Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως


Α.Ε.Κ.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ ιδρύθηκε στις 13 Απριλίου 1924 και αποτελεί το πιο πετυχημένο τμήμα που διαθέτει η ΑΕΚ σε ομαδικό άθλημα έχοντας κατακτήσει συνολικά 28 εγχώριους τίτλους σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις (11 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 3 Σουπερ Καπ - το ένα ανεπίσημο). Αγωνίζεται ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της 1ης Εθνικής από την καθιέρωση τους και τις περισσότερες χρονιές συγκαταλέγεται στους διεκδικητές του τίτλου.

Πιο πετυχημένη περίοδος της ομάδας ήταν η περίοδος 1989-1994 καθώς σ'αυτό το διάστημα των έξι ετών κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, το μοναδικό Λιγκ Καπ που έχει διοργανωθεί στην Ελλάδα και ένα Σούπερ Καπ. Το πρωτάθλημα της περιόδου 1993-94 είναι το τελευταίο πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η ΑΕΚ μέχρι στιγμής, ενώ τελευταίος της τίτλος είναι το κύπελλο που κατέκτησε την περίοδο 2010-11. Την τελευταία αγωνιστική περίοδο η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη (μετά την διαδικασία των play-off). Έδρα της είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Ιστορία

Οι πρώτες επιτυχίες προπολεμικά

Το 1930 επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήρθε την περίοδο 1931-32, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας τον Άρη με 5-3. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Μαρόπουλος, Δελαβίνιας, Ρίμπας, Σκλαβούνος, Μανέττας, Τζανετής, Μάγειρας, Χατζησταυρίδης.

Το πρώτο της πρωτάθλημα το κέρδισε το 1939. Κερδίζοντας την ίδια σεζόν και το κύπελλο έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα. Το 1940 με τον Κώστα Νεγρεπόντη στη θέση του προπονητή κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα. Την περίοδο 1940-41 το Πρωτάθλημα Αθηνών διεκόπη λόγω του Β' Παγκοσμίου πολέμου, ωστόσο μία εβδομάδα πριν την έναρξη των τοπικών πρωταθλημάτων, η ΑΕΚ είχε σημειώσει μία ευρεία νίκη με σκορ 7-3 επί του Ολυμπιακού σε φιλικό αγώνα που έγινε στην έδρα της.

Οι μεταπολεμικές διακρίσεις

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ΑΕΚ με προπονητή τον Άγγλο Τζακ Μπίμπι κέρδισε το κύπελλο το 1949 νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1. Το 1950 η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον Άρη με 4-0, καθώs και το πρωτάθλημα Αθηνών. Αστέρια της ομάδας ήταν οι Δελαβίνιας, Μαρόπουλος, Μάγειρας, Τζανετής, Γούλιος, Πατάκας, Κουντούρης, Πούλης, Εμμανουηλίδης.
Το 1956 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο κερδίζοντας τον Ολυμπιακό (2-1) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με πρωταγωνιστές τους Πούλη, Εμμανουηλίδη, Κανάκη, Χανιώτη, Σεραφείδη, Σταματιάδη.

Α΄Εθνική

Το τρίτο πρωτάθλημα ήρθε για την ΑΕΚ το 1963 όταν στη Νέα Φιλαδέλφεια με ισοπαλία 3-3 αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων ξεπέρασε τον Παναθηναϊκό. Αστέρια της ομάδας ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, Κώστας Νεστορίδης, Πετρίδης, Σεραφείδης, Σοφιανίδης, Σταματιάδης, Τσαχουρίδης, Κανελλόπουλος, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακας και προπονητής ο Ουγγρογερμανός Γένε Τσάκναντι.

Το 1964 και το 1966 η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο χωρίς αγώνα. Το 1964 αποκλείστηκαν και οι δύο αντίπαλοι του άλλου ημιτελικού Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός λόγω επεισοδίων στο μεταξύ τους αγώνα, που δεν τελείωσε ποτέ.
Το 1966 ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε, χάνονταs τον αγώνα με 2-0 στα χαρτιά, λόγω απόφασης του τότε προπονητή του Μάρτον Μπούκοβι να ξεκουράσει την ομάδα ενόψει επεικείμενου ευρωπαϊκού αγώνα.

Το 1968 η ΑΕΚ με αστέρια τους Σταματιάδη, Σοφιανίδη, Σκευοφύλακα, Παπαϊωάννου, Σεραφείδη, Νικολαϊδη, Καραφέσκο, Μπαλόπουλο, Πομώνη, Βασιλείου, Κεφαλίδη, Σταθόπουλο, Βεντούρη, Παπαγεωργίου κέρδισε το πρωτάθλημα.

Το 1971 κέρδισε το πέμπτο της πρωτάθλημα με προπονητή τον Μπράνκο Στάνκοβιτς και αστέρια τους Στέλιο Κωνσταντινίδη, Αποστόλη Τόσκα, Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.

Εποχή Μπάρλου

Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε η για πολλούς χρυσή εποχή της ΑΕΚ. Προπονητής ήταν ο Τσεχο-Ολλανδός (και δημιουργός της μεγάλης ομάδας των Οράνιε, που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974) Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Μαύρος, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης.

Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ώσπου την σταμάτησε η Γιουβέντους, που κέρδισε και το τρόπαιο.

Την περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι (Τσικ) και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα κατέκτησε το νταμπλ.

Την περίοδο 1978-79 με προπονητή το Φέρεντς Πούσκας και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας, ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε.

Σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, αφού ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Επιστροφή στους τίτλους

Το 1983 με προπονητή το Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο το Μιχάλη Αρκάδη η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας νικώντας τον ΠΑΟΚ 2-0. Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας μεταξύ δύο ελληνικών ομάδων που διεξήχθη στο - νέο τότε - Ολυμπιακό Στάδιο.

Εποχή Μπάγεβιτς και δεκαετία 1990

Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου.

Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο και τον Τόνι Σαβέβσκι.

Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 και το 1997 με τον Πέτρο Ραβούση.

Τη σεζόν 1998-99 δημιουργήθηκε και ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε στη Β' κατηγορία, αλλά αμέσως μετά διαλύθηκε.
Φιλικός αγώνας ειρήνης [Επεξεργασία]

Το 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, σπάζοντας ως πρώτη το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν ήρθε ισόπαλη 1-1 με γκολ του Ζουμπούλη, ενώ ο αγώνας διακόπηκε από τους ενθουσιασμένους φιλάθλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν.[2] Αγωνίστηκαν οι Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Κουρκούνας, Κοπιτσής, Κωστένογλου, Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς, Καψής, Τσέκολι, Ζήκος, Κατσαβός, Σαβέβσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Δεκαετία του 2000

Η δεκαετία του 2000 ήταν για την ΑΕΚ μία από τις φτωχότερες δεκαετίες της ιστορίας της από πλευράς συγκομιδής τίτλων. Η ΑΕΚ κατέκτησε συνολικά δύο κύπελλα (1999-2000, 2001-02). Παρόλα αυτά όλες σχεδόν τις χρονιές έκανε πορεία πρωταθλητισμού διεκδικώντας το πρωτάθλημα πολλές φορές μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Την αγωνιστική περίοδο 2001-02 έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό,την περίοδο 2004-05 έμεινε έναν μόνο βαθμό πίσω από την κορυφή, ενώ τις περιόδους 2002-03 και 2007-08 βρέθηκε μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο στο τελείωμα του πρωταθλήματος. Οι χειρότερες πορείες της ήταν τις περιόδους 2003-04 όπου η ΑΕΚ αγωνιζόταν χωρίς σταθερή έδρα και τερμάτισε τελικά τέταρτη και την περίοδο 2008-09 που τερμάτισε επίσης τέταρτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

2000-2003 Ευρωπαϊκές διακρίσεις

Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη και ηγέτη τον Νικολαΐδη κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος, ενώ την επόμενη σεζόν 2000-2001 προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς) με κορυφαίο το Φερνάντο Νάβας.

Το 2002 ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστή τον Ίλια Ίβιτς, ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό.

Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στυλοβάτες της ΑΕΚ ήταν οι Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής, Κασάπης, Ίβιτς, Ράιτ.
Τέλος εποχής σταδίου Ν. Φιλαδελφείας [Επεξεργασία]

Το 2003 κατεδαφίζεται το - χτυπημένο κατά ένα μέρος από το σεισμό του 1999 - στάδιο Νίκος Γκούμας (και μαζί με αυτό το κλειστό γήπεδο Γιώργος Μόσχος). Η ανέγερση νέας έδρας της ομάδας εκκρεμεί ως σήμερα, με την ΑΕΚ να φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ. Κατά καιρούς έχει κάνει προσπάθειες για την κατασκευή νέου γηπέδου, χωρίς όμως επιτυχία.
Προεδρία Ντέμη Νικολαΐδη

To καλοκαίρι του 2004 ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και διαγράφονται όλα τα χρέη που έχει προς το δημόσιο. Τη σεζόν 2005-06 η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με το Λορένσο Σέρα Φερέρ.
Τη σεζόν 2006-07 η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ ενισχήθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS δίνοντας στην ΑΕΚ τη δεύτερη θέση. Στα πλέι-όφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ριβάλντο, Ζήκος, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Μπλάνκο ήταν οι διακριθέντες.Ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα αλλά και τους οπαδούς της ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος,ο οποίος κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και πετυχαίνοντας ένα γκολ στο πρωτάθλημα προσέλκυσε το ενδιαφέρων πολλών ομάδων από το εξωτερικό,με αποτέλεσμα να καταλήξει το καλοκαίρι του 2008 στην Τζένοα έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Αλλαγή προέδρου

Το 2008 ο Νικολαΐδης αποχώρησε από την προεδρία της ΑΕΚ και τον διαδέχθηκε αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκος Θανόπουλος. Οι περισότεροι από τους διακριθέντες της προηγούμενης χρονιάς αποχώρησαν και η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη 16 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, όμως κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ έως τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ χωρίς ωστόσο να το επιτύχει.

Τίτλοι

11 Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994
14 Kύπελλα Ελλάδας: 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011
1 Λιγκ Καπ: 1990
2 Σούπερ Καπ: 1989, 1996, ανεπίσημο το 1971

Ευρωπαϊκή πορεία

Ευρωπαϊκες Διακρϊσεις

Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση: Ημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1976–77
Η ΑΕΚ είναι η μόνη ελληνική ομάδα, που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ).

De Siris