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας

1755 - Τζέιμς Πάρκινσον, Βρετανός γιατρός, ο πρώτος που περιέγραψε την ομώνυμη ασθένεια

1770 - Τζώρτζ Κάννινγκ, Φιλέλληνας πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρεττανίας. Προς τιμήν του ονομάστηκε η πλατεία Κάννιγκος των Αθηνών.

1803 - Ντιν Άτσεσον, πρώην υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών

1825 - Φερδινάντ Λασσάλ, Γερμανός πολιτικός συγγραφέας και φιλόσοφος

1859 - Στέφανος Θωμόπουλος , Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός

1901 - Αντριάνο Ολιβέτι, Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης

1948 - Μαρτσέλλο Λίππι, Ιταλός προπονητής ποδοσαφαίρου.

1963 - Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1968 - Σεργκέϊ Λουκυανένκο, Ρώσος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

Θάνατοι

1034 - Ρωμανός Γ', Αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1856 - Χουάν Σανταμαρία, ο εθνικός ήρωας της Κόστα Ρίκα

1890 - Τζόζεφ Μέρικ, ο επονομαζόμενος και Άνθρωπος - Ελέφαντας, εξαιτίας του παραμορφωμένου από όγκους προσώπου του, από τη σπάνια νόσο που έπασχε (Σύνδρομο του Πρωτέα) .Έζησε μεταξύ νοσοκομείου και τσίρκου.

1916 - Ρίτσαρντ Χάρντινγκ Ντέιβις , Αμερικανός συγγραφέας

1918 - Ότο Βάγκνερ, Αυστριακός αρχιτέκτονας, εκπρόσωπος του κινήματος Αρ Νουβό

1977 - Ζακ Πρεβέρ, Γάλλος ποιητής και σεναριογράφος

1985 - Ενβέρ Χότζα, ηγέτης της Αλβανίας

1992 – Αλεχάντρο Όμπρεγκον, κολομβιανός ζωγράφος

2009 - Ευάγγελος Κουλουμπής, Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε επί σειρά ετών υπουργός.

2011 - Νίκος Παπάζογλου, Έλληνας τραγουδοποιός. 

Συναξαριστής

Ιερομάρτυρος Αντύπα, επισκόπου Περγάμου, του πρώτου χριστιανού και «πιστού μάρτυρος» εν Μικρά Ασία (†92). Ο άγιος Αντύπας έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του μεγάλου διώκτη των χριστιανών Δομιτιανού. Οι Άγιοι Απόστολοι τον χειροτόνησαν επίσκοπο Περγάμου, πόλη στην οποία ζούσαν πολλοί ειδωλολάτρες γι` αυτό το έργο του στη Πέργαμο ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Όμως ο μαχητής επίσκοπος προχώρησε το δρόμο του με πολλή υπομονή και επιμονή και με τη χάρη του Θεού οδήγησε πλήθος ειδολολατρών στη χριστιανική πίστη. Για τη δράση του αυτή καταγγέλθηκε στον διοικητή της περιοχής, ο οποίος τον συνέλαβε με σκοπό να τον πείσει να αλλάξει την πίστη του. Συνεργοί στο εγχείρημα του αυτό υπήρξαν διάφοροι ιερείς και φιλόσοφοι της ειδωλολατρικής θρησκείας. Όμως ο Αντύπας με τη θεία φώτιση αντέταξε τόσο ισχυρά επιχειρήματα ώστε τους κατατρόπωσε. Τότε διατάχθηκε ο θάνατος του μέσα σε πυρωμένο χάλκινο βόδι. Μέσα από το κολαστήριό του ο άγιος ευχαριστούσε τον Κύριο που τον αξίωσε να μαρτυρήσει για τη δόξα του. Τόση ήταν η φήμη της αγιότητάς του ώστε ο ίδιος ο Κύριος στην αποκάλυψη αναφέρεται στον άγιο με τη φράση «Αντύπας ο μάρτυς μου ο πιστός».

Οσίων Τρυφαίνης καί Ματρώνης των εν Κυζίκω και Φαρμουθίου ασκητού.

Γεωργίου, του κτίτορος της εν Κύπρω αγίας μονής του Χρυσοστόμου.

Εορτολόγιο

Αντίπας, Αντύπας

De Siris