Κυριακή 22 Απριλίου 2012

22 Απριλίου Σαν Σήμερα


22 Απριλίου Σαν Σήμερα

22 Απριλίου 1978 - Διοργανώνεται το One Love Peace Concert στην Τζαμάικα, με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϊ, για την καταλλαγή των πολιτικών παθών στη χώρα.

Γεγονότα

1500 - Ο Πορτογάλος εξερευνητής Πέδρο Άλβαρεζ Καμπράλ γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αντικρίζει τη Βραζιλία.

1529 - Η συνθήκη της Σαραγόσα χωρίζει το ανατολικό ημισφαίριο ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

1821 - Η μάχη της Αλαμάνας. Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις υπό τους Δυοβουνιώτη και Διάκο αντιμετωπίζουν στη γέφυρα της Αλαμάνας τις οθωμανικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη.

1827 - Τραυματίζεται από σφαίρα στο Φάληρο ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, από τις ηγετικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Υπόνοιες για δολοφονική απόπειρα από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

1906 - Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσοολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών  Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.

1912 - Η «Πράβδα», το επίσημο όργανο του ΚΚΣΕ, αρχίζει να εκδίδεται στην Αγία Πετρούπολη.

1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα ατην μάχη του Υπρ κατά την διάρκεια του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου.

1928 - Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στις 8:15 μ.μ. στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

1937 - Θεμελιώνεται στο Παρίσι ο Πύργος της Βαστίλης, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως κρατική φυλακή.

1941 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό Ύδρα.

1947 - Το κογκρέσο των ΗΠΑ ψηφίζει το «Δόγμα Τρούμαν».

1978 - Διοργανώνεται το One Love Peace Concert στην Τζαμάικα, με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϊ, για την καταλλαγή των πολιτικών παθών στη χώρα.

1993 - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί με ψήφισμά του να καταργηθεί κάθε μνεία, ακόμη και προαιρετική, του θρησκεύματος των ελλήνων πολιτών στις νέες ταυτότητες.

Γεννήσεις

1724 - Εμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος

1870 - Βλαντιμίρ Λένιν, ηγέτης της Ρωσικής Επανάστασης

1904 - Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός, γνωστός ως «πατέρας της ατομικής βόμβας»

1916 - Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός βιολονίστας

1926 - Τζέϊμς Στέρλινγκ, Βρεττανός ουρμπανιστής αρχιτέκτονας, οπαδός του μοντέρνου ρεύματος

1937 - Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός

1959 - Βλάσης Ρασσιάς, Έλληνας συγγραφέας

1982 - Κακά, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1983 - Βαγγέλης Μάντζιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1986 - Ντούσαν Σάκοτα, Σερβοέλληνας καλαθοσφαιριστής

Θάνατοι

296 - Πάπας Γάιος

536 - Πάπας Αγαπητός Α'

1833 - Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, Βρετανός μηχανικός, εφευρέτης της ατμομηχανής (σιδηροδρόμου)

1933 - Χένρυ Ρόϋς, Βρεττανός κατασκευαστής αυτοκινήτων, συνιδρυτής (μαζί με τον Τσαρλς Στιούαρτ Ρολλς) της αυτοκινητοβιομηχανίας Ρολλς Ρόϋς

1984 - Άνσελ Άνταμς, Αμερικανός φωτογράφος

1985 - Ζακ Φερόν, Γαλλοκαναδός συγγραφέας

1985 - Γιώργος Οικονομίδης, Έλληνας κονφερασιέ, τραγουδιστής και εκφωνητής ραδιοφώνου

1994 - Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

1999 - Απόστολος Νικολαϊδης, Ελληνας ρεμπέτης τραγουδιστής από τη Δράμα

2002 - Λίντα Λάβλεϊς, Αμερικανίδα ηθοποιός ερωτικών ταινιών, πρωταγωνίστρια της ταινίας "Το βαθύ λαρύγγι"

Συναξαριστής

Αποστόλου (Ο΄) Ναθαναήλ. Ο άγιος Ναθαναήλ καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας όπου ο Κύριος πραγματοποίησε το πρώτο του θαύμα. Ήταν στενός φίλος του Αποστόλου Φιλίππου, ο οποίος και του ανήγγειλε την υλοποίηση της προφητείας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Στη συνέχεια έγινε ένας εκ των 12 Αποστόλων για τον οποίο ο Κύριος έπλεξε το εγκώμιο λέγοντας:« Ιδέ αληθής Ισραηλίτης, εν ω δόλη ουκ έστιν». Μετά την ανάληψη του Κυρίου ο Ναθαναήλ εξετέλεσε και αυτή την ανατεθείσα αποστολή της διάδοσης του Ευαγγελίου.

Θεοχάρους και Αποστόλου οσίων των εν Άρτη.

Νεάρχου.

Οσίου Θεοδώρου του Συκεώτου, επισκόπου Αναστασιουπόλεως (†613). Ο όσιος Θεόδωρος καταγόταν από το χωριό Συκεόν της Γαλατίας και έζησε στα χρόνια του περίφημου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Ήταν καρπός μίας αμαρτωλής σχέσης μεταξύ μίας νεαρής ονόματι Μαρίας και κάποιου βασιλικού ταχυδρόμου ονόματι Κοσμά. Όμως ο πατέρας του γρήγορα τον εγκατέλειψε. Αντίθετα η μητέρα του μετανοηθείσα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποδείχθηκε συνετή και αφοσιώθηκε με όλη της την ψυχή στην ανατροφή του παιδιού της, ανατρέφοντάς τον «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Και ο Θεόδωρος αντάμειψε με τον καλύτερο τρόπο τις μητρικές προσδοκίες. Σε νεαρή ηλικία εκάρη μοναχός και αργότερα χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Για τα πλούσια πνευματικά και διοικητικά του τάλαντα εξελέγη ομόφωνα Επίσκοπος Αναστασιουπόλεως. Από τη θέση αυτή ο Θεόδωρος ξεδίπλωσε όλες τις αρετές πού τον κοσμούσαν, αναδειχθείς σε μέγα διδάσκαλο κλήρου και λαού. Συμβούλευε, νουθετούσε, ενθάρρυνε, βοηθούσε και ευεργετούσε τούς πάντες ανεξαιρέτως. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα, ώστε πολλοί άρχοντες έφθαναν στην έδρα της Επισκοπής του για να λάβουν τις πνευματικές οδηγίες του. Έλαβε δε από τον Πανάγαθο Θεό το χάρισμα να απαλλάσσει από τα ακάθαρτα πνεύματα. Παρέδωσε ειρηνικά την αγία ψυχή του στον ιερώνυμο χορό των Αγίων και Δικαίων της πίστεώς μας.

Εορτολόγιο

Θωμάς, Θωμαή, Νέαρχος, Νιάρχος, Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος, Ναθαναήλης, Ναθαναηλία, Ναθανηλία, Ναθανίτσα

De Siris