Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Δημήτρης Κοκκινάκης


Δημήτρης Κοκκινάκης

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και πέθανε στο Γύθειο στις 6 Απριλίου 2009. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1948 στην εφημερίδα «Έθνος». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «Αθηναϊκή» (1951), «Εμπρός» (1952), «Ελεύθερος Λόγος» (1953), ενώ από το 1954 έως το 1975, εργάστηκε στην εφημερίδα «Ακρόπολις», αρχικά ως ελεύθερος ρεπόρτερ, ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως αρχισυντάκτης.

Έγινε διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης «Ακρόπολις» στο διάστημα 1981-1988, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας πραγματοποίησε κοινωνικές έρευνες με εξαιρετική επιτυχία και ήταν εκείνος που από το 1965 άρχισε πρώτος τον αγώνα για την αθωότητα του Αριστείδη Παγκρατίδη, ο οποίος εκτελέστηκε ως δράκος του Σέιχ Σού. Πήρε συνεντεύξεις από σημαντικές προσωπικότητες της εποχής του, ενώ κάλυψε τη δίκη του Αϊχμαν και ως πολεμικός ανταποκριτής τον πόλεμο των 6 ημερών το 1967.

Ο Δημήτρης Κοκκινάκης, εκτός της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας, ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δράση. Εκλέχθηκε επανειλημμένως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Υπήρξε μέλος της Διοίκησης στη μεγάλη απεργία της ΕΣΗΕΑ τον Μάιο του 1975, κατά την οποία εμφανίστηκε ως εκδότης της απεργιακής εφημερίδας «Αδέσμευτη Γνώμη», δεδομένου ότι τον τίτλο αυτόν, που ανήκε στον πατέρα του, παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ.

Τα τελευταία χρόνια διέμενε στο Γύθειο Λακωνίας και την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο της Σπάρτης.

De Siris